Hesap ortada

10 milyon euro, 5 milyon dolar, 3 milyon TL... Transfere milyon eurolar harcayan, sponsorluk anlaşmalarından ciddi geliri olan, büyük hedefler peşinde koşan bir kulüp için çok ufak rakamlar. Ancak alt alta yazıldığında, işin rengi değişiyor.

Hesap ortada - 1

Galatasaray, 5 yıldır Türkiye Kupası'na hasret. Finalde Fenerbahçe'yi 3-1 yenerek kupayı kaldıran Trabzonspor, oynadığı 9 maçın ardından toplam 3 milyon 25 bin dolar kazandı. Çeyrek finalde Antalyaspor'a elenen sarı-kırmızılılar, 7 maç sonunda 825 bin dolarla yetindi.

Sarı-kırmızılı kulüp, 2 yıldır Şampiyonlar Ligi'nde yok. Gelecek sezon da 'Kupa 1'de olmayacak. Bu sezon Devler Ligi'nde gruptan çıkamayan Beşiktaş, 18.3 milyon euroyu kasasına koydu. Avrupa Ligi'ne erken havlu atan Cimbom'un kazancı ise sadece 1.7 milyon euro oldu. Ticari gelirler dışında sadece başarı priminde 15 milyon eurodan fazla zarar. (Geçen yıl Fenerbahçe, gruptan çıkamamasına rağmen 16 milyon euro kazandı)

Süper Lig'de geride kalan 33 haftada, 17 galibiyet ve 7 beraberlik alındı. Bu tabloda Galatasaray, Futbol Federasyonu'ndan başarı primi olarak 6.7 milyon TL almaya hak kazandı. Lig üçüncülüğü ile bu rakam 10.5 milyon TL olacak. Dördüncülük halinde gelir 1.2 milyon TL düşecek. 33 maçta 22 galibiyet, 6 beraberlik elde eden lider Bursaspor, şimdiden 8.2 milyon TL başarı primini garantiledi. Şampiyonluk halinde ise alacağı rakam 14.7 milyon TL'ye yükselecek.

Geçen yıl Baros, Kewell, Meira gibi ünlü futbolcuları kadrosuna katan Aslan, transfere 11.5 milyon euro harcadı, ama başarısız oldu. Taraftarı heyecanlandıran, havaalanında izdihama neden olan transferler bu sezon da devam etti. Bonservis ücreti olarak kulüp kasasından 17 milyon euro çıktı, yine başarı gelmedi.

Yılan hikayesine dönen yeni stat bir türlü bitmediği için her yıl zarar artıyor. Son 7 yıldır ortalama 40 bin taraftar önünde oynayan ezeli rakip Fenerbahçe'nin, stat geliri yıllık 40 milyon doların üzerinde. Ali Sami Yen'de 22-24 bin taraftara oynamak zorunda kalan Cimbom, 20 milyon doların üzerine çıkmakta zorlanıyor. Aradaki fark her yıl 20 bin taraftar ve 20 milyon dolar.

Teknik direktör Frank Rijkaard, yıllık 3.5 milyon euroya sözleşme imzaladı. Yani geçen sezon görevde olan Michael Skibbe'den yaklaşık 2 milyon euro daha fazla.

Yönetim, sezon başında ve devre arasında A takımdan 13 futbolcuyla yollarını ayırdı. 2009-2010 model takım için 10 transfer gerçekleştirildi. Geçen sezon satılan Meira'nın dışında Lincoln, De Sanctis, Ümit Karan gibi yüksek ücretliler de gönderildi. Buna rağmen futbolculara ödenen yıllık ücretlerde, gider geçen yıla göre yaklaşık 6-7 milyon euro arttı.

10 milyon euro, 5 milyon dolar, 3 milyon TL... Transfere milyon eurolar harcayan, sponsorluk anlaşmalarından ciddi geliri olan, büyük hedefler peşinde koşan bir kulüp için çok ufak rakamlar. Ancak alt alta yazıldığında, işin rengi değişiyor. Zira son yıllarda aynı zararların tekrarlandığı gözönünde bulundurulursa, önemsiz sanılan damlacıklar giderek bir göl halini alıyor.

Yukarıdaki rakamların toplamı 50 milyon eurodan fazla. Yani Galatasaray Yönetiminin, uzun uğraşlar sonucu 5 bankanın oluşturduğu konsorsiyumdan aldığı, 6.5 yıl vadeli ve yüzde 8.75 faizli 70 milyon dolara eşit. Neredeyse yeni stadın loca ve VIP koltuk satışından elde edilen 90 milyon dolar kadar. Hesap ortada. Akla gelen ilk kalemlerde, sadece bir sezonluk bilanço bile çok ciddi.

Sayfa Yükleniyor...