Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri

Ortak dil olan dans aracılığıyla insanları bir araya getirmeyi amaçlayan Dünya Dans Günü 29 Nisan'da şenliklerle kutlandı.

Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB), izlenme rekoru kıran 'Kuğu Gölü' balesinin ardından sanat sezonunun ikinci balesi olan 'Dört Mevsim'in prömiyerini de gerçekleştirdi. Esere, bale sever izleyicilerin ilgisi büyük oldu, salonda oturacak boş koltuk kalmadı.

Antalyalı bale severler, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde bu kez 'Med-Cezir' ve 'Dört Mevsim' adlı iki ayrı bale eserinin birleşimiyle oluşturulan 'Dört Mevsim'de buluştu. Eserin ilk perdesi, koreografisi ve librettosu Meray Kartal ile Tolga Burçak'a ait 'Med-Cezir' adlı bale eseriyle açıldı.

Müziği Antonio Vivaldi'ye ait olan 'Med-Cezir'de, bale sanatçıları günlük hayatın getirdiği zorlukları, kadın-erkek ilişkisinin omuzlara yüklediği sorumluluklardan doğan çılgınlıkları, bu dünyada bir birey olma savaşını danslarıyla sahneye yansıttı.

Koreografisi ve librettosu G. Armağan Davran ile A. Volkan Ersoy'a ait 'Dört Mevsim'in ikinci perdesinde havası solunarak yaşanılan, yeryüzünde yaşayan her canlıya kucak açan, kainatın anahtarı olarak bilinen 'doğaya' dikkat çekildi. 'İlkbahar', 'Yaz', 'Sonbahar' ve 'Kış' mevsimleri görsel efektlerle zenginleştirilen dans figürleriyle ifade edildi.

Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri - 1

Bale sanatçılarının muhteşem dansı, göz alıcı sahne dekoru, kostüm ve ışık efektleriyle izleyenleri büyüleyen 'Dört Mevsim (İki Bale)' adlı eserde ANTDOB Orkestrasını şefler Hakan Kalkan-Ömer Yönden yönetti. Antalyalı bale severlere unutamayacakları bir akşam yaşatan eseri izleyiciler ayakta dakikalarca alkışladı.

'Dört Mevsim' Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde 4-6-11-13 Mayıs akşamları da izlenecek.

'BAHÇESARAY ÇEŞMESİ'NE PRÖMİYER

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), Dünya Dans Günü'nde Rus edebiyatının büyük şairi Puşkin'in aynı adlı eserinden bale sahnesine uyarlanan Rus besteci ve müzikolog Boris Asafiev'in 'Bahçesaray Çeşmesi' eserini prömiyerini yaparak sahneledi.

Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri - 2

Uzun süreden bu yana prova çalışmaları sürdürülen eser, Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde seyirci ile buluştu. Eseri, Vali Yardımcısı MDOB Müdürü ve Yönetmeni Ufuk Kasar ile çok sayıda sanat sever izledi. Kırım Hanı Giray Han, esir alınarak hareme getirilen Maria ve Han'ın gözdesi Zarema üçgenindeki umutsuz aşklar, pişmanlıklar, vicdan azapları ve kıskançlıklar konu eden eserin orkestra yönetmenliğini E. Burak Şatana üstlendi. Eserin koreografisini Serbülent Biçer, Özlem Şenormanlılar ve Ender Üçdemir yaparak sahneye koyarken, dekor tasarımını Seyhan Atamer, kostüm tasarımını Alev Tol ve ışık tasarımını Tarı Deniz yaptı. Eser 30 Mayıs Salı günü saat 20.00'de sanatseverlerle yeniden buluşacak.

BODRUM'DA 'DÜNYA DANS GÜNÜ' ŞENLİĞİ

Bodrum'da 29 Nisan Dünya Dans Günü, 450 öğrencinin gruplar halinde sırayla sunduğu gösterilerle kutlandı.

Bodrum Dans Kulübü Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi tarafından bu yıl 18'incisi düzenlenen 'Dünya Dans Günü Kutlama Şenliği' Bodrum Belediyesi'nin destekleriyle Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği'nde gerçekleştirildi. Bodrum'daki ilkokul, ortaokul, dans okulu ve kulüplerinin hazırladığı gösteriler sahneledi. Gece boyunca 450 öğrenci, halk oyunlarından modern dansa, baleye kadar 24 gösteride performansını sergiledi. 3 saat süren etkinliği yaklaşık 2 bin kişi izledi.

Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri - 3

Dünya Dans Günü etkinlikleri kapsamında geniş katılımlı bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Bodrum Dans Kulübü Gençlik ve Kültür Sanat Merkezi Başkanı Fatih Özvezneci şunları söyledi:

"Bu yıl 18'incisini düzenliyoruz. Müslüman ülkeler arasında ilk defa Bodrum'da başlattığımız Dünya Dans Günü kutlamalarında 18 yılda inanılmaz bir seviyeye yükseldik. Bugün burada ise 24 farklı dans gösterisi, 14 farklı okuldan gelen 450 dansçı gösteri sundu. Bütün veliler, aileler yakınları çok heyecanlı, çocuklar muhteşem gösteriler hazırladı. Halk oyunlarından baleye, modern danstan, klasik dansa, birçok örnekler var. Her yıl bütün Bodrum ve Türkiye tarafından ilgiyle takip edilen Dünya Dans Günü, bütün Avrupa'ya da örnek olmuş bir dünya dans günüdür."

