Osmanlı'nın gözde dokuması yaşam mücadelesi veriyor

Osmanlı'da güç ve zenginliğin temsili olarak saraylarda kullanılan beledi dokuma doğduğu İzmir'in Tire ilçesinde son ustasının tezgahında yaşam mücadelesi veriyor.

Osmanlı'nın gözde dokuması yaşam mücadelesi veriyor

Osmanlı'da gücün, zenginliğin, ayrıcalıklı olmanın simgesi olarak saraylarda kullanılan beledi dokuma, doğduğu İzmir'in Tire ilçesinde, son ustasının tezgahında yaşam mücadelesi veriyor.

Beledi dokumanın son ustası 41 yaşındaki Ethem Tıpırdık, Tire Belediyesi'nin kent müzesindeki tezgahında beledi dokuyarak geleneksel sanatı tanıtmaya ve yaşatmaya çalışıyor.

Müzeyi gezenlere dokumanın tarihi, kullanıldığı yerler ve yapılışı hakkında bilgiler de veren Tıpırdık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bin 500'lü yıllarda ortaya çıkan beledi dokumanın bir benzerinin Tire dışında dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını söyledi.

Nadir bulunan ve diğer dokumalardan farklı olarak desenli yapılan beledi dokumanın Osmanlı İmparatorluğu zamanında gücün, zenginliğin, ayrıcalıklı olmanın simgesi olduğuna dikkati çeken Tıpırdık, Osmanlı saraylarındaki mefruşatların beledi dokuması ile yapıldığını, ayrıca kaftanlarda da bu dokumanın görüldüğünü anlattı.

"1 GÜNDE 1 METRELİK DOKUMA YAPABİLİYOR"

Beledi dokumanın sabır istediğini vurgulayan Tıpırdık, gün boyu çalışmanın karşılığında 1 metrelik dokuma yapılabildiğini, ekonomik değeri zahmetini karşılamadığı için de yeni nesil tarafından ilgi görmediğini dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...