Fıstık kabuğunu sanat eserine dönüştürüyor

Mutfağıyla ünlü Gaziantep'te yemeklerden tartılara kadar hemen her alanda kullanılan Antep fıstığının çöpe atılan kabukları da artık eşyaları süslüyor.

Fıstık kabuğunu sanat eserine dönüştürüyor

Mutfağıyla ünlü Gaziantep'te yemeklerden tartılara kadar hemen her alanda kullanılan Antep fıstığının çöpe atılan kabukları da artık eşyaları süslüyor.

Fıstık kabuklarını kullanarak ayakkabıdan tarağa, mutfak eşyalarından gitara kadar pek çok eşyayı eserine dönüştüren Gaziantepli sanatçı Nilay Gündüz, "Nilaye" adını verdiği sanatının gelecekte kentle anılır hale gelmesini istiyor.

Restore ettirdiği eski Antep evinde, fıstık kabuklarını sanat eserine dönüştüren Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalarına 2004'te çeşitli atık maddeleri kullanarak başladığını söyledi.

Bulgur, mercimek, fıstık gibi malzemeleri kullanarak sektörel tablolar yaptığını belirten Gündüz, fıstıkçılarla çalışırken, bu ürünün sadece bir sektörü değil bir kenti anlattığını fark ettiğini dile getirdi.

Antep fıstığının Gaziantep'in önemli ürünü olduğuna işaret eden Gündüz, "Bu kentle özdeşleşmiş fıstığın kabukları atık olarak çöpe gidiyordu. Bu nedenle kabuklar üzerine yoğunlaştım. Antep fıstığı kabuklarını kullanarak çeşitli tablolar yaparak başladığım ve 'Nilaye' adını verdiğim bu sanatı şu anda her türlü eşya üzerinde uygulayabiliyorum" dedi.

Fıstık kabuklarını eşyaların üzerine uygulayabilmek için özel yapıştırıcı ve boyalar kullandığını vurgulayan Gündüz, eserlerinde kullandığı boyaların 2 yıllık laboratuvar çalışması sonucunda ortaya çıktığını kaydetti.

Günlük kullanılan eşyaların üzerine fıstık kabuklarını yapıştırarak, onları sanat eserlerine dönüştürdüğünü aktaran Gündüz, şunları kaydetti:

" Fıstık her boyayı kabul etmiyor. Bir süre sonra üzerindeki boyalar dökülüyor. Benim kullandığım boyalar ise fıstığa çok uygun ve kesinlikle bozulmuyor.Fıstık kabuklarını önceden sadece tablolarda kullanırken şu an baharatlık, kaşıklık gibi mutfak eşyaları, banyo ve masa takımları, çerezlik, tarak, ayakkabı, çanta, şapka, Gaziantep'in geleneksel ayakkabısı yemeni gibi pek çok eşyanın üzerine uygulayabiliyorum. Hayalim "Nilaye" sanatının bir gün bakır ve sedef işlemeciliği gibi Gaziantep ile anılır hale gelmesi."

Yaptığı eserlerin şu an atölyesinde ve çeşitli internet siteleri aracılığıyla satıldığına dikkati çeken Gündüz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesince yapılması planlanan Fıstık Parkı hayata geçtiğinde eserlerini orada da satışa sunabileceğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...