Kendinizi uzay boşluğunda hissedeceğiniz sıradışı sergi

Tophane-i Amire Tek Kube Salonu’ndaki ‘Mimarlığın Ses ve Işık Hali’ sergisi, gezenlerin kendilerini uzay boşluğunda hissetmelerini sağlıyor.

Kendinizi uzay boşluğunda hissedeceğiniz sıradışı sergi

Tophane-i Amire’de 3 Kasım’da başlayan ve 13 Kasım’a kadar devam edecek olan serginin açılış kokteyli mimarlık dünyasının yanı sıra birçok sanatseveri de bir araya getirdi. HAS Mimarlık’tan Ayşe Hasol Erktin ve Doğan Hasol’un ev sahipliği kokteyle, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Yapı Merkezi Kurucusu Ülkü Arıoğlu, Soyak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Taner Soyak, Krea Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, Pamir/Soyuer’den Firuz Soyuer’in de aralarında bulunduğu birçok ünlü isim katıldı.

Gezenlerin farklı bir deneyim yaşadıklarını dile getirdikleri ‘Mimarlığın Ses ve Işık Hali’ sergisi için ziyaretçilerin ortak izlenimleri ise şöyle: “Görseller, ses, ışık büyüleyici. Kendinizi uzay boşluğunda hissediyorsunuz. Müzik ise kozmik. Işığın renkleri ve seslerin değişimi de bir o kadar büyüleyici. Her yönden unutulmayacak kadar güzel, tesirli ve alışılmamış. Uzay çağını hissettiren bir proje…”

Kendinizi uzay boşluğunda hissedeceğiniz sıradışı sergi - 1

GEÇMİŞ-GELECEK SENTEZİ

3. İstanbul Tasarım Bienali “yaratıcı mahalleler” programı kapsamında Tophane-i Amire Tek Kubbe Salonu, farklı bir sanatsal görsel şölene ev sahipliği yapıyor. HAS Mimarlık projelerinden yapılan seçki, mekana özgü tasarım ve dijital teknolojilerin bütünleştiği bir sergilemeyle, Tophane-i Amire Tek Kubbe Salonu’nun büyülü atmosferinde bir geçmiş-gelecek sentezi oluşturmayı amaçlıyor.

Bu sanatsal kurguda Tek Kubbe Salonu odak noktası olarak ele alınırken, çağdaş yorumlarla, eskiden-yeniye, bütünden-parçaya, gerçekten-sanala, dengeden-dengesizlik haline dönüşümler yaratılıyor. Sergilemede ziyaretçinin de performansın içine çekilmesiyle zaman ve mekan kavramlarının bulanıklaştığı; belki de bu güne kadar alışılmadık bir mekansal deneyim algı ile sizei karşı karşıya bırakarak farklı bir deneyim yaşatıyor.

Kendinizi uzay boşluğunda hissedeceğiniz sıradışı sergi - 2

TARİHİ KUBBE YENİDEN YORUMLANDI

Tek Kubbe Salonunun kuvvetli bir mimari öğesi olan kubbe, ana fikrin başlangıç noktasını oluşturdu. Kurgu, bu noktadan yola çıkan ve kubbeye karşılık gelen ters “ışık kubbe” ile geliştirildi. Kubbe geometrisinin kusursuzluğuna karşılık, ışık kubbe; bugünün yorumuyla tarihi kubbeyle diyalog kuran bir yapı olarak kurgulandı.

Yeni üretim kubbeyi kendine yüzey edinen görsel-işitsel sunum, kubbe çağrışımları üzerinden, hem HAS Mimarlık yapıtlarını, hem de mekanın atmosferini bütünleştirerek yeniden kurguluyor. Ziyaretçi, kendini saran deneyim sırasında, ışık ve sesin hareketiyle gerçek ile sanal uzamlar arasında gidip geliyor.

Sayfa Yükleniyor...