Kastamonu'da tarihi konaklar yeniden hayat bulacak

Kastamonu'da eşsiz mimarileri ile her yıl binlerce turisti ağırlayan ve en eskisinin tarihi 500 yıla dayanan bin 700 konak, yapılacak çalışma ile gün yüzüne çıkartılıyor. 810 dönüm alanda gerçekleşecek dönüşüm ile tarihi konaklar yeniden hayat bulacak.

Kastamonu'da tarihi konaklar yeniden hayat bulacak

Sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı ’nun günümüzde çok da bilinmeyen ahşap konakları, yüzlerce yıllık tarihiyle dikkat çekiyor. Batı Karadeniz’in tescilli sivil mimarlık yapı stokunun büyük bir bölümünü elinde tutan ’da, yaşları 100’ü aşkın 750 tane konak bulunuyor. Hitit Krallığı'ndan itibaren var olan Kastamonu, Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Candaroğulları Beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı Devletine katıldı. Kastamonu Beyliği 1460 yılında Osmanlı idaresine girinceye kadar önemli bir ilim ve kültür merkezi olmuş, birçok ilim adamı yetiştirmiş, Osmanlılar zamanında da bu özelliğini devam ettirmiştir. Kastamonu, günümüzde de çok sayıda tarihi eseri bünyesinde barındırmakta.
Ilgaz Dağı’nın arkasında kalması sebebiyle gelişimine tam olarak tamamlayamayan Kastamonu, 15 Temmuz İstiklal Tüneli ile Kastamonu Havalimanının açılmasıyla birlikte büyük bir atılım gösterdi. Tarihi evleri, kültürel yapıtları ve gastronomi alanındaki iddiasıyla tekrar elinde bulundurduğu eserleri gün yüzüne çıkarmaya başlayan Kastamonu, son yıllarda turizm alanında yaptığı yatırımlarla adından da sıkça söz ettirmeye başladı.

2 MİLYON TURİSTİ AĞIRLADI

Orman varlığı ve kanyonlarıyla da doğa turizminde de iddialı olan Kastamonu, son yıllarda yıllık 2 milyon civarında aldığı turist sayısıyla her geçen gün gelişmeye de devam ediyor. Azdavay ve Pınarbaşı bölgesinde kanyonların faaliyete geçmesi, özellikle Daday ve Azdavay bölgesinde at çiftliklerinin sayısının çoğalmasıyla Kastamonu, son yıllarda yaptığı yatırımların ardından 4 mevsim turizmde iddiasını göstermeye başladı. Bu kapsamda Kastamonu Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle eski Kastamonu olarak tabir edilen 810 dönüm alanda tarihi konaklarda kentsel dönüşüme başladı. İlk etapta Kastamonu Belediyesi tarafından 81 dönüm alanda yer alan tarihi yapılarla ilgili proje tamamlanarak ilgili bakanlıklara gönderildi. Projenin onaylanmasıyla birlikte Kastamonu’da da tarihi dönüşüm başlamış olacak.

“810 DÖNÜM ALANDA TARİHİ KONAKLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILACAK”

Eski Kastamonu diye tabir edilen 810 dönümlük alanda tarihi konakların gün yüzüne çıkartılması için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımız, şehrimize geldiklerinde de ifade ettiler. Kastamonu’da Nasrullah Meydanı ile Kastamonu Kalesi arasında kalan 810 dönüm civarındaki alan Kentsel Dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Biz de, Sinanbey Parkından Eski Belediye Hizmet Binasını içerisine alan yaklaşık 81 dönümlük alanın çalışmalarını bakanlıklarımıza gönderdik. Geçtiğimiz günlerde aldığımız bilgilerde üzerinde çalışılıyormuş. Bu alanda bizler kentsel dönüşümü başlatıyoruz. Önce kentsel dönüşüm olarak ilan edip daha sonra başlayabiliyoruz. Birde rezerv bir alan bulup, buradaki vatandaşlarımızı bu rezerv alana taşımamız gerekiyor. Her iki çalışmayı da bizler bakanlığımıza sunduk. İnşallah en kısa sürede cevap gelir bizde bir an önce startı veririz. Çünkü uzun soluklu bir proje, 800 dönümlük bir alanda eski binaların ayıklanması veya yıkılması, ev sahiplerine ayrı bir yerde yer verilip anlaşmaya gidilmesi, bunlar uzun soluklu bir çalışma. Biz, inşallah bu çalışmaları önümüzdeki günlerde başlatıyoruz. Çünkü bizlerin buradaki tarihi dokuyu ayağa kaldırmamız gerekiyor” dedi.

ARŞİV:  YASAĞI İHLAL ETTİ, HABER YAPAN MUHABİRE SALDIRDI

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

Sayfa Yükleniyor...