FESTİVAL HAVASINDA KUTLAMA

Avcılar'da 100'e yakın dansçı karnaval havasında kortej yürüyüşü yaptı, sokakta dans etti.

UNESCO ortağı sivil toplum kuruluşu Uluslararası Dans Komitesi tarafından 1982 yılında tanıtılan ve dünyada kutlanan '29 Nisan Dünya Dans Günü' nedeniyle Avcılar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 'Dansların Renkleri Rengarenk Dans' adı altında gösteri düzenlendi. Marmara Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'nın yanından başlayan yürüyüşe üzerlerinde rengarenk kostümleri, ellerinde 'Dünya Dans Günü Kutlu Olsun' yazılı dövizleri bulunan 100'e yakın dansçı katıldı.

Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri - 4

DANS EDEREK YÜRÜDÜLER

Klarnetten, darbukaya, tulumdan, davul- zurnaya kadar çeşitli enstrümanları ile yürüyen dansçılara Belediye Başkanı Handan Toprak Benli de eşlik etti. Bu etkinlikten habersiz karnavalı aratmayan görüntülerin ortaya çıktığı dansçıların dans ederek yürüyüşlerini görenler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Birçok kişi cep telefonları ile renkli görüntüleri kaydetti. Belediye Kültür Müdürlüğü'nün uzun süreden bu yana hazırlığını yaptığı 'Dünya Dans Günü' etkinlikleri kapsamındaki yürüyüşte halk oyunları ekipleri de halay, horon ve zaman zaman Kafkas oyunlarını sergilerken, Roman ve oryantal dansçılar da mini gösteriler yaptı.

Deprem Anıtı ve Belediye Havuz Meydanı'ndaki kısa gösterilerin ardından kortejde yürüyenler 5 erkek ve 5 kadın sanatçının heykellerinin yer aldığı Erol Mumcu Kültür Sanat Parkı'na ulaştı. Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Avcılar'ın dil, din, renk ayrımı yapmadan kültür ve sanata, sanatçıya büyük değer verdiğini İstanbul'daki tek ilçe konservatuvarına sahip olduklarını anlatırken, "Dünya Dans Günü'nüz kutlu olsun" dedi.

Gecede Barış Manço Kültür Merkezi'nde Sanat Yönetmeni Yard. Doç. Dr. Eyüp Uzunkaya'nın yönetiminde kent evlerinde eğitim gören öğrencilerin birbirinden renkli ve hareketli 14 ayrı dans gösterisi sergilendi.

Dört bir yanda 'Dünya Dans Günü' şenlikleri - 5

MARMARİS'TE 'DÜNYA DANS GÜNÜ' BARIŞ TEMASIYLA KUTLANDI

Marmaris'te, 29 Nisan Dünya Dans Günü, 'Barış için dans' temasıyla özel etkinlikle kutlandı. Dünya Dans Yarışması'nda salsa dalında 3'üncü olan Melisa Sahra Katılmış ve Cem Demir ile Türkiye Dans Şampiyonu Emek ve Büşra Yeter çifti gösterileriyle kutlamaya renk kattı.

Marmaris'te, Dans Mar Akademi, Turkuaz Dans Akademi ve Viva Dans Akademi tarafından 29 Nisan Dünya Dans Günü kapsamında 'Barış İçin dans' temasıyla kutlama düzenlendi. Oteller bölgesi olarak adlandırılan Uzunyalı Mevkii'ndeki Cheers Beach Bar'da saat 22.00'de başlayan kutlamalara İstanbul, Bursa, İzmir, Aydın ilçesi Kuşadası, Muğla ve ilçesi Bodrum ve Marmaris'ten toplam 20 dans grubu katıldı. Yaklaşık 500 dans severin doldurduğu mekanda, ilk olarak Dünya Dans Yarışması'nda salsa dalında 3'üncü olan Melisa Sahra Katılmış ve Cem Demir çifti sahne aldı. Çift, salsa dansı ile izleyicilerini büyüledi. Ardından Türkiye Dans Şampiyonu Emek ve Büşra Yeter çifti Latin danslarıyla hünerlerini sergiledi. Çeşitli şehirlerden kutlamaya katılan dans grupları ve çiftler, salsa, tango, samba bacata, cha cha, rumba, roman ve zeybek danslarıyla izleyicileri büyüledi.

Dans gruplarının üç saat süren gösterileri ardından katılan çiftler, müzik saatlerin son bulduğu 04.00'e kadar salda, tango ve rumba yaptı.

Organizasyonu düzenleyen dans kulübü sahibi Berkay Dinç, "Marmaris'te ilk defa böyle büyük bir organizasyon gerçekleştirdik. Dünya Dans Günü kapsamında düzenlenen kutlamamızın adı barış için danstır. Tüm siyasi, kültürel ve etnik engelleri aşıp, dansı ortak dil olarak kullanmak ve dans aracılığı ile insanları bir araya getirmektir. Destek veren herkese teşekkür ederim" dedi.

Sayfa Yükleniyor...