Hayalet eklem ağrısına "artırılmış gerçeklik" çözümü

Herhangi bir kaza ya da hastalık sonucunu bir uzvunu kaybeden insanların yüzde 80'i yaygın kanının aksine acı çekmeye devam ediyor. Yeni geliştirilen artırılmış gerçeklik tedavisiyle oluşturulan sanal uzuvlar aracılığıyla bu ağrılar dindiriliyor.

Hayalet eklem ağrısına "artırılmış gerçeklik" çözümü

Uzuv kaybı sonrası oluşan "hayalet eklem ağrıları", kronik bir hale gelmekle birlikte tedavi edilmesi zor rahatsızlıklar olarak biliniyor. 

Bu ağrılar, elektrikli sinir tedavisi, anestetikler, akupunktur, meditasyon ve cerrahi müdahalelerle gibi yöntemlerle tedavi edilse de bazı hastalarda herