Atık kağıtları tespih tanelerine dönüştürüyor

Afyonkarahisar'da tarihi Gedik Ahmet Paşa Medresesi'ndeki atölyesinde çalışan el sanatları ustası, atık kağıt parçalarından tespih üretiyor.

Atık kağıtları tespih tanelerine dönüştürüyor

Afyonkarahisar Belediyesince restore edilerek kültür ve merkezine dönüştürülen Gedik Ahmet Paşa Medresesi'nde küçük bir atölyesi bulunan Hatice Uçkun (26), kağıt parçalarına adeta yeniden hayat veriyor. Kullanılmayan gazete, dergi ve kartonları değerlendiren Uçkun, bunları özel solüsyonla bir gün beklettikten sonra tespih haline getiriyor.

Afyonkarahisar'da bir atölyede atık kağıt parçalarından üretilen tespihler 100-600 liradan alıcı buluyor.

Medreseyi gezen vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören kağıttan tespihlerin fiyatı 100 liradan başlayıp 600 liraya kadar ulaşıyor.

Uçkun, yaptığı açıklamada, alanında Türkiye'nin en iyilerinden bir ustadan aldığı eğitimle çalışmalarını sürdürerek, daha çok ağaçtan tespihler yaptığını söyledi.

KAĞITLARI NASIL DEĞERLENDİRECEĞİMİ GÖRMÜŞ OLDUM

Bunun yanında kağıttan da tespih yapmaya başladığını anlatan Uçkun, şöyle devam etti:

"Atık maddeleri değerlendirmek için böyle bir çalışma başlattım. Gazete ve dergi yapraklarını çöpe atıyoruz. Bu yaptığım çalışma ile bunların çöpe atılmayacağını öğrendim. Doğadaki kağıtları nasıl değerlendireceğimi görmüş oldum. Böylece bu tespihler ortaya çıktı. Diğer tespihlerden farkı, geri dönüşümden yapılmasıdır. Kağıt tespihlerin üzerine bir ebru ya da gümüş çalışması yaparak bu sanat daha da zenginleştirilebilir."

Uçkun, tespih fiyatlarının işçiliğine göre değiştiğini dile getirdi.

Atölyesinde bir hafta çalışarak ürettiği 600 liralık kağıttan tespihi babasına hediye ettiğini bildiren Uçkun, "Çalışmalarımda, eski Osmanlı döneminde yapılan salgami, arpacık ve İstanbul modeli yer alıyor. Tespihlerde özel solüsyon vernik kullandığımız için herhangi bozulma olmuyor. Alıcılar, bunları uzun yıllar kullanabilir" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...