Mehmet Açar'dan distopya: Kayıp Hasta

Mehmet Açar’ın beşinci romanı Kayıp Hasta raflardaki yerini aldı.

Mehmet Açar'dan distopya: Kayıp Hasta
Mehmet Açar'dan distopya: Kayıp Hasta - 1

Hastane metaforu üzerinden sistem, birey, özgürlük kavramlarını tartışan Kayıp Hasta, okuyucu ile buluştu. 

Bir reklam ajansında metin yazarı olarak çalışan Ali Z. bir gün kendini akıllı bir hastanenin hasta kabul odasında bulur. Bu hastaneye niye geldiğini ya da çağrıldığını bilmemekte, dahası dosyası ve sırt çantası kayıp olduğu için hastaneden çıkışı da mümkün olamamaktadır.  

Ali Z. hastaneye geldiği andan itibaren geçen süreyi hatırlamamaktadır. Ali Z. günlerce hastanede tutulur. Sistem adı verilen yapay zekâ tüm hastanenin kontrolünü elinde tutmaktadır. Ali Z hastanede koluna takılan bileklik sayesinde Sistem tarafından yönlendirilmektedir.  

Dolayısıyla hiçbir hareketinde irade yoktur. Sistem ve ona bağlı doktorlar bireyin hafızasını ve rüyalarını kontrol ederek sisteme uygun bireyler oluşturmak amacındadırlar. Ali Z. hastanenin “bilinçaltı”, “hafıza” “rüya merkezi” vs. adlar verilen katlarında dolaşırken birbirinden ilginç karakterle karşılaşır. Ama sorularına bir türlü cevapbulamaz.  

Dışarıda olmadığı kadar aktif hale gelen cinsel yaşamı dahil, her şey bir garip bilinmezlik içindedir… Bu hastaneden çıkış yoktur! Mehmet Açar’dan “Toplum mühendisliği” üzerine derin devletin günahları, beynin sırları, bilinçdışı, hafıza ve rüyalar üzerine, ironi duygusunun eksik olmadığı Kafkaesk bir roman.  

MEHMET AÇAR KİMDİR? 

1963 yılında Konya’da doğdu, ilkokulu İzmir ve İstanbul’da okudu. Galatasaray Lisesi’nin ardından, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1989’dan itibaren çeşitli dergilerde çalışmaya başladı. Halen Habertürk gazetesinin film eleştirmenidir. Açar, Hayalet Gemi dergisinde çıkan hikâyelerini 1998’de Anarşik Rehavet adlı kitapta topladı. İlk romanı Siyah Hatıralar Denizi 2000 yılında yayımlandı. Diğer romanları Hayatın Anlamı ya da Akhisarlı Hasan Tütün’ün Maceraları 2005, Çok Uzaklarda Bir Yaz ise 2009 yılında okurlarla buluştu. 

Sayfa Yükleniyor...