Contemporary Istanbul hız kesmiyor

Contemporary İstanbul 11. yılında 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’den fazla eserini 3 -6 Kasım tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ile İstanbul Kongre Merkezi’nde buluşturuyor. 3 Kasım Perşembe günü başlayan fuarı ilk gününde 12 bin ziyaretçi gezdi.

Contemporary Istanbul hız kesmiyor

Dünyadan ve Türkiye’den en iyi çağdaş sanat eserlerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 11. yılında da Akbank’ın desteğiyle kapılarını açtı. Özgür ve özgün fikirlerin her alandaki gelişime ilham vereceğine inanan Akbank, Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’a 2007 yılından bu yana desteğini sürdürüyor.

Sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayan Akbank, ekonomik büyümeyi desteklemenin yanı sıra toplumun kültür ve sanat alanında da gelişimini öncelikli sorumlulukları olarak sahipleniyor. 

Contemporary Istanbul hız kesmiyor - 1

Türkiye’de ve yurt dışında gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Ferko, 25 yıldır modern tasarım ile lüksün hayat tarzına dönüştüğü yaşam alanları inşa ediyor. Deneyimli tasarım ve mühendislik ekibinden aldığı güçle gayrimenkul sektörüne değer katan Ferko, Contemporary İstanbul’u ortak sponsor olarak desteklemeye devam ediyor.

520 SANATÇININ 1500'DEN FAZLA ESERİ SERGİLENİYOR

2006’da, 40 ulusal ve 9 uluslararası olmak üzere 49 galeri ile yola çıkan Contemporary Istanbul, 11. yılını kutlarken 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserini sergiliyor.

EN PAHALI SATIŞ 220 BİN EURO

Contemporary Istanbul’u açılış gününde 12 bin sanatsever ziyaret etti. Contemporary Istanbul’un bu yılki en pahalı eserleri 220 bin Euro satış bedeli bulunan Galeri Artist’de sergilenen Tony Cragg’in Yellow Column adlı eseri ile Janis Kounellis’in Untitled eseri oldu.

YENİ BÖLÜMLER

Contemporary Istanbul’un en dikkat çeken bölümlerini bu yıl ilk defa sanatseverlerle buluşacak olan Collectors’ Stories ve CI Design oluşturuyor. Fuarda bu yıl yeni bölümlerin yanı sıra yeni projeler de dikkat çekiyor.

STAND YARIŞMASININ KAZANANI BELLİ OLDU

CI tarafından bu yıl ilk defa düzenlenen “Best Curated Booth” (en iyi tasarlanmış stand) ödülünü The Pill – Contemporary Art Gallery kazandı. Seçimi yapacak jürinin üyelerini CI Artistik Danışmanı Marc- Olivier Wahler, CI Program Direktörü Doç. Dr. Marcus Graf, Küratör & Yazar Derya Yücel, Australia China Art Foundation küratörü Jeremy Gales, Bread & Salt’un eş-kurucusu ve yöneticisi Yashar Samimi Mofakham oluşturdu.

60 ÇAĞDAŞ SANAT KOLEKSİYONU

Contemporary Istanbul bu yıl için bir ilke imza atarak, Collectors’ Stories bölümünde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler’in küratörlüğünde sergileniyor. Koleksiyonerlerin kişisel estetik anlayışlarını sunmalarına olanak sağlayacak sergi, Türkiye’de sanat koleksiyonerliğinin geçirdiği dönemsel değişimleri ve bugününü tartışmaya açıyor. Bu bağlamda hazırlanacak olan Collectors’ Stories kitabı ise CI Publications’ın ilk yayını olacak ve sergilenen eserlerin tüm dünyaya açılmasını sağlıyor.

