Alman filmleri seçkisi sinemaseverlerle buluşuyor (29. Ankara Uluslararası Film Festivali)

Alman Filmleri Türkiye'de programı, 29. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında, 19-29 Nisan tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Kino 2018 gösterimleri 20 Nisan akşamı 19.00 seansında Büyülü Fener Sineması’nda gösterilecek “Quiberon'da 3 Gün” filmiyle başlayacak.

Alman filmleri seçkisi sinemaseverlerle buluşuyor (29. Ankara Uluslararası Film Festivali)
Quiberon'da 3 Gün filminden bir kare

Goethe-Institut ve German Films'in beraber düzenledikleri Kino 2018: Alman Filmleri Türkiye'de başlıklı film gösterimleri, Büyülü Fener Sineması’nda 19-29 Nisan tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak. Nisan ayında 37. İstanbul Film Festivali çerçevesinde başlayan, ardından 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’ndeki gösterimlerle devam edecek.

20 Nisan akşamı Ankara programının açılışını yapacak olan Emily Atef'in yeni filmi “Quiberon'da 3 Gün”, 1981 yılında Stern dergisinde yayımlanan efsane bir röportajın oluşum sürecini konu alıyor. Bu yıl Berlinale'nin yarışmalı bölümünde gösterilen film ünlü oyuncu Romy Schneider'in kariyerinin son döneminden üç güne odaklanıyor.

“Quiberon'da 3 Gün” filmi dışında farklı bir sinema efsanesini merkeze alan bir diğer film ise Hüseyin Tabak’ın yönettiği “Çirkin Kral’ın Efsanesi” isimli belgeseli. İlk gösterimi geçen yıl Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleşen belgesel Yılmaz Güney'in sinemasını ve sanatçının sonraki kuşaklar üzerindeki etkisini ele alıyor. Yönetmen Hüseyin Tabak 22 Nisan saat 14.00’da yapılacak filmin gösterimine katılacak ve film sonrası sinemaseverlerin sorularını yanıtlayacak.

Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan, Thomas Stuber’in yeni filmi “Perakende Aşk” seçkide dikkat çeken bir diğer yapım. Sıradan insanların gündelik hayatında geçen ama kendine özgü sürprizlerle seyircileri şaşırtan ve mizah duygusuyla kendine bağlayan film Franz Rogowski ve Sandra Hüller’in dikkat çekici oyunculuk performanslarıyla çok konuşuluyor.

Son yıllarda tüm dünyayı yakından ilgilendiren konuların başında gelen mülteci sorunu, öne çıkıyor. Christian Petzold yeni filmi “Transit”te Anna Seghers'in 1944 tarihli romanını sinemaya uyarlarken, günümüzün sorunlarına tarih üzerinden özgün bir bakış sunuyor. Wolfgang Fischer'in büyük bölümü açık denizde geçen filmi “Styx” ise Batı'yı ve hayatı tehlikedeki mültecileri tüm dış etkenlerden soyutlayarak karşılaştırıyor.

Alman filmleri seçkisi sinemaseverlerle buluşuyor (29. Ankara Uluslararası Film Festivali) - 1

Nils Mohl'un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan, İlker Çatak'ın ilk uzun metrajlı filmi “Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde” gösterilecek diğer filmler arasında yer alıyor. Almanya'da vizyona girdiğinde olumlu eleştiriler alan, bazı sinema yazarlarının Quentin Tarantino'nun filmlerine ve Trainspotting'e benzettiği “Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde” 17 yaşındaki Mauser'in Hamburg'un banliyölerindeki aşk, heyecan ve müzik dolu maceralarını konu alıyor.

Programda seyirci ile buluşacak, Valeska Grisebach’ın ilk gösterimi geçen yıl Cannes'da gerçekleşen filmi “Western”, yabancı işçi kavramıyla ilgili bildiğimiz kalıpları ters yüz ediyor ve yabancı pozisyonuna Almanları koyuyor. Pek çok uluslararası festivalde gösterilen ve ödüller kazanan film geçtiğimiz yılın en çok ses getiren Alman filmlerinden birisiydi.

Son dönem Alman sinemasının başarılı ve iddialı filmlerinden oluşan bir seçki yer alıyor. İlk gösterimi geçen yıl Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleşen Robert Schwentke’nin savaş filmi “Yüzbaşı” ve Kanadalı müzisyen Jason Charles Beck ya da daha bilinen sahne adıyla Chilly Gonzales’in hayatının ve müziğinin anlatıldığı “Çeneni Kapa ve Piyano Çal” belgeseli seçkide yer alan filmler arasında bulunuyor.

Gösterimler 29. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında, Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek. Bütün filmler orijinal dilinde Türkçe altyazılı gösterilecek.

Sayfa Yükleniyor...