Efes'te hedef yine Avrupa

Yaptığı büyük yatırıma rağmen Euroleague'e geride kalan yıl oldukça erken veda eden Efes Pilsen, hırsını hala koruyor. Görünen o ki, transferler Final Four için...

Efes'te hedef yine Avrupa - 1

Geçtiğimiz sezon yaptığı büyük yatırıma rağmen Euroleague'de tarihinin en erken vedasını yaşayan, Beko Basketbol Ligi final serisinde de, son iki playoff eşleşmesinde maç kazanamadığı Fenerbahçe Ülker'e karşı 2-0 geri düşmesine karşın 4-2 ile şampiyonluğa ulaşan Efes Pilsen çıtayı daha da yükseltti. Lacivert beyazlıların son transferi Bostjan Nachbar, Igor Rakoçeviç gibi yine tüm dünyanın tanıdığı bir isim...

Bundan 3 sezon önce Beko Basketbol Ligi final serisinde Fenerbahçe Ülker'e karşı maç kazanamayan hatta direnç gösteremeyen, 2 sezon önce bu defa yarı final serisinde yine sarı lacivertlilere 3-0 ile boyun eğerek tarihinde yaşamadığı hezimetlerle yüzleşen Efes Pilsen için basketbol kamuoyunda kara bulutlar dolaşmaya başlamıştı. Tüm basketbolseverlerin korkulu rüyası olan, lacivert beyazlıların TOFAŞ ve ÜLKER örneklerinde olduğu gibi şubeyi kapatma söylentileri etrafta dolaşmaya başlamıştı. Ancak Efes Pilsen Başkanı Tuncay Özilhan ve yönetimi sanki bu söylentilere inat bütçeyi yukarı taşıyarak çok önemli isimleri kadrosuna katmıştı. Takımın başına Efes Pilsen ekolünün başarılı temsilcilerinden Ergin Ataman takımın başına gelirken, İtalyan basketbolunun sancağını son yıllarda başarıyla taşıyan Montepaschi Siena'dan Bootsy Thornton, Real Madrid'in yıldız skoreri Charles Smith, Yunan milli takımının kemik oyuncularından Michailis Kakiouzis ve tabii ki Regal Barcelona'nın Hırvat yıldızı Mario Kasun en dikkat çeken yabancı tercihleriydi. Kaya Peker, Sinan Güler, Preston Shumpert de elde edilmesi planlanan takım kimyasının diğer önemli takviyeleri oldu.

Efes Pilsen belki 4 yıldır Türkiye Ligi (Beko Basketbol Ligi) şampiyonluğuna hasretti ama, bu noktada Ataman'ın asıl hedefinin Euroleague'de çıkılabilecek en üst nokta olduğunu söylemek yanlış olmazdı. Ancak tabii evdeki hesap çarşıya uymadı. Bu da normal. Kasun'un sakatlığı, oyunkurucu pozisyonunda 1 numaralı guard gözüken Milos Vujaniç'in beklenenin bayağı altında kalması Euroleague'e erken vedayı yaratan faktörler oldular.

Fakat bu basketbol gerçekten çok garip bir . Belkide güzelliği burada... Efes Pilsen 2-0 geride çıktığı ve 15 sayı geriye düştüğü 3. maçta belki o karakteri göstererek Abdi İpekçi'den galip çıkamasa, serinin 4-0'a gitmesi içten bile değildi. Belki de gerçekten bu defa Tuncay Özilhan yaptığı büyük yatırımın karşılığını alamayınca vereceği anlık kararla sadece kulübü kapatmayıp, Türk basketbolunun geleceğini de etkileyecekti. Ama Efes Pilsen zoru başardı ve önümüzdeki yıl belki de bu kadar zorlanmamak için çalışmalarını hızlandırdı.

