İhsan Bayülken'le Basketbol Analiz

Türkiye Beko Basketbol Ligi'nde normal sezonun bitimi ile akıllarda kalan ilk 10 gelişmeye bir göz atalım

1.AVRUPA KUPALARINDA GERİ GİDİŞ:
Geçen sezon altın çağını yaşayan basketbolumuz bu sezon istenen çizginin oldukça uzağında kaldı. Bunun en önemli nedenleri takımlarımızın kadro yapılarında fazlası ile değişikliklere giderek istikrarı bozmaları idi. Aslında takımlarımızın bütçelerini düşünürsek bu sezon fiyat-kazanç oranı ciddi anlamda sorgulanacak düzeye gelmiş oldu. Diğer yandan son Eurolegaue final-four’unda oynanan basketbolda aklımıza gelince takımlarımızın buralarda olması için düzenleri oluştururken takımın başındakilerin nokta atışlarına ihtiyaç olacaktır.

2. ZİRVEDEKİ TAKIMLARIN ESKİ OYUN KURUCULARINA DÖNMESİ:
Sezonun ikinci yarısının başında Efes Pilsen, Avrupa macerasında istenen başarıyı gösteremeyince Kerem Tunçeri’yi takıma dahil etti. Bu hamleden sonra Efes Pilsen, Türkiye Kupası'nı alma başarısını gösterdi. Ligin son haftalarına doğru geçen sezonun finalinde yer alan oyun kurucular Solomon Fenerbahçe Ülker'e, El-Amin ise Türk Telekom takımına geri döndü. Kerem Tunçeri, Efes Pilsen’e hemen uyum sağladı. Solomon zaten geçen sezon bıraktığı takımındaki düzenleri bildiği için uyumu fazla zaman almayacaktır. El Amin ise daha farklı bir takımla uyumunu sağlamak zorunda. Yine de bu oyuncular ile seviyesi gerilemiş olan ligimizin sonunda müthiş bir şampiyonluk çekişmesi bizi bekliyor diyebiliriz.

3. BAYAN BASKETBOLUNDA BAŞARIYI GETİREN ERKEK TAKIM COACHLARI:
Bu sezon enteresan bir gelişme ile iki erkek takım koçu bayan basketboluna transfer olarak takımları adına önemli başarılara imza attılar. Öncelikle Galatasaray takımının başına geçen Okan Çevik Avrupa’dan bir şampiyonluk çıkarmayı ve camiasını sevindirmeyi başardı. Fenerbahçe ise Haydar Kemal Ateş ile Türkiye Kupası'nı ve Türkiye Ligi şampiyonluğunu kazanma başarısını gösterdi. Böylelikle erkek takımlarında ulaşılması zor olan bu hedeflere iki antrenörümüz de yaptıkları katkılar ile ulaşmanın gururunu yaşamış oldular.

4. ALİAĞA’NIN LİGDE KALMASI:
Yaşanan maddi zorluklar ve organizasyon problemleri ile sarsılan Aliağa takımı bu gelişmeler sonunda Türk oyuncuları oynatarak ligi tamamlamak zorunda kaldı. Ligin son dört haftasında oynadıkları dört maçın ikisini kazanarak gurur savaşlarından galip çıkmasını bildiler. Millet olarak zoru gördüğümüzde neler yapabileceğimizi tekrar hatırlamamızı sağladılar. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

5. DARÜŞŞAFAKA’NIN PLAY-OFF İÇİNDE YER ALMASI:
Doğru seçilmiş üç yabancı oyuncu, Efes Pilsen organizasyonunun desteği, Daçka’nın basketboldaki anlamı ve zoru başararak buna ulaşan Daçka basketbol takımı. Ekrem Memnun, takımının limitlerini doğru kullanarak bu başarıya imza atmış oldu. Sistem adına tartışılması gereken ise play-off ilk turunda Efes Pilsen ile eşleşmeleri. Diğer bir konu ise bu başarıya bakarak, daha büyük bütçeler ile yola çıkan takımların nasıl özeleştiri başlayacaklarıdır.

6. CASA TED KOLEJ KÜME DÜŞERKEN AKILDA KALANLAR:
Geçen sezon oynadığı basketbol ve ligdeki konumu ile başarılı işler yaparak bu sezona daha istikrarlı başlaması beklenen Casa Ted Kolej daha sezon başında oyuncu transferlerini bile yapmış durumda iken teknik kadro ile yollarını ayırdı. Bunun neticesinde sezona çok kötü bir giriş yaparak galibiyet almadan yollarına devam ettiler. Daha sonra ise Hasan Özmeriç tekrar takımın başına getirildi. Ama artık istenen çizgiye tekrar gelmek çok kolay değildi. Başarının paylaşımında herkes büyük payı kendine ayırırken buradaki başarısızlıkta herhalde en büyük pay işin sonunun nereye gideceği konusunda fikri olamayanları ilgilendirecektir.

