Güreş, tüm spor dallarının en eski ve en yaygın olanı

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda güreşte Türkiye'yi 5'i kadın, 14 sporcu temsil edecek.

Güreş, tüm spor dallarının en eski ve en yaygın olanı

31. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda güreş müsabakaları, erkeklerde grekoromen ve serbest, kadınlarda da serbest olmak üzere 3 kategoride yapılacak.

Rio'da 14-21 Ağustos tarihlerinde Carioca Arena 2'de yapılacak müsabakalarda, 6'sı kadınlarda olmak üzere toplam 18 sıklette madalya dağıtılacak. Oyunlarda, 72'si kadın, toplam 344 sporcu mindere çıkacak.

Türkiye'yi güreşte 14 sporcu temsil edecek. Türkiye, Londra 2012'de Rıza Kayaalp ile bronz madalya kazanmıştı. 

Türkiye'nin olimpiyat kafilesinde yer alan güreşçileri şöyle:

Rıza Kayaalp (grekoromen stil 130 kilo), Selçuk Çebi (grekoromen stil 74 kilo), Cenk İldem (grekoromen stil 98 kilo), Taha Akgül (serbest stil 125 kilo), Selim Yaşar (serbest stil 86 kilo), İbrahim Bölükbaşı (serbest stil 97 kilo), Soner Demirtaş (serbest stil 74 kilo), Mustafa Kaya (serbest stil 65 kilo), Süleyman Atlı (Serbest stil 57 kilo), Elif Jale Yeşilırmak (kadınlar 58 kilo), Yasemin Adar (kadınlar 75 kilo), Buse Tosun (kadınlar 69 kilo), Hafize Şahin (kadınlar 63 kilo), Bedia Gün (kadınlar 53 kilo)

TARİHİ

Güreş, tüm spor dallarının en eski ve en yaygın olanıdır.

Güreşin, taraflardan birinin ölümüne değin süren dövüş biçiminin yerini alan yakın dövüşten çıktığı sanılıyor. Eski Yunan'da en gözde spor dallarından biri olan güreş, Yunan mitolojisinde de sık sık anlatılmıştır. Klasik olimpiyatlarda 2 ayrı stilde güreş müsabakaları düzenlenirdi. Rakibi yere düşürmenin amaçlandığı güreş ile bir oyuncunun pes etmesiyle sona eren ve güreşle boksun karışımı olan pankration. Pankrationda, tekme atmaya ve rakibin boğazını sıkmaya da izin verilirdi.

İran'da 800'lü yıllarda Müslüman hükümdarların hizmetinde çalışan Türk askerleri, ''körüş'' adını verdikleri spor dalını da beraberlerinde getirdi. Bu stilde karşılaşma, bir güreşçinin sırtının kısa bir süre için yere değmesi ve böylece tuş olmasıyla sona eriyordu. Türklerin zamanla İslam dünyasına egemen olmalarıyla, güreş stilleri de yayıldı.

Grekoromen ve serbest stil, güreşte 19. yüzyılın ikinci yarısında egemen oldu. Daha çok İngiltere ile ABD'de benimsenen serbest güreş, başlangıçta profesyonel bir spor dalıyken, 1888'de Uluslararası Amatör Birliğince tanınarak amatör bir spora dönüştü. Eski Yunan ve Roma güreşlerinden esinlenerek grekoromen adı verilen stil, olimpiyat programına ilk kez 1896 Atina Olimpiyatları'nda alındı. 

Türkiye'de modern anlamda güreş, 1910'da grekoromen stildeki çalışmalarla başladı.

Sayfa Yükleniyor...