Tiyatro Kooperatifi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeni talepler

Tiyatro Kooperatifi, yaptığın basın açıklamasıyla, salgın döneminde özel tiyatrolara destek paketi açıklayan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeni taleplerini iletti. Kooperatif, belirlenen tiyatroların hangi kriterlere göre seçildiği, her bir tiyatroya ne kadar bütçe verileceği gibi soruları iletmesinin yanı sıra destek için "vergi veya SGK borcu olmaması" şartının kaldırılmasını istedi.

Tiyatro Kooperatifi'nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yeni talepler

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, 199 profesyonel, 75 çocuk oyunu ve 54 geleneksel olmak üzere 328 özel tiyatronun projesine 12 milyon lira destek dağıtma kararı sonrası Tiyatro Kooperatifi'nden yeni bir açıklama geldi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönelik sorular ve talepleri içeren açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
. Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterler nelerdir?
. Desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterlere uyumluluğu değerlendiren kurulda görev alan kişi veya kurumlar kimlerdir?

. Başvurusu olumlu sonuçlanan her bir tiyatroya ayrılan bütçe nedir, bütçenin aktarımı ne zaman yapılacaktır?

. Destek başvurusu olumlu sonuçlanmayan tiyatrolar, seçim kriterleri kapsamında başvurunun olumsuz sonuçlanma nedenini öğrenmek istemektedir. Hem şeffaflık prensibi hem de bir sonraki destekten yararlanabilmek, desteğin kriterlerine uyumlanmak ve gereken iyileştirmenin yapabilmesi için, başvurusu olumsuz sonuçlanan tüm tiyatrolara seçim kriterleri kapsamında bilgi vermenizi rica ederiz.

. Vergi/SGK borcunu yapılandırmak ve/veya İTO kaydı yaptırmak üzere borç/kredi alarak desteğe başvurabilen tiyatrolar için, destekten yararlanamama sebebini şeffaf bir şekilde öğrenmek ayrıca önem arz etmektedir.

. Değerlendirmenin objektif kriterlere göre yapılması, sonuçların şeffaf bir şekilde açıklanması gerekmektedir. Bu kapsamda ivedilikle çözümlenmesi gereken konular aşağıdaki gibidir:

1.    Desteğin eski oyunlara verilmesinin adaletsiz oluşu,

2.    Oyun ismini ve/veya başvurucu şirketi değiştirerek aynı oyunların tekrar destekten yararlanması,

3.    Farklı şirketlerle yapılan başvurular sayesinde aynı tiyatronun birden çok oyunla destek alması,

4.    Her başvurusu olumsuz sonuçlanan tiyatroların yanında her yıl kesintisiz bir şekilde destekten yararlanan tiyatroların olması,

5.    Desteğin kapsayıcı olmaması.

6.    Sanatsal kriterlerinin muğlak olması.

. Yönetmeliğin 7. ve 8. maddesi başta olmak üzere, “Değerlendirme Komisyonu tarafından her sanat sezonunda ek ölçütler belirlenebilir” gibi belirsizlik içeren ifadelerin güncellenmesi gerekmektedir. Bu yönde her türlü iş birliğine ve çalışmaya açık olduğumuzu yinelemek isteriz.

. Özel tiyatroların yaklaşık 7 aydır gelir elde edemediği, sahnelerin birer birer ve hızla kapandığı ağır pandemi sürecinde, neredeyse tüm özel tiyatroların vergi ve SGK borcu bulunduğu açıktır. 14 Mart 2020 tarihli toplantımız ve 20 Mart ile 27 Mart 2020 tarihli COVID-19 salgını sebepli acil önlem paketi önerilerimizde “verilen desteklerde vergi ve SGK borcu aranmaması”nın hayati olduğunu sizinle paylaşıp desteğinizi rica etmiştik. 

. Türkiye çapında tüm özel tiyatrolarla aynı sorunları yaşadığımız gerçeğinden yola çıkarak; 60 özel tiyatronun dahil olduğu ve bir örneklem olarak değerlendirilebilecek Tiyatro Kooperatifi özelinde, ortaklarımızın %43’ü desteğe başvurmuştur. Başvuruda bulunmayan ortaklarımızın %50’si “vergi veya SGK borcu olmaması” şartının aranması sebebiyle desteğe başvuramamıştır. Eğer başvuru kriterlerinde “vergi veya SGK borcu olmaması” ve bu dönemde bir maliyet kalemi olan “İTO kaydı şartı” bulunmasaydı, başvuruda bulunan tiyatroların oranı %72 olabilecekti. Konuyu tekrar bilgi ve değerlendirmenize sunarız.

SİNEMA VE TİYATROLARDA VİRÜS ÖNLEMİ

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Tiyatro
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı
  • Sanat

Sayfa Yükleniyor...