7. LİGİN ZİRVESİNDEKİ TÜRK OYUNCU: HAKAN KÖSEOĞLU
Ligin genelini ve istatistikleri yabancı oyuncuların domine ettiğini gözlemlediğimiz bir ortamda iki sezon üst üste asist kralı olmak çok kolay bir başarı olmasa gerek. 15.8 sayı ve 8 asist ortalaması ve ligde 9 maçta yaptığı double-double. Hakan bu sezon Karşıyaka forması altında en başarılı sezonlarından birini gerçekleştirmiş oldu. Buna play-off başarısını da eklese başarısını taçlandırmış olacaktı. Yine de bu kadar yabancı oyuncunun ön planda olduğu bir ortamda Hakan’ın geldiği nokta fazlası ile takdiri gerektiriyor.

8. CHRİS LOFTON= 61 SAYI
Kolej kariyerinde Tennesee takımı tarihinde önemli istatistikleri ile yer alan bir oyuncu iken yaşadığı sağlık problemini kendi iradesini kullanarak aşmayı başardı. Önce gündeme Fenerbahçe Ülker potasına bıraktığı 47 sayı ile geldi. Ama daha iyisini de yapabilecek potansiyeli olduğunu 26.hafta maçı olan Casa Ted Kolej maçında gösterdi. 17/22 ( %77) gibi inanılmaz bir üçlük isabeti ile atılan 61 sayı. Adı A Milli takımımız içinde anılan Lofton ligimiz içinde önemli bir başarıya imza atmış oldu.

9. LİGİMİZİN FLAŞ TRANSFERİ GORDON GIRICEK GERÇEĞİ…
Sezon başı Fenerbahçe Ülker, Giricek’i kadrosuna katınca herkesi beklentisi bu büyük yıldızın nasıl bir performans göstereceği idi. Ama Giricek bir türlü geçmeyen sakatlığı nedeniyle ligimizde sadece 15 maçta oynama şansı buldu. Yine de 10.5 sayı ve %52 üçlük yüzdesi ile oynamayı başardı. Burada Fenerbahçe Ülker'in yıldız oyuncusundan play-off içinde faydalanabilecek mi onu da göreceğiz. Sezon içinde sağlıklı bir Giricek olsa idi çok farklı bir Fenerbahçe Ülker seyredebilecektik.

10. GERALD FİTCH’İN KEPEZ’DEKİ BAŞARISI
Önce Halil Üner işlerin iyi gitmediği Kepez Belediyesi'nin başına geldi. Takımdaki eksikliği çok iyi tespit ederek takımı Gerald Fitch’le takviye etti. Onun oynadığı 14 maçta elde edilen 8 galibiyet ve ligde kalmayı başaran Kepez Belediyesi. İstatistiklerine bir göz atarsak; 28.2 sayı- 6.9 ribaund-5 asist. Diyecek fazla bir şey yok. Buna son hafta Oyak Renault maçında attığı 42 sayıyı da ekleyerek performansının hakkını bir kez daha verelim. Zaten son haberlere göre kendisini play-off zamanında Tau Ceramica forması altında seyretme şansı bulacağız.

Ligimizin başarılı olarak ön plana çıkan oyuncularını da şöyle bir hatırlıyalım.

LİGİN TÜRK OYUNCUSU: HAKAN KÖSEOĞLU ( PINAR KARŞIYAKA)

LİGİN YABANCI OYUNCUSU: GERALD FİTCH ( KEPEZ BELEDİYESİ)

LİGİN GENÇ OYUNCUSU : SONER ŞENTÜRK ( DARÜŞŞAFAKA)

EN İYİ TÜRK BEŞ: HAKAN KÖSEOĞLU( PINAR KARŞIYAKA)- EVREN BÜKER ( OYAK RENAULT)- HALUK YILDIRIM( BEŞİKTAŞ COLA TURKA)- MİRSAD TÜRKCAN (FENERBAHÇE ÜLKER)- HÜSEYİN BEŞOK ( GALATASARAY CAFE CROWN)

EN İYİ YABANCI BEŞ: ALEX GORDON ( OYAK RENAULT)- GERALD FİTCH( KEPEZ BELEDİYESİ)- MARVİS THORNTON ( EFES PİLSEN)- LEON WILLIAMS ( PINAR KARŞIYAKA)- ROBERT TRAYLOR ( KEPEZ BELEDİYESİ)

Sayfa Yükleniyor...