NBA play-off yarı final karşılaşmaları

NBA'de konferans finalleri heyecanı başladı. Şimdi akıllardaki tek soru Doğu ve Batı Konferansı'nda hangi takımların adını finale yazdıracağı. Fakat bu ekipler konferans finaline  hangi engelleri aşarak geldiler?

NBA play-off yarı final karşılaşmaları - 1

DOĞU KONFERANSI

CLEVELAND CAVALIERS(1): 4 – ATLANTA HAWKS(4): 0
İlk turda Detroit Pistons'ı 4-0'lık sonuçla süpürerek çok rahat bir şekilde yarı final vizesi alan Cleveland Cavaliers, karşısında 7 maçlık çok yorucu ve uzun bir serinin ardından hayatta kalmayı başaran Atlanta Hawks'ı buldu. LeBron James ve arkadaşları bir fırtına gibi konferans yarı finalinin de tozu attırdı ve Hawks'ı zorlanmadan süpürerek konferans finalindeki rakibini beklemeye başladı.

1. Maç Cleveland: 99 – Atlanta: 72
4 maçta ilk tura nokta koyduğu için uzun süre ikinci turdaki rakibini beklemek zorunda kalan Cavaliers, bekleme süresinin verdiği dezavantajla Hawks karşısındaki ilk sınavına iyi bir başlangıç yapamadı. Cleveland hücumda istediklerini yapamasa da savunmada kemerleri sıktı ve LeBron James önderliğinde dümeni ele geçirerek soyunma odasına 49-44 önde gitti. Ancak ev sahibi takım tam anlamıyla masaya yumruğunu vurmayı başaramamıştı. İkinci devreye Mo Williams ve LeBron'un basketleriyle çok hızlı giren Cavaliers, farkı bir anda çift hanelere taşıdı ve son çeyreğe de 16 sayılık avantajla girdi. Miami Heat serisinden çok yorgun bir şekilde gelen Hawks'ın gardı çoktan düşmüştü bile. Artık Merkez Grubu takımının sallanan boksörü nakavt etme zamanı gelmişti. Son çeyreğin ilk dakikalarında üst üste bulduğu basketlerle maçı bitiren ev sahibi takım, sahadan da 99-72 gibi net bir skorla galip ayrıldı ve seride 1-0 öne geçti. Cleveland'da LeBron James, 34 sayı – 10 ribaund – 4 top çalma ve 3 asistle büyülerken, Merkez Grubu ekibi de play-off'larda üst üste 6. iç saha galibiyetini alarak kulüp rekoru kırdı.

2. Maç Cleveland: 105 – Atlanta: 85
İlk maçın ardından seriye daha ısınmış bir görüntü çizen Cavaliers, ikinci maçta rakibiyle farklı sikletlerde olduklarını ilk çeyrekte gösterdi. Potasında ilk çeyrekte sadece 17 sayı gören LeBron James ve arkadaşları, soyunma odasına da 59-35 önde gitti. Üçüncü çeyrekte farkı açmaya devam eden Cleveland, dördüncü çeyrek başlamadan diğer maçı düşünmeye başladı. Zaten LeBron James'in son çeyreğin tamamında kenarda oturması da bunun en net kanıtıydı. Hawks'ı sudan çıkmış balığa çeviren ev sahibi takım, yüzde 53.5 saha içi isabetiyle hücum ettiği maçı 105-85 kazandı ve seride 2-0 öne geçti. Ter atma antrenmanına çıkmışçasına rahat bir galibiyet alan Merkez Grubu temsilcisinde 31 dakika süre alan LeBron James, 9/14 saha içi isabetiyle 27 sayı – 5 asist – 4 top çalma ve 3 ribaund üretti. Bu maçta bir önceki randevuda burnu kırılan Sasha Pavlovic de takımını yalnız bırakmazken, kenardan gelen Wally Szczerbiak 17 sayı ile skora önemli katkı yaptı. Konuk takım da ise pota altının en önemli isimlerinden Al Horford ile Marvin Williams sakatlıkları nedeniyle forma giyemedi. Hawks'ı en derinden etkileyen olay ise, Üçüncü çeyrekte takımın en skorer oyuncusu Joe Johnson'ın sağ ayak bileğinin dönmesi ve karşılaşmaya geri dönememesi oldu. Yani konuk takım için konferans yarı final serisinin ilk iki maçı tam bir kabus şeklinde geçti.

