Kardeş Türküler: Çok dilli, çok kültürlü bir albüm

Müzik yolculuklarının 25. yılını kutlayan Kardeş Türküler, "Yol albümü de umut veren, çok dilli, çok kültürlü ve bu çok kültürlülüğü zenginlik olarak gören şarkılarla dolu bir albüm" diyor.

Kardeş Türküler: Çok dilli, çok kültürlü bir albüm

Müzik yolculuğunuzdaki 25'inci yılınızı yeni çıkardığınız 'Yol' albümüyle kutluyorsunuz.  25. yılınızda yolunuz nereye evrildi? 

Kardeş Türküler olarak başladığımız yolu, dinleyicilerimizden aldığımız güçle aynı duruş ve söylemlerle devam ettiriyoruz. Bu 'Yol', yine kültürlerarası bir yol. Albümü de Eylül'de çıkardık. Biliyorsunuz, Eylül ayı barış ayı. Bizim yolumuz da, sonu her daim barışa varan bir yol. Böyle bir örtüşmeye de özen gösterdik. Kardeş Türküler, kurulduğu ilk günden bu yana hep farklılıklarımızla bir arada, beraber, kardeşçe, eşit bir biçimde ve elbette barış içinde nasıl yaşayabileceğimizi müziğin diliyle anlatan bir grup oldu. Yol albümü de umut veren, çok dilli, çok kültürlü ve bu çok kültürlülüğü zenginlik olarak gören şarkılarla dolu bir albüm. 

Türkçe, Kurmancî, Ermenice, Kırmanckî, Arapça, Romeika (Karadeniz Rumcası), Çerkesce ve Boşnakça dillerinde şarkılar söylüyorsunuz bu albümde. Albümdeki şarkıları nasıl seçtiniz, neye göre karar verdiniz?  

Sizin de tek tek saydığınız bu dillerde söylenen şarkılar içinana dili gibi konuşan arkadaşlarımızdan yardım alıyoruz. Yıllardır onlarla temas halindeyiz; bize bu konuda büyük bir özveriyle yardımcı oluyorlar. Kelime kelime telaffuzlarını çalışıyoruz, hikâyelerini öğreniyoruz. Şarkıları epey bir süredir sahnede seslendiriyor olmamızın verdiği avantajla hikâyelerini, söylendiği bölgeleri, o şarkılara dair pek çok şeyi öğrenme fırsatımız da oldu. Ama tabii hep şarkı özelinde oluyor, gönül ister ki seslendirdiğimiz şarkıların dilini konuşabilelim.

Mesela Çerkesce konusunda o kadar tecrübeli değiliz ama Kardeş Türküler kurulduğundan beri Ermenice şarkılar seslendirdiğimiz için artık kelime değil, cümle düzeyinde öğrendik, yani cümle kurabiliyoruz. Ama örneğin, yeni yeni tanıştığımız Pontusça bizim için çok farklı bir alan.

'Kayseri Ğogum' konserlerde seslendirdiğiniz bir parçaydı, bu albümde de yer alıyor. Özellikle mi koydunuz albüme?

Bu albümdeki şarkıların çoğu seyirciyle sahnede tanışmış, buluşmuş şarkılar. 'Kayseri Ğogum'  da epeydir seslendirdiğimiz bir şarkıydı, yeni albümümüze de aldık.

Bizim için güzel de oluyor çünkü şarkıyı albümde tekrar gözden geçirme şansımız oluyor. Dört sene söylemişsin şarkıyı, nasıl bir şey çıktı, nasıl bir atmosfer yaratabildik konserlerde, hikâyeyi anlatabildik mi, peki stüdyo olanaklarıyla farklı anlatabilir miyiz? Mesela 'Kayseri Ğogum'un başında Çerkes kadınlar gelip tren garını canlandırdılar, erkekleri yola gönderen kadınları. Birbirleriyle dertleşiyorlar. Öyle bir atmosfer canlandırmak istedik; sonunda o tren gidiyor, nereye gidiyor, geri gelecek mi? Hikâye dört sene hayatımızda yer aldıkça, söylendikçe, kalabalıklarla çoğaldıkça biraz daha şekillendi ve Yol albümümüzde de yer aldı. 

Kardeş Türküler: Çok dilli, çok kültürlü bir albüm - 1
Kardeş Türküler: Çok dilli, çok kültürlü bir albüm - 2

 O kadar çok dil var ki bunları daha çok  dillendirme derdindeyiz!

