W.G. Sebald'dan Vertigo

“Bu gümbürtüden, arkamızdan gelecek hayat oluşuyordu şu anda ve arkamızdan gelen bu hayat bizi yavaş yavaş yok edecekti, tıpkı bizim, bizden çok önce var olanı yavaş yavaş yok ettiğimiz gibi.”

W.G. Sebald'dan Vertigo

Birbirinden bağımsız da okunabilen, fakat sanatsal olarak iç içe örülmüş esrarlı öyküler bunlar: Stendhal’i, Kafka’yı ve bizzat Sebald’i kıskıvrak yakalayan yoğun bir içsel yaşantıdan, melankolik bir duygu durumundan bahsediyorlar. Gerçekliğe dair algı bir kez bozulup da denge kaybolunca, hatırda kalanlar ile aslında olanlar arasında açılan o tehditkâr yarıkta anlatıcının kapıldığı baş dönmesini okurun bilincine taşıyorlar.

W.G. Sebald'dan Vertigo - 1

W.G. Sebald kimdir?

1944’te Wertach/Allgau’da dünyaya geldi. Edebiyat bilim alanında Freiburg, İsviçre ve İngiltere’de gördüğü yüksek öğrenimden sonra St. Gallen’de öğretmen olarak, Manchester Üniversitesi’nde ise okutman olarak çalıştı. Norwich’teki East Aglia Üniversitesi’nde doçent olarak görev yaptı. 1984 yılında profesör unvanı alan Sebald, üniversite kariyerine paralel olarak sayısız monografi ve makale yayımladı, yazınsal yapıtlarını ise 1980’li yılların sonundan itibaren vermeye başladı. Önceleri İngiltere, Amerika Birleşik devletleri ve fransa’da ilgi gören Sebald’in yapıtlarının Almanya’da eleştirmenlerin dikkatini çekmesi 1990’lara rastlar. Satürn’ün Halkaları adlı yapıtı 1998 yılında los Angeles Times Book Ödülü’ne değer görülen Sebald’in aldığı öteki ödüller arasında Berlin Edebiyat Ödülü, Heinrich Böll Ödülü, Mörike Ödülü ve Heine Ödülü sayılabilir. Sabald 14 Aralık 2001’de arabasının direksiyonu başında geçirdiği kalp krizi sonucunda Norfolk’ta öldü.

Sayfa Yükleniyor...