24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, bu yıl 20. kez Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenecek 24. İstanbul Caz Festivali, yine yenilikçi ve keşiflerle dolu bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl, 4-20 Temmuz tarihleri arasında, cazın duayen isimlerinden yeni keşiflere 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 20 farklı mekanında ağırlayarak farklı konser deneyimleri yaşatmaya devam edecek.

24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak

24. İstanbul Caz Festivali, 4-20 Temmuz tarihleri arasında, cazın duayen isimlerinden dünya müziğinin tanınmış ekiplerine, yeni keşiflerden sevilen yıldızlara, farklı mekânlarda gerçekleştirilecek 50’nin üzerinde konserle, bu yaz Temmuz ayında keşiflerle dolu bir festival deneyimi yaşatacak. Ünlü yıldızların, Flamenkonun kült gitarist ve bestecilerinden Paco de Lucia’ya saygı duruşu niteliğindeki “Beyond The Memory” konserinin yanı sıra aralarında vokal cazın genç yıldızı Kandace Springs’den Jacky Terrasson & Stephane Belmondo gibi ustalara, Avrupa cazının efsane ismi Nik Bärtsch’ten Afrika’nın iki muhteşem sesi Fatoumata Diawara ve Hindi Zahra’ya caz, funk, dünya müziği, blues ve rock’ın farklı seslerini ağırlayacak. Oluşum aşamasında Radiohead’in gitaristi Jonny Greenwood’un da içinde yer aldığı “JUNUN” projesi de festivalin bu yılki konukları arasında.

Festival kapsamında bu yıl önemli bir yenilik, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını odağa alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla SOCAR Türkiye desteğiyle hayata geçirilen “ViTRin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” olacak.  Festivalin 5-8 Temmuz tarihleri arasındaki konserlerini kapsayan bu bölümü, festival izleyicisiyle beraber uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileri de izleyecek.

Ücretsiz gerçekleştirilecek “Parklarda Caz” konserleri ile Kadıköy yakasında festival içinde festival deneyimi yaşatacak “Gece Gezmesi” bu yıl da devam ederken, tüm gün sürecek konserler ve atölye çalışmalarıyla bu yıl ilki gerçekleştirilecek “Çocukça Bir Gün” başlıklı etkinlik de  ‘minik’ cazseverleri mutlu edecek.

24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak - 1 Kerem Görsev

24. İstanbul Caz Festivali’nin programı 28 Mart Salı akşamı festivalin “Yüksek Katkıda Bulunan Mekân Sponsoru” Zorlu Performans Sanatları Merkezi’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil ile İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve İstanbul Caz Festivali Direktör Yardımcısı Harun İzer konuşmacı olarak katıldı.

24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak - 2

24. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NİN BU YILKİ AFİŞLERİNDE ŞARKILAR KONUŞACAK

24. İstanbul Caz Festivali’nin Alametifarika tarafından hazırlanan tanıtım kampanyası şarkıların birleştirici gücünden yola çıkarak tüm kentlileri festivale çağırıyor. Festival afişleri, bugüne dek İstanbul Caz Festivali’ne konuk olmuş Özdemir Erdoğan, Nile Rodgers, Mercedes Sosa, Jane Birkin, Aynur Doğan, Eleftheria Arvanitaki, Mahsa Vahdat gibi sanatçıların farklı dillerden şarkılarının, umut dolu ve kucaklayıcı sözlerine yer verirken festivalin yirmi dört yıllık tarihinden farklı anlara da atıfta bulunacak.  

FESTİVALDE FARKLI MEKANLARDA FARKLI DENEYİMLER

Şehrin birçok noktasına yayılan 24. İstanbul Caz Festivali, bu yıl da alışılmışın dışında, farklı mekânları konser mekânına çevirerek izleyicilere yeni konser deneyimleri yaşatmaya devam ediyor. Festival konserlerine bu yıl ev sahipliği yapacak  20 mekân arasında kısa bir aradan sonra yeniden festival mekanlarına eklenen büyüleyici The Marmara Esma Sultan Yalısı’nın yanı sıra, bu yıl ilk defa festivalde kullanılacak Fransız Sarayı’nın Beyoğlu’nda yemyeşil bir vaha sunan bahçesi, Swissôtel’in kapılarını izleyiciye açtığı tarihi Sultan Park alanı, The Grand Tarabya’nın, atmosferi ile Cote d’Azur koylarını aratmayan Panorama Terace’ı yer alıyor.

Festivale bu yıl The Marmara Esma Sultan Yalısı, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fransız Sarayı Bahçesi, Sultan Park - Swissôtel The Bosphorus, The Grand Tarabya Panorama Terace, Uniq Hall AçıkHava Sahnesi, Beykoz Kundura, Fenerbahçe Khalkedon, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Salon İKSV, Zorlu PSM Ana Tiyatro ve Drama Sahnesi ev sahipliği yapacak.  Gece Gezmesi ise yine Kadıköy yakasının sevilen mekanlarından All Saints Moda Kilisesi, Club Quartier, Dorock XL, Kadıköy Sahne, KargART, Living Room, Moda Sahnesi ve Zor’da gerçekleştirilecek konserlerle festival içinde bir festival deneyimi yaşatacak.

24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak - 3

FESTİVAL BİLETLERİ 3 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ SATIŞA ÇIKIYOR

24. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, 3 Nisan Pazartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satışa çıkıyor. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satışa sunulacak.

Lale Kart sahipleri biletlerini %25’e varan özel indirimlerle alabilirler. Siyah ve Beyaz Lale Kart sahipleri için ön satış 30 Mart, Kırmızı ve Sarı Lale Kart sahipleri için de 31 Mart, 1-2 Nisan tarihlerinde olacak.

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ 

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın şefi Kamil Özler ile Türk pop ve caz müziğinin duayen isimlerinden Fatih Erkoç’a takdim edilecek.

Antonio Dumoziç'ten gitar dersleri alarak müziğe başlayan Kamil Özler, 1977'de girdiği Kültür Bakanlığı Türk Musikisi Devlet Konservatuarında, Tülay Örser'le klarinet, Yavuz Özüstün ile Türk Musikisi ve Caz, Demirhan Altuğ'la armoni dersleri çalıştı. Mezun olduğu dönemlerde Berklee Müzik Okulu'nun, dışardan modern armoni, düzenleme ve orkestrasyon derslerini alan Özler, 1982'de girmiş olduğu TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda hala görevine devam ediyor. İTÜ Devlet Konservatuarı ve Bilgi Üniversitesinde solfej, armoni, orkestrasyon ve gitar dersleri veren Özler “Klarnet Tekniği” adında bir eğitim kitabı da yazdı. Beste düzenlemeleri ile pek çok esere başarılı imza atan, aynı zamanda gitar ve klarinet virtüözü olan Özler, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrasının şefliğini başarıyla sürdürüyor.

Ud sanatçısı babası Hasan Erkoç’un, üç yaşındayken kendisine hediye ettiği keman vesilesiyle müzikle tanışan Fatih Erkoç, Istanbul Belediye Konservatuarı'na yedi yıl boyunca trombon, piyano ve kontrbas eğitimi aldı.  Konservatuardan mezun olmadan dönemin en gözde orkestralarından İstanbul Gelişim'de çalışmaya başlayan Erkoç kısa bir dönem trombon sanatçısı olarak İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nda görev aldı. Yaklaşık 11 yıl kaldığı Norveç’ten 1986’da dönen Erkoç, aynı yıl Kuşadası 1. Altın Güvercin Şarkı Yarışması'nda sözü, müziği, düzenlemesi ve yorumu kendine ait olan "Yol Verin A Dostlar" adlı şarkıyla birincilik aldı. Bir süre TRT'de "Yankılar" adlı müzik programını gerçekleştirdi ve yarım bıraktığı konservatuvar eğitimini de bu dönemde tamamladı. Fatih Erkoç, çıkardığı "Ellerim Bomboş" (1992), "Penceremden Gökyüzüne"(1993), "Sana Deliyim" (1994) ve “Kardelen” (1996) albümleriyle pop müziğin unutulmaz isimlerinden biri haline geldi. 1999’da yapımcılığını üstlendiği ve kendi ismini taşıyan albümüyle dinleyicilerine tekrar merhaba diyen sanatçı, altı yıllık bir aranın ardından 2005’te sözü ve müziği kendine ait olan parçalardan oluşan “Beklenen” adlı albümünü  yayımladı. Fatih Erkoç, 2007'de "Kör Randevu" adlı albümüyle sevilen şarkılarının bir kısmını yeni düzenlemeleriyle dinleyenleriyle buluşturdu.   

24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak - 4 Son Feci Bisiklet

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDEN YENİ BİR PROJE: VİTRİN / TÜRKİYE GÜNCEL MÜZİK BULUŞMASI (5-8 Temmuz 2017) 

Festival kapsamında bu yıl, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını odağa alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla yeni bir proje hayata geçiriliyor.  SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda bu yıl ilki gerçekleştirilecek “ViTRin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” kapsamında, Türkiye’den 30’ün üzerinde sanatçı ve topluluğun, 5-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştireceği konserler, festival izleyicisiyle beraber uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileri tarafından da izlenecek.

Temellerini ülkemizin kültürel değerlerini daha geniş bir çerçevede tanıtmak ve kültürlerarası diyaloğu arttırmaktan alan “ViTRin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması”, bu vesile ile güncel müziği odağa alan bir proje olarak geliştirildi. Türkiye’de özellikle son yıllarda hızla gelişen müzik üretimi ve dünyaya açılan müzisyenlerin çokluğu, yeni projelerin sadece Türkiye içinde değil uluslararası alanda da büyük ilgi ve talep görmesine yol açmakta. Gelişmekte olan müzik sektörümüzün bu alanda kurumsal olarak da etkin bir uluslararası temsile ihtiyacı, İKSV’nin köklü etkinliklerinden İstanbul Caz Festivali’ni bu projeye iten temel motivasyonlardan biri oldu. Dünyada bu alanda faaliyet gösteren başarılı etkinlik ve kurumları da örnek alarak oluşturulan “ViTRin”in, zamanla ülkemizin olduğu kadar yakın coğrafyaların müzikal üretimlerine de kucak açan ve onları evrensel kültür ve sanata katkıda bulunacak şekilde tanıtan bir etkinliğe dönüşmesi planlanıyor.

“ViTRİN” kapsamında Festival’de 5-8 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek konserlerde, Türkiye’den 30’un üzerinde sanatçı ve topluluğa yer verilecek. İstanbul Caz Festivali izleyicisi kadar Türkiye ve yurtdışından davet edilecek uluslararası müzik profesyonellerinin de izleyeceği bu konserlere paralel olarak, düzenlenecek panel ve seminerlerde uluslararası katılımcılara Türkiye güncel müzik sahnesi tanıtılacak. Yine yapılacak sektörel toplantılarla yerli ve yabancı müzik profesyonelleri buluşturulacak ve sanatçılarımızın yurtdışına açılmasını teşvik edecek ilişkilerin kurulması sağlanacak. “ViTRin” kapsamında gerçekleştirilmesi düşünülen projelerden biri de, programda yer alan sanatçı ve toplulukların uluslararası turnelerine destek verecek bir yapının oluşturularak sanatçıların yurtdışındaki konserlerinin desteklenmesi olacak.

Bu yıl “ViTRin” kapsamında Festival’deki çeşitli sahnelerde müzikseverlerle buluşacak isimler arasında, müzik geleneğimizin en güncel yorumcularından Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’ın ortak projesi Taksim Trio, bugüne kadar yayımladığı beş albüm ile alternatiften popüler müziğe uzanan yolda geniş kitlelere ulaşmış Ceylan Ertem, Türkiye’nin nadide perdesiz gitar virtüözlerinden Cenk Erdoğan, modern armoniler ve doğaçlamaları harmanlayan, caz gitaristi ve besteci Bilal Karaman ve üçlüsü, Sarp Maden, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem’in caz, rock, drum’n bass, punk, noise, elektronik ve ambient öğeleri birleştirdiği MadenÖktemErsönmez topluluğu ve rock ile caz müziği arasında gezinen yaratıcı tarzları ile Korhan Futacı & Kara Orkestra’nın yanı sıra, ülkemzin caz sahnesinin yetenekli iki ismi kontrbasçı Kağan Yıldız ve piyanist Can Çankaya’nın duo projeleri yer alıyor. 

Yine “ViTRin” programı dahilinde yer alacak bir başka etkinlik ise, Festival’in sevilen etkinliklerinden Gece Gezmesi olacak. Kadıköy ve Moda’da çeşitli mekanlarda gerçekleşecek Gece Gezmesi kapsamında Ceylan Ertem’in yanı sıra Gevende, Son Feci Bisiklet, Jakuzi, Kolektif İstanbul, Özgün Semerci ve No Land gibi bağımsız sahnenin en heyecan verici ve ilginç isimleri de yer alacak. Ayrıca Salon İKSV’de gerçekleşecek çeşitli konserlerde Yürüyen Merdiven ft. Tolga Bilgin & Kristian Lind, Geeva Flava ve Rain Lab (İdil Meşe & Da Poet) gibi yeni ve başarılı isimler sahneye çıkacaklar. 

24. İstanbul Caz Festivali'nde şarkılar konuşacak - 5 Antonio Serrano

İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDE İKİ ÖZEL PROJE

Paco De Lucia Anısına “Beyond The Memory”

8 Temmuz Cumartesi, 21.30, Zorlu PSM Ana Sahne

İstanbul Caz Festivali bu yıl iki özel projeye ev sahipliği yapıyor. Flamenkonun kült gitarist ve bestecilerinden Paco de Lucia’ya bir saygı duruşu niteliği taşıyacak “Beyond The Memory” başlıklı projede sanatçının kariyerinin çeşitli evrelerinde birlikte çalıştığı Antonio Serrano, Carlos Benavent, Jose Mari, Nino Josele, Piraña gibi yıldız müzisyenlere dansları ve vokalleriyle Farru ve David de Jacoba eşlik edecek.

24. İstanbul Caz Festivali’ne özel bu projeye Türkiye’den hepsi kendi alanında önemli üç isim katılıyor. Bir Paco de Lucia bestesi olan Palenque’yi, Sezen Aksu’nun sözleriyle yeniden yorumladığı Tuana şarkısının yer aldığı Med Cezir albümü ile 90’larda hayatımıza giren Levent Yüksel bu gecenin heyecan verici isimlerinden bir olacak. Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan’ı bir araya getiren ve dünya müziğinde son yılların en dikkat çekici gruplarından biri olan Taksim Trio ise klarnet bağlama ve kanunla flamenkonun sıradışı birlikteliğini gözler önüne serecek. Türkiye’nin nadide perdesiz gitar virtüözlerinden, ödüllü film müzikleriyle tanıdığımız Cenk Erdoğan da gecenin konuk sanatçılarından olacak.

 

Christian McBride, Joshua Redman ve TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası
11 Temmuz Salı 21.00, Zorlu PSM Ana Sahne

Ülkemizin en köklü caz topluluklarından TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün de sahibi, topluluğun şefi Kamil Özler’in, cazın iki usta ismiyle ilk kez bir araya geleceği konser festivalin diğer özel gecelerinden bir olacak.

Şef Kamil Özler yönetimindeki TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası bu gecede, müzik kariyerinde bugüne kadar beş Grammy Ödülü’ne layık görülen usta bas gitaristi Christian McBride ile kendi gruplarıyla olduğu kadar yaratıcı işbirlikleriyle de tanınan ABD’li caz saksofoncusu Joshua Redman ile aynı sahneyi paylaşacak. 300’den fazla kayıtla kendi neslinin en çok kayıtta bulunan caz sanatçılarından, Christian McBride ile müzik dünyasının gelmiş geçmiş en önemli caz müziyenlerinden Joshua Redman’ın TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile birlikte vereceği konser, festivalin kaçırılmayacak gecelerinden biri olmaya aday. 

Sayfa Yükleniyor...