“Yol” albümü ağırlıklı olarak halk ezgilerinden oluşuyor. Albümde daha önce okumadıkları iki dilde daha söylüyor Kardeş Türküler. Tabii bir de kendi bestelerinden bahsediyorlar ama onun daha zamanı var. Albümün çeşitli dillerle olan bağını ve besteler meselesini de Vedat Yıldırım’a soruyoruz: “O kadar çok dil ve şarkı var ki ve öte yandan tanımlanmayan birçok kimlik... Bu yüzden daha fazla söylememiz, dillendirmemiz gerekiyor bunları. Israrımızın nedeni bu. Halkların dillerinde söylemeye devam edeceğiz. Bizim bestelerimiz de var ama belki iki sene sonra, sadece onlardan oluşan bir albüm yaparız.”

Kardeş Türküler de yakın tarihin önemli bir öznesi. Herkesin keyifsiz olduğu, umudun azaldığı bir dönemden geçmemize rağmen yeni albümünüzde şen şakrak şarkılar seslendiriyorsunuz. Sanki biraz neşeye ve umuda ihtiyacımız var, ne dersiniz?

Neşeli, umut dolu şarkılar her zaman vardı, var ve olmalı da. Yaşadığımız coğrafyada her zaman zorlu dönemlerden geçtik, geçiyoruz. Kimi zaman iktidarlar eliyle pompalanan güçlükler dönemi oluyor, kimi zaman başka meseleler oluyor. Bu kutuplaşmalar, çatışmalar, yaratılan baskı ve şiddet ortamları, zaten her zaman hayatımızın bir parçası. Kimi zaman dibe vurduğumuzu düşündüğümüz zamanlar da oluyor... Ancak umut da var. Yaşamın ve yaşatmanın güzelliği de. Her zaman sevgiyi, umudu ve güzellikleri beslemenin ve çoğaltmanın yanındayız.

Albümün ilk klibini de “Kalk Gidelim”e çektiniz. Ekip olarak beyazlar içerisinde dans ediyorsunuz. İlk klip için özellikle mi seçtiniz bu parçayı?

Her ne kadar moraller bozuksa da, araya setler çekilmiş olsa da, bizim konserlerimizde ya da bizim kurmaya çalıştığımız Kardeş Türküler dünyasında insanlar düğün de yapmalılar, kutlama da... Evet, çok cenazemiz oluyor ama düğünler de oluyor. Bahar, her seferinde yeniden geliyor.

Kardeş Türküler'in şarkılarıyla bazı meseleleri gündeme getirme tavrıyla, bir tür hafıza tazeleme görevi üstlendiğini söyleyebilir miyiz?

Bir enstitüde de yapılabilir bu, arşivden şarkılar alıp söyleme işi. Asıl söylemek istediğimiz şey şu; yakın veya uzak geçmişte yaşananlar tekrar yaşanabilir çünkü burada hâlâ o insanları birbirine düşman eden, kutuplaştırmaya çalışan iklim var.100 yıl öncesinin şarkısıyla bugünün insanına "Tamam apartmanlar yükseldi, şehirler değişti, kentsel dönüşümler yaşanıyor ama bugüne çok benzer hikâyeler yaşandı burada, meselemiz hep aynı" demeye çalışıyoruz.

Cem Karaca'nın Beyaz Atlı'sını da seslendirdiniz. Ona da selam gönderiyorsunuz albümde. Sizin için özel bir anlamı var mı bu şarkının?

Cem Karaca ülkemizin özellikle protest müzik tarihinde çığır açan isimlerden biri. Cem Karaca'nın Beyaz Atlısı'yla bize yol gösteren büyüklerimize, önceki kuşaklara selam göndermek istedik.

Müzik dışında, grup olarak nasıl bir hayatınız var? Neler yapıyorsunuz?

Hayatımız müzik. Çoğu zaman bir aradayız ve müzikle iç içeyiz. Çocuktuk, beraber büyüdük, hep beraber öğrendik.

 “Karanlık günler kararıp kalmaz, hayat çareli bir hayattır!”

Sadece Türkiye olarak dünya olarak da zor günlerden geçiyoruz. Zorlukları aşacağımızı düşünüyoruz. Bir sürü edebiyatçıdan, şairden besleniyoruz. Sait Faik Abasıyanık, Yaşar Kemal, Nazım Hikmet gibi isimler hep "Karanlık günler kararıp kalmaz, hayat çareli bir hayattır" der... Umut etmek, mücadele etmek lazım. Biz de bunu müziğin diliyle yapmaya çalışıyoruz. Şarkılarımız, barıştan, kardeşlikten, eşitlikten yana ve bu da barış olmazsa, demokrasi olmazsa, adalet olmazsa çok zor. Şarkılarımız ve yolumuz her zaman bu yönde...

Sayfa Yükleniyor...