Tekerlekli sandalyede ateşli silahla spor!

Para-Trap sporcuları, ateşli silah kullanmalarını “Ayağımızla atmıyoruz ki, elimizle atıyoruz” diyerek savunuyorlar. Para-Trap sporcuları, bir zamanlar güvercinleri vurarak yapılan bu sporu ve Türkiye’deki durumu NTVRadyo’nun Engelsiz programında anlattılar.

Tekerlekli sandalyede ateşli silahla spor!
Tekerlekli sandalyede ateşli silahla spor! - 1 AYHAN AKTAŞ/NTVRADYO PROGRAMCISI

Para-Trap Türkiye’de yeni bir engelli spor branşı. Henüz yetişmiş antrenörü, hakemi yok. Tekerlekli sandalyeli sporcular, tüfek kullanabilmek için silah ruhsatı alıyor. Kadın-erkek engelli gençlerin bu spora ilgisi de giderek artıyor. Akla ilk gelen, tehlikeli olduğu. Peki öyle mi? Dünyada nasıl yapılıyor?

Türkiye’de bu sporu yapan ve yetkili olan isimler, NTVRadyo’da Engelsiz programına katıldılar, merak edilenlere ilişkin sorularımı yanıtladı. Söyleşinin bir bölümü aşağıda:

 KAZA, TEKERLEKLİ SANDALYE VE SPOR

Selim Özen: (Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonu Asbaşkanı ve Boccia branşı sorumlusu. Aynı zamanda Sakarya Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü Başkanı ve Para-Trap sporcusu) 1975 doğumluyum. 2000 yılında yüksekten düşme ve yanlış müdahale sonucu omurilik yaralanması nedeniyle tekerlekli sandalyede hayatımı sürdürüyorum. 

Yusuf Kambur:  (Para-Trap sporcusu) 1984 doğumluyum. 1988 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatımı tekerlekli sandalyede sürdürüyorum. 2013 yılında, ulaşım ve erişim kolaylığı nedeniyle şehre taşındım. Bana uygun spor salonu ararken, Selim Özen’le tanıştım. Köyde büyüdüğüm için avcılık merakım vardı. Trap sporuna başladım. 

Tekerlekli sandalyede ateşli silahla spor! - 2

ÖNCE GÜVERCİNLERİ VURUYORLARDI

Selim Özen: Trap ateşli tüfeklerle yapılan bir spor. Atış poligonunda, makinalar tarafından atılan alçı kil plakalar vuruluyor.  Tarihine bakarsak, bu sporu güvercinlerle yapıyorlarmış. Yani sırf bu iş için güvercin yetiştiriyorlarmış. Sonunda bu işin sportif tarafı olmadığı görüldü ve alçı kil plakalara atış yapılan bir spor branşı haline geldi.                                                                                             

ENGELLİ TRAP SPORUNA İLGİ İNANILMAZ

Yusuf Kambur: Silah deyince öldüren, avcı deyince kan döken geliyor akla. Ama ateşli silahların da sportif yönü var. Sakarya’da bu spor inanılmaz bir ivme kazandı. Büyükşehir Belediyesi de bir kulüp kurdu. İki kadın sporcu, Mersin’deki organizasyondan dereceyle döndüler. Genç arkadaşlardan, bayan arkadaşlardan inanılmaz bir ilgi var. 

ATEŞLİ SİLAHLARA MUHALEFET ENGELİ

Selim Özen: Engellilerin bu sporu yapmasında, “ateşli silahlara muhalefet” sıkıntısı oldu. Bedensel eksikliğimiz nedeniyle tüfeği kullanmakta yaşanabilecek güvensizlikler, insanların kafasında soru işaretleri oluşturmaya başladı. Oysa trap sporu yaparken gerekli güvenlik önlemleri alınırsa hiçbir engel yok. Bu sporu yapmak istediğinizde sağlık kurulundan rapor almanız gerekiyor. Bu noktada, halen bir önyargı var. Biz bu önyargıyı yıkmaya çalışıyoruz. Ayrıca silah ruhsatı almanız gerekiyor. Ruhsat alırken bir sürü soru ortaya çıkıyor. Mesela “Siz engellisiniz, silah ruhsatı verilmez”! Ya biz engelliyiz de, ayağımızla atmıyoruz ki, elimizle atıyoruz! Gelin, bakın, kontrol edin!  

Tekerlekli sandalyede ateşli silahla spor! - 3

SOYUNMA ODALARINDAN TUVALETE ENGEL ÇOK

Selim Özen: Bu işin bir akademik boyutu olmak zorunda. Yetişmiş hakem, antrenör yok. Sakarya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ndeki hocalarımızla paylaştık. Şaşırdılar, çünkü bu branşın varlığından bile haberdar değildiler. Bir proje hazırladık. Türkiye’de ilk engelli trap sporu için bir atış poligonu yapmak istedik. Bu çok önemli. Çünkü mesela bize yakın Kocaeli’de Atıcılık Merkezi var ama biz kullanamıyoruz. Niye? Çünkü 18 adet dik merdiveni var. Soyunma odaları, sosyal alanlar, tuvaletler bile kesinlikle engellilere uygun değil. Ayrıca, örgün eğitimde spor liseleri var, ama engelliler alınmıyor. Ülkemizde engelli sporcuların yetişmesi için özel bir eğitim sistemi yok.

ENGELLİ TRAP NASIL YAPILIYOR?

Kullanılan silah yivsiz av tüfeği. 76 cm namlu boyu, 12 kalibre fişek içinde 24 gram 7 numara saçma atan yivsiz tüfek. Bir makinenin havaya attığı kil plakaları, yere düşmeden vurmak gerekiyor. Bu silahı kullanabilmek için, silah ruhsatı almanız gerekiyor. Bu sporla ilgili özel bir ruhsatlandırma yok. Ama ateşli silah, yani tabanca ruhsatı ile “Yivsiz Ateşli Tüfek ruhsatı” arasında fark var. Yivsiz ateşli tüfek ruhsatı için aile hekimi raporu gerekiyor. Ateşli silah ruhsatı için ise tam teşekküllü hastanelerden rapor almak gerekiyor.

NTVRADYO’nun Engelsiz programının ses kayıtlarını buradan dinleyebilirsiniz

Sayfa Yükleniyor...