3. Maç Atlanta: 82 - Cleveland: 97
Serinin ilk iki maçının ardından Atlanta Hawks, yakınında el bombası patlamış ve kulağı duymayan, gözü görmeyen bir asker gibiydi. Bu kabus dolu sürecin ardından seri nihayet Atlanta'ya taşındı. Sakatlıkları bulunan Joe Johnson, Al Horford ve Marvin Williams da bu kritik mücadelede takımlarını yalnız bırakmadı. Hawks için işler biraz daha yoluna girmiş gibi gözüküyordu ve seriye tutunabilmeleri için de sahadan mutlaka galibiyetle ayrılmaları gerekiyordu. İlk yarıda büyük bir çekişme yaşandı ve soyunma odasına Cavaliers sadece 1 sayı üstünlükle gitti. LeBron James ikinci yarıya kafesinin açılmasını bekleyen aç bir aslan gibi başladı. Saldırıya geçen yıldızıyla kolayca sürücü koltuğuna oturmayı başaran konuk takım, savunmadaki sertliğini de artırdı ve bu maçı da 97-82'lik skorla kazandı. Bu mücadelede sahanın tek hakimi LeBron James'ti. Ribauntlarda rakibine 43-26 üstünlük kuran konuk ekipte genç süper yıldız 15/25 saha içi isabetiyle tam 47 sayı üretti. İstatistiklerine 12 ribaund – 8 asist ekleyen "Kral" triple-double'ı kaçırırken, üç sayı çizgisinin gerisinden de 5/10 ile oynadı. Bu olağanüstü performansın ardından seri 3-0'a geldi ve Atlanta'nın da bütün umutları söndü.

4. Maç Atlanta: 74 – Cleveland: 84
Atlanta Hawks'ın tur umutları çoktan tükenmişti. Ancak Merkez Grubu şampiyonundan bir galibiyet alarak sezonu kapatmak istiyorlardı. Ev sahibi takım büyük bir yük üstünden kalkmışçasına karşılaşmaya iyi başladı ve ilk çeyrek sonunda 7 sayılık bir avantaj yakaladı. Ribaundlardaki üstünlüğüyle çok fazla top kaybı yapmasına rağmen oyuna denge getiren Cleveland, soyunma odasına 40-38 üstün gitti. LeBron James'in de hücumda devreye girmesiyle Hawks'ın üstünü yavaş yavaş kapatan bir karabulut haline gelen konuk takım, rakibini 84-74'lük skorla geçti ve seriye de 4-0 ile son noktayı koydu. Toplam 18 top kaybı yapmasına rağmen ribaundlarda rakibine 48-33 üstünlük kuran Cavaliers, 2005 yılından bu yana play-off'lara 8-0 galibiyet serisiyle giren ilk takım oldu. LeBron James kullandığı 22 şutun 9'unda isabet kaydedebildiyse de salondan 27 sayı – 8 ribaund – 8 asistle ayrılarak takımını sırtladı.

Serinin Yıldızı: LeBron James, 33.8 sayı – 8.3 ribaund – 6 asist – 2.5 top çalma ortalamalarıyla mücadele etti. Süper yıldız, bu seride üç sayı çizgisinin gerisinden yüzde 48.1 isabetle şut kullandı. Gerçekten play-off'lar için korkutucu istatistikler.

