2016 için nefesler tutuldu

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC'nin, 2016 Yaz Oyunları’nı düzenleme hakkını hangi kente vereceği bekleniyor. Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanan IOC üyeleri, yarın son sözlerini söyleyecek.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2016 Yaz Oyunları’na hangi kentin ev sahipliği yapacağı konusunda son sözünü söylemeye hazırlanıyor.

Adaylar, Chicago, Madrid, Rio De Janeiro ve Tokyo... Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ta yapılacak oylamanın, büyük çekişmeye sahne olması bekleniyor. Nitekim Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC Başkanı Jacques Rogge, kazananı sadece birkaç oyun belirleyebileceğini söyledi. Rogge'a göre, karar günü birkaç komite üyesinin fikrini değiştirmesi bile sonucu etkileyebilir. İşte bunun bilincindeki dünya liderleri de, o birkaç üyeyi etkileyebilmek için Kopenhag'a akın etti.

Chİcago'nun seçilmesi için Kopenhag'a önce eşini gönderen Amerikan Başkanı Barack Obama, ardından komite üyelerine bizzat seslenmeye karar verdi. Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Sİlva da, Rİo'ya yardım etmek için Kopenhag'ta...

İspanyollar Madrid'in kazanması için hem krallarını hem de başbakan Zapatero'yu Kopenhag'ta göreve koştu. Japonya ise Tokyo'nun yarıştan galip çıkması amacıyla yeni başbakan Yukİo Hatoyama'nın lobi çalışmalarına güveniyor. Bu tür girişimler, adaylık sürecinde büyük önem taşıyor. Dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blaİr, 2005 yılında Singapur'daki oylama öncesi, komite üyeleri ile özel görüşmeler yaparak, favori olarak görülmeyen Londra'nın 2012 oyunlarını kazanmasını sağlamıştı.

2014 kış oyunları için yapılan oylamaya ise dönemin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin damgasını vurmuştu. Putin, lobi çalışmaları sayesinde, favori olarak gösterilen Avusturya'nın Salzburg ve Güney Kore'nin Pyongçang kentlerini safdışı bırakarak, oyunları Soçi'ye getirmişti.

IOC yönetimi bununla birlikte, 2002 yılındaki rüşvet skandalının ardından, devlet başkanlarının lobi çalışmalarını çok yakından takip ediyor.

ADAYLARI NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR?
Chicago, Madrid, Rio ve Tokyo'ya son sunumlarını yapmaları için 45 dakika süre verilecek. Video görüntüleri ile desteklenecek bu sunumu, 15 dakikalık soru-cevap bölümü takip edecek. Adaylarına destek için Kopenhag'ta bulunan devlet başkanları da, bu sunumlar sırasında son kez uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC'nin üyelerine seslenecek.

Bazı istisnalar dışında, IOC'nin 115 üyesinin tamamı oy kullanma hakkına sahip. Bu üyelerin büyük çoğunluğu yönetimi konusunda uzman kişiler ya da eski sporculardan oluşuyor. Tüm ülkelerin IOC'de üyesi bulunmuyor. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Almanya gibi ülkeler ise birden fazla üye ile temsil ediliyor. Aday kentlerin üyeleri, yarışma içinde oldukları sürece oy kullanamayacak. Başkan Jacques Rogge da geleneksel olarak oy kullanmıyor. Rogge'un oyu ancak bir eşitlik olması halinde devreye girecek.

Bir adayın, gizli elektronik oylama sonucu kazanması için oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday ilk turda bu orana ulaşamazsa, en az oy alan aday elenecek ve en fazla 3 tur sonunda kazanan belli olacak. 2016 Yaz Oyunları için başvuran adaylar birbirine çok yakın olduğu için, oylamanın 3 turdan kısa sürmesi büyük bir sürpriz olarak nitelendiriyor. Hangi adayın kaç oy aldığı da komite üyelerinden gizlenecek.

Sayfa Yükleniyor...