Kağıttan bebekler ile tarihi canlandırıyor

Nevşehir'de müzeye dönüştürdüğü evde tarihte iz bırakan şahsiyetlerin, kendi yaptığı kağıttan maketlerini sergileyen Radiye Gül Türkiye'nin kültürel mirasını başka ülkelerde de tanıtmayı hedefliyor.

Kağıttan bebekler ile tarihi canlandırıyor

Nevşehir'de müzeye dönüştürdüğü evde tarihte iz bırakan şahsiyetlerin, kendi yaptığı kağıttan maketlerini sergileyen Sibel Radiye Gül, Türkiye'nin kültürel mirasını başka ülkelerde  de tanıtmayı hedefliyor. 

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde 170 yıllık bir Rum evini satın alarak "Kapadokya ve Tarih Müzesi"ne dönüştüren Gül, dikenli bir bitki türü olan geven (keven) sütü ile kağıdı yoğurarak el yapımı bebekler üretiyor. Gül, bebeklerin geleneksel kostümlerini de kendisi dikiyor.

Yeni bölümler eklediği müzesinde 3 bine yakın folklorik kıyafetli bebek sergileyen Gül, Osmanlı padişahları, Nasreddin Hoca, Hacı Bektaş Veli, pehlivan Koca Yusuf, Hürrem Sultan ve Osmanlı dönemi itfaiyecilerinin de aralarında bulunduğu tarihi karakterleri adeta canlandırıyor.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültürel ve tarihi değerlerin tanıtımına hizmet etmek amacıyla Kapadokya’yı seçtiğini söyledi.

Tarihi anlatmak için bebekler yaptığını, bunun için birçok kompozisyon kullandığını ifade eden Gül, "Müzemizde tarihin akışına göre yaptığımız kompozisyonlar var. Osmanlı sultanları, pehlivanlarımız, Cumhuriyet dönemi bilim adamlarımız, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nı anlatan kompozisyonlarımız, bütün topraklar bu binada" ifadelerini kullandı.

"Hayalim gezici bebek müzesi"

Dünyanın çeşitli ülkelerinden ziyaretçiler ağırladıklarını kaydeden Gül, en büyük hayalinin gezici bebek müzesi kurmak olduğunu anlattı.

Gezici müze ile Türkiye'nin dört bir tarafına ulaşmak istediğini, daha sonra farklı ülkelerde kültürel tanıtım yapmayı hedeflediğini dile getiren Gül, şöyle konuştu:

"Hayal ettiğim iki şey vardı. İlki, tarihi bir evde müze kurmaktı, bunu gerçekleştirdim. Şimdi bebeklerimi gezici müzede sergilemek istiyorum. Bütün köy ve kasabalarıyla önce kendi ülkemi gezmek sonra da dünyayı dolaşarak bu muhteşem tarihi tanıtmak istiyorum. Bunun için maddi destek gerekiyor. İnşallah zamanla olacak diye düşünüyorum. Şu an koliler içerisinde o kadar çok kültürümüzü, tarihimizi anlatan bebeklerimiz var ki zaman zaman müzede değiştiriyorum yerlerini. Hepsini müzede sergilemek istiyorum ama mekan sorunu nedeniyle yapamıyorum. Biz bir aile işletmesiyiz, kendi gücümüzle iki çocuğumla müzeyi ayakta tutmaya çalışıyorum."

Gül, müzeyi Kültür ve Turizm Bakanlığının belirlediği tarife çerçevesinde öğrencilerin 6, yetişkinlerin ise 10 lira ücretle gezebildiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...