Lacivert beyazlıların ilk transfer bombası Igor Rakoçeviç'ten çok da fazla bahsetmeye aslında pek gerek yok. Kızılyıldız'da dikkat çeken performansından sonra NBA macerası ile renklenen kariyerini, 2004/05 sezonunda İspanya yolunu tutarak zirveye taşıdı. Önce Pamesa Valencia, ardından Real Madrid formaları giyen Sırp yıldız, son 3 sezon da TAU Ceramica'da oynadı. Bask bölgesi ekibiyle ilk ve son sezonlarında Euroleague sayı kralı olan Rakoçeviç, bu süre zarfında, Avrupa basketbolunun kulüpler bazındaki en prestijli organizasyonunun bir kere en iyi beşine, bir kere de en iyi 2. beşine de seçilmeyi başardı. 2001 Avrupa, 2002 Dünya Basketbol şampiyonalarında ülkesi ile altın madalya kazanan Sırp oyuncu, ilerlemiş yaşına rağmen de NBA takımlarının listesinde yer alıyordu.

Efes Pilsen'in bu transferle çok önemli bir açığı kapattığı aşikar. İkinci dikkat çekici transfer de belki Engin Özerhun'un da ifade ettiği şekilde "ekonomik kriz" sayesinde gerçekleşti. NBA patentli Sloven yıldız Bostjan Nachbar'ı renklerine bağlayan Efes yine ses getiren bir hareket yaptı. Aslında Efes Pilsen teknik heyetinin hedefi, 3 ve 4 numaralarda oynayan Nachbar'ın yerine aynı pozisyonda yerli bir oyuncudan faydalanmaktı. Buna oldukça yakın oldukları da söyleniyordu. Mirsad Türkcan... Dedikodular dolaştı durdu, ama Aziz Yıldırım'ın olaya müdahale etmesiyle, ibre önce Ersan İlyasova, ve sonra yeniden yabancı tercihine döndü.

Nachbar da Avrupa basketbolunun son 7-8 yılında adından en fazla söz ettiren isimlerinden. 2002 yılında start alan 6 yıllık NBA kariyerine 4 takım sığdıran Sloven oyuncu (Houston Rockets, New Orleans, Oklahoma City ve New Jersey) en verimli sezonunu da ABD'deki son yılında yaşamıştı. O sezon Nets formasıyla 75 maça çıkan Nachbar, 9.8 sayı ve 3.5 ribaund istatistiklerine imza attı.

Efes Pilsen bu iki "büyük" transferle çok önemli iki ismi kadrosuna kattı. İki şutör. Nachbar oynadığı pozisyonda rakiplerine şutör özelliğiyle rahatlıkla üstünlük kurabilen ve gerektiği anlarda sorumluluk alabilecek nitelikte bir oyuncu, aynı meslektaşı ve yeni takım arkadaşı Igor Rakoçeviç gibi. Ancak yine de boyalı alanda biraz daha fazla savaşacak, rakipleri hırpalayacak, blok yapacak, oyuna küstürecek bir uzuna duyulan ihtiyacın, Ergin Ataman tarafından da tespit edildiğini düşünüyorum. Çok fazla geriye gitmeye gerek yok. Final serisinde en kritik anlarda (eleştirilse de ) Kaya'nın gösterdiği agresif tutum, kağıt üzerinde çok katkı yapmasa da Fenerbahçe Ülker uzunlarıyla içeride savaşan Mario Kasun'un serideki rolü gözardı edilemez.

Sonuç olarak bu kadro, aynen geçen sezon olduğu gibi Türkiye parkelerine fazla. Ve yine Beko Basketbol Ligi'nde yabancı kontenjanından dolayı kritik maçlarda ibreyi Efes Pilsen'e çevirecek olan yerliler olacak. Yerli kısalardan bir tek Sinan Güler 2 numara ve gidişita göre 3 numara oynayabilme özelliğine sahip. Eğer Güler bu yaz döneminde takıma verdiği katkıların içerisine skor yönünü de ekler, Mario Kasun da geçen sezon yaşadığı istikrarsızlığın sadece sakatlıktan dolayı olduğunu ispatlarsa Ataman'ın planı tutar.

Sayfa Yükleniyor...