BOSTON CELTICS(2): 3 – ORLANDO MAGIC(3): 4
Boston Celtics ile milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu'nun formasını giydiği Orlando Magic arasındaki yarı final serisi nefesleri kesti. İlk turda Chicago Bulls karşısında çok zorlanan ve 7. maç sonunda hayatta kalmayı başaran son şampiyon, Florida ekibiyle de 7. maça uzayan bir seri oynadı. Son maç Celtics'in evi TD Banknorth Garden'da oynandı. Favori ev sahibi takımdı; ancak sahnedeki yıldız Hidayet Türkoğlu'ydu. Serinin son maçında devleşen yıldız oyuncu, Magic'i konferans finaline taşıdı.

1. Maç Boston: 90 - Orlando: 95
Çok yıpratıcı bir seriden yorgun bir şekilde gelen Celtics, karşısında bütün silahlarıyla saldıran bir Orlando buldu. İlk maçı kazanarak saha avantajını ve psikolojik üstünlüğü ele geçirmeyi hedefleyen Magic, maça hızlı girdi. Hücumda skor üretmekte zorlanmayan konuk takım rakibine de kolay sayı şansı tanımayınca ilk devreyi 18 sayılık avantajla bitirdi. İkinci yarıya da fırtına, hatta kasırga gibi giren Florida temsilcisi şampiyonu yıktı ve skoru 65-37'ye getirerek farkı 28 sayıya kadar çıkardı. Bu noktadan sonra herkes maçın bittiğini düşündü normal olarak, fakat Celtics olağanüstü bir geri dönüş için kendini hazırlamıştı. Ağır ağır avına yaklaşan bir yırtıcı hayvanın soğukkanlılığı ile rakibini yakalayan Boston, son 6 saniyeye girilirken farkı 3 sayıya kadar indirdi. Ancak serbest atış çizgisinde hata yapmayan Orlando, sahadan 95-90'lık galibiyetle ayrıldı. Dwight Howard 22 ribaund – 16 sayı – 3 asist – 3 blokla pota altını domine ederken, Hidayet Türkoğlu da 15 sayı – 5 asist – 3 ribaund ile katkı yaptı. Böylece konuk takım ev sahibi avantajını ele geçirdiği gibi psikolojik olarak da bir adım öne çıktı. 28 sayıdan geri dönmeyi başaran ev sahibi ekip ise, sergilediği mücadele ile şampiyonun ruhuna sahip olan takımların hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Ayrıca Celtics, evinde oynadığı son 19 play-off maçında 3. yenilgisini almış oldu.

2. Maç Boston: 112 - Orlando: 94
ikinci maç Celtics için ölüm kalım niteliğindeydi kuşkusuz. İlk turun yıldızı Rajon Rondo'nun önderliğinde Boston ipin ucunu baştan sağlam tuttu. Sürpriz skorer Eddie House'un üst üste kaydettiği sayılarla arayı açan son şampiyon, soyunma odasına 15 sayı avantajla gitti. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte de hücumdaki etkili performansını sürdüren ev sahibi takım, maçı 112-94'lük skorla kazandı. Açıkçası Orlando da fark 15 sayının üzerine çıktıktan sonra bu maçı kazanmak için fazla çaba harcamadı, çünkü ilk maçta istediklerini almışlardı. Rajon Rondo 18 asist – 15 sayı – 11 ribaund ile bu sezon play-off'lardaki 3. triple-double'ına imza attı ve Larry Bird'e ait kulüp rekorunu egale etti. Genç oyun kurucu ayrıca, 2002 yılında Jason Kidd'in yaptığı 4 triple-double'dan sonra bunu gerçekleştiren ilk isim oldu. Kenardan gelen Eddie House ise 31 sayı üreterek galibiyette önemli rol oynadı. Milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu ise, 4/8 saha içi isabetiyle 14 sayı – 3 ribaund – 2 asist üretti.

