24. İstanbul Caz Festivali'nde Suriyeli Kadınlar Korosu

24. İstanbul Caz festivali'nin 21 Temmuz'daki kapanış konserinde Basel Rajoub’un Soriana ekibinin yanı sıra Sirojiddin Juraev ile İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Suriyeli Mültecilere Destek Ofisi bünyesinde kurulan ve Türkiye’ye göç etmiş Suriyeli kadınların oluşturduğu Suriyeli Kadınlar Korosu da yer alacak.

24. İstanbul Caz Festivali'nde Suriyeli Kadınlar Korosu

İstanbul Kültür Vakfı (İKSV) tarafından, 20 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 24. İstanbul Caz Festivali, 21 Temmuz Cuma akşamı Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras’ta özel bir konsere imza atıyor.

Festivalin kapanışını yapacak ve saat 21.00’de başlayacak konserde festivaldeki ilk konserini önceki gece gerçekleştirmiş olacak Basel Rajoub’un Soriana ekibinin yanı sıra Sirojiddin Juraev ile İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Suriyeli Mültecilere Destek Ofisi bünyesinde kurulan ve Türkiye’ye göç etmiş Suriyeli kadınların oluşturduğu Suriyeli Kadınlar Korosu da konuk olacak. Sabancı Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek etkinlikte hem sahnedeki sanatçılar hem de izleyiciler çok renkli, çoksesli bir kültürel mozaik oluşturacak.

Konserde Suriyeli saksofon sanatçısı Basel Rajoub’un Basel Rajoub’s Soriana projesi ve Sirojiddin Juraev festival izleyicisi ile buluşacak. Doğuya özgü melodileri caz öğeleriyle saksafona uyarlayan ve Arap müziğinin çeşitli ezgisel biçimlerine çağdaş uyarlamalar kazandıran Basel Rajoub’un, tanınmış kanun virtözü Feras Charestan ve daha önce Bobby McFerrin ile de turneye çıkan İtalyan perküsyonist Andrea Piccioni ve Orta Doğu’nun zengin kültüründen esinlenen müzisyenleri bir araya getirdiği projesi Soriana ile bu özel geceye imza atacak. Gecenin bir diğer değerli konuğu, Orta Asya’nın en iyi dutar virtözlerinden kabul edilen Sirojiddin Juraev ise, İran ve Orta Asya’ya özgü, iki telli saz olarak da bilinen “dutar”ın ustalarından olmasının yanı sıra Grammy’e aday gösterilmiş müzik dünyasının en değerli kişiliklerinden bir tanesi. 24. İstanbul Caz Festivali tarafından geliştirilen bu projede yer alacak Suriyeli Kadınlar Korosu ise farklı disiplinlerden kadın seslerin bir araya geldiği ve Ortadoğu dillerinde seslendirdikleri parçalardan oluşan repertuarlarıyla gecenin bir başka önemli konuğu.

PROJE İÇİN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI BİR ARADA 

Festivalin bu en kapsayıcı konserinde İKSV, Vehbi Koç Vakfı ve Sabancı Vakfı arasındaki özel bir işbirliği sayesinde, izleyiciler arasında İstanbul’da yaşayan Suriyeli mültecilerin de yer alması sağlanacak. Bu girişim, İstanbul Caz Festivali’nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yaptığı ortak çalışma ile hayata geçirilecek.

Bu kapsamda hem BMMYK’nın hem de yine doğrudan mültecilerle çalışan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı gibi STK’ların ve Mülteciyim Hemşerim Dayanışma Ağı’nın işbirliğiyle Suriyeli mültecilerin konsere katılımının sağlanması hedefleniyor.

GÖÇ VE MÜZİK ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ: GURBETTE MÜZİSYEN OLMAK 

Suriye kültürü ve müziğinin festival izleyicisiyle paylaşılacağı bu konserin öncesinde saat 19.00 – 20.00 arasında göç ve müzik temalı bir de söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşide, müziğin göçmenler için anlamı ve özellikle gurbetteki müzisyenin deneyimleri üzerine konuşulacak. Müzik yaşamını Avrupa’da sürdüren Suriyeli müzisyen Basel Rajoub’la beraber doktora öğrencisi, araştırmacı ve müzisyen Selda Öztürk ve Suriyeli Kadınlar Korosu üyelerinden Hanan Hawasly’nin konuşmacı olarak katılacağı söyleşinin moderatörlüğünü etnomüzikolog Evrim Hikmet Öğüt üstlenecek. Başta Suriyeli müzisyenler olmak üzere, göç deneyimi yaşamış tüm müzisyenlerin hikâyelerine açık olan sohbet, İstanbul Caz Festivali dinleyicisini göçe bambaşka bir pencereden bakmaya davet ediyor.

Sayfa Yükleniyor...