Contemporary Istanbul hız kesmiyor - 2

COLLECTORS' STORIES KATILIMCILARI


Sergide yer alan koleksiyoner ve koleksiyonlar arasında Leyla Alaton, Ahmet Aral, Mine - Cem Bahadır, Mehmet Ali Bakanay, Berrak - Nezih Barut, Rezzan Benardete, Hanzade - Osman Boyner, Dr. Șükrü Bozluolçay Koleksiyonu, Büyükkușoğlu Aile Koleksiyonu, Bilge - Haro Cümbüșyan, Banu - Hakan Çarmıklı, Demet - Cengiz Çetindoğan, Suzan Sabancı Dinçer, Ali Raif Dinçkök Koleksiyonu, Ayșe - Saruhan Doğan, Gülin - Emre Dökmeci, Elif Dürüst, Oya - Bülent Eczacıbaşı, Tansa Mermerci Ekșioğlu, Sevda - Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Özlem - Naim Gençoğlu, Zeynep - Fırat Gönenç, Emine - Selim Gülçelik, Asuman - Hüsnü Güreli, Cem Hakko, Can Has, Emin Hitay, Hüma Kabakçı, Ayșegül - Doğan Karadeniz, Hatice - Ferit Meriçten, Ari Meșulam, Naim Nihmet, Fazlı Özcan, Önder Öztarhan, Murat Özyeğin, Ayșegül - Ömer Özyürek, Leyla Pekin, Arzu - Ömer Sabancı, Sevil Sabancı, Vuslat Sabancı, Hakan Salargil, Ali Selçuk, Erol Tabanca, Türkan - Ziya Tacir, Lücette - Mustafa Taviloğlu, Banu Vargı Tümay - Büyük Efes Art Collection / Koleksiyonu, Agah Uğur, Ayșe Umur, Freda - İzak Uziyel, Murat Ülker, Şebnem - Mahmut Ünlü, Ergin Varlıbaș, Erdinç Varlıbaş, Selim Varol, Tony Ventura, Șirin - Neşet Yalçın, Arzuhan - Mehmet Ali Yalçındağ, Zafer Yıldırım ve Cem Yılmaz yer alıyor.

GERİ DÖNÜŞÜMDEN SANAT ESERİNE

Contemporary Istanbul’un bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim - 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. Istanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuarda yerini aldı ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaşıyor.

Arçelik bu yıl Contemporary Istanbul ile yaptığı işbirliği sayesinde geri dönüşümü sanatla buluşturuyor ve ‘Cycles’ sergisini hayata geçirdi. Bu sergiyle Arçelik’in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler Türkiye’nin önde gelen sanatçıları ve tasarımcıları tarafından fonksiyonel sanat eserleri ve koleksiyon objelerine dönüştürüldü.

Contemporary Istanbul ile geliştirilen “Cycles” proje ismi, Plugin 2015 Direktörü ve Küratörü Doç. Dr. Ebru Yetişkin tarafından önerildi. ‘Cycles’ sergisinde; Seçkin Pirim, Sema Topaloğlu ve Ela Cindoruk & Nazan Pak, bu geri dönüştürülmüş materyallere ustalıkla yeni bir “hayat” (form) kazandırdı. Arçelik, bu sergi ile geri dönüşüm konusunda farkındalık sağlarken, aynı zamanda tasarım konusundaki uzmanlığına da dikkat çekiyor.

‘Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’ vizyonuna sahip Arçelik, kaynakların verimliliğine odaklanarak ‘sürdürülebilirlik’ yaklaşımını tüm süreç ve faaliyetlerine entegre ediyor. Bu amaçla, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm hareketini başlatan Arçelik, beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket oldu.

ÇOCUKLARISANATLA BULUŞTURUYOR

Mutluluğun yolunun sanattan da geçtiğine inanan CI ortak sponsoru Yıldız Holding, bu yıl Ülker Çocuk Atölyesi’ni gerçekleştiriyor. Çocukları erken yaşta sanatla buluşturmak, sanatı günlük yaşamlarının bir parçası haline getirmek hedefiyle 2011 yılından bu yana düzenlenen Ülker Çocuk Sanat Atölyesi, fuar sonuna kadar Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda çocukları ağırlıyor. Çocukların hayal güçlerinin ve estetik duygularının gelişimini destekleyecek çalışmaların uygulanacağı atölyede, çocuklar uzman eğitmenlerle birlikte yeteneklerini keşfetme fırsatı buluyor.

Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturuyor. Plugin’in 2016 teması ise “networked spaces” oluyor. Plugin fuarda yeni ve daha katılımcı bir düzenlemeyle gerçekleştiriliyor.

ÇAĞDAŞ SANAT TARTIŞILIYOR

Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getiriyor. Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleştiriyor. CI Dialogues buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın özel bölümleri olan CI Design ve Plugin’i de kapsıyor.

SOSYAL MEDYA SANATA DESTEĞİ ARTIRDI MI?

Sayfa Yükleniyor...