3. Maç Orlando: 117 - Boston: 96
Evine saha avantajıyla dönen Orlando Magic'e bir sevindirici haber de çaylak Courtney Lee'den geldi. Sinüs kemiğindeki kırık nedeniyle ilk iki maçta forma giyemeyen genç oyuncu, özel maskesiyle takımdaki yerini aldı. Seyircisinin de desteğini arkasına alarak ilk dakikadan itibaren sürücü koltuğuna oturan ev sahibi takım, ilk 24 dakika sonunda 14 sayılık bir avantaj yakaladı. Üçüncü çeyrekte Celtics yıldız oyuncusu Paul Pierce'ın çabalarıyla toparlanır gibi olsa da son periyotta tam 39 sayı üreten Orlando, maçı 117-96'lık skorla kazanmasını bildi. Yüzde 59.1 saha içi isabetiyle kulüp rekoru kıran Florida ekibinde Hidayet Türkoğlu-Rashard Lewis ikilisi 23'ü son çeyrekte olmak üzere toplam 52 sayı üretti. Hido 24 sayı – 4 asist – 2 ribaund ile skora önemli katkı yaparken, Rashard Lewis de 28 sayı – 6 ribaund – 3 asistle oynadı. Bir önceki maçta sadece 3 sayı üreterek kariyerinin en kötü performanslarından birini sergileyen Paul Pierce da 27 sayı ile takımının en skorer ismi oldu. Bu galibiyetle Magic seride 2-1 öne geçerken, rüzgarı da arkasına aldı.

4. Maç Orlando: 94 - Boston: 95
Serinin belki de en heyecanlı karşılaşması 4. randevuydu. Bu maça damgasını vuran kişi ise, "Big Baby" lakaplı Glen Davis'ti. Kevin Garnett'in sakatlanarak play-off'larda yer alamayacağının açıklanmasının ardından süper yıldızın yerini alan Davis, son saniye basketiyle takımına hayat verdi. Çekişmeli geçen ilk iki periyodun ardından üçüncü çeyrekte Paul Pierce'ın önderliğinde kontrolü ele alan Celtics, son çeyreğe 79-71 önde başladı. Dwight Howard'ın pota altındaki etkili oyunu ile son bölümde rakibini yakalamayı başaran Magic, bitime 11 saniye kala 94-93 öne geçti. Son hücum son şampiyona kalmıştı ve herkes bu el yakan topu Paul Pierce'ın kullanmasını bekliyordu. Süreyi çok iyi kullanırken savunmanın dikkatini de üzerine çekmeyi başaran Pierce, boşta kalan Davis'i gördü ve genç oyuncu eli titremeden kullandığı şutu sayıya çevirerek takımını 95-94'lük galibiyete taşıdı. Celtics son saniye basketiyle maçı 95-94 kazanırken, ilk maçta kaybettiği ev sahibi avantajını ve psikolojik üstünlüğü yeniden elde etti. Serinin 2-2'ye gelmesini sağlayan baş aktör Davis, son çeyrekte Celtics'in ürettiği 16 sayının 7'sine imza atarken, 5 de ribaund aldı. Yüzde 52.8 saha içi isabetiyle mücadeleyi noktalayan son şampiyonda Glen Davis 21 sayı – 6 ribaundla, Paul Pierce da 27 sayı – 4 asist – 3 ribaund ile sahne aldı. Kötü bir gece geçiren temsilcimiz Hido ise, 4/14 saha içi isabetiyle 11 sayı – 4 asist – 3 ribaund ile oynadı.

5. Maç Boston: 92 - Orlando: 88
Son saniye basketiyle deplasmandan bir galibiyet çıkararak hatasını telafi eden Celtics, büyük bir moralle yeniden seyircisinin önüne çıktı. Fakat beklenenin aksine bu maçta oyunun hakimi Florida ekibiydi. İlk üç çeyrekte rakibine üstünlüğünü kabul ettiren Magic, son çeyrekte farkı 14 sayıya kadar çıkardı. Bitime 9 dakika vardı ve Stephon Marbury ile Glen Davis üst üste buldukları basketlerle Celtics'i ateşlemeyi başardı. Son 1 dakika 20 saniyeye Ray Allen'ın üç sayılık basketiyle 1 sayı önde giren son şampiyon, kalan sürede savunmanın sertlik düzeyini bir üst seviyeye çekti ve sahadan da 92-88 galip ayrılarak seride 3-2 öne geçti. Son 6 dakikada rakibine sadece 1 saha içi isabet şansı tanıyan Boston'da Stephon Marbury-Glen Davis ikilisi son çeyrekte takım halinde buldukları 33 sayının 22'sini üretti. Stephon Marbury oyunda kaldığı 15 dakikada 12 sayı kaydederken, Glen Davis de 22 sayı – 7 ribaund – 2 asistlik bir performans sergiledi. Üç sayı çizgisinin gerisinden yüzde 25 ile şut kullanan Magic'te ise Hidayet Türkoğlu kullandığı 14 şutun 7'sini sayıya çevirerek 18 sayı buldu. Yıldız oyuncu ayrıca istatistiklerine 7 asist ve 2 ribaund ekledi, ancak bu galibiyet için yeterli olmadı.

6. Maç Orlando: 83 - Boston: 75
Orlando için tehlike çanları çoktan çalmaya başlamıştı bile. Onlar için sıra artık kazan ya da evine dön maçına gelmişti. Elleri titremesi gereken takım ev sahibi ekipti kuşkusuz. Ancak pota altında Dwight Howard gibi bir "Canavar"a sahip olan Florida ekibi, All-Star pivotunun olağanüstü performansıyla son çeyrekte Celtics'i nakavt etti. Karşılaşmaya tedirgin başlayan Magic, ilk üç çeyrekte rakibinin farkı fazla açmasına izin vermeden takibini sürdürdü. Tam 3 periyot süren takibin ardından avına saldırmaya başlayan ev sahibi takım, 4. çeyrekte son şampiyona sadece 13 sayı şansı tanıdı ve ürettiği 22 sayıyla da maçı 83-75 kazanarak seriyi 7. maça uzattı. İki takımın da üç sayı çizgisinin gerisinden etkisiz kaldığı maçta pota altı performansı belirleyici rol oynadı. Orlando'da Dwight Howard, 23 sayı – 22 ribaund – 3 blokla double-double yaparak maça damgasını vurdu. Hidayet Türkoğlu 7 sayıda kalırken, Rashard Lewis 20 sayı – 6 ribaund – 3 asistle katkı yaptı. Evet, artık her şey eşitlendi. TD Bank Northgarden'da oynanacak son mücadeleyi kazanan yoluna devam edecek.

7. Maç Boston: 82 - Celtics: 101
İki takım da sözlerini söyledi ve artık sıra yıldızların konuşacağı büyük dansa geldi. El yakan topları kullanmadaki başarısıyla kendisini bütün dünyaya kabul ettiren Hidayet Türkoğlu, son şampiyon karşısında da geri adım atmadı ve inanılmaz bir son çeyrek performansıyla Orlando'yu konferans finaline getirdi. Karşılaşmaya çok hızlı giren konuk takım, ilk çeyrek sonunda 10 sayılık bir avantaj elde etti. İkinci ve üçüncü çeyrekte oyunda dengeyi kurmayı başaran Celtics, son çeyrekte adeta duvara çarptı. Son 12 dakikaya 35 sayı sığdıran Magic, farkı 20 sayının üzerine taşıdı ve sahadan 101-82'lik galibiyetle ayrılarak son şampiyonu evine gönderdi. 10'u son çeyrekte olmak üzere toplam 25 sayı üreten Hido, sahanın en skorer oyuncusu oldu. Yaptığı 12 asistle de kendi rekorunu kıran yıldız oyuncu, kullandığı 12 şutun 9'unu sayıya çevirdi. Tecrübeli isim, üç sayı çizgisinin gerisinden de 4/5 isabet kaydetti. Üç sayılık atışlarda yüzde 61.9 isabet yakalayan Florida ekibi, Paul Pierce'ın da beklenen katkıyı yapamamasıyla farklı bir galibiyet alarak hayatta kaldı.

Serinin Yıldızı: Dwight Howard, 17.1 ribaund – 16.4 sayı – 2.7 blok ve 1.4 asist ortalamasıyla seriyi Orlando'nun kazanmasında başrol oynadı.

Sayfa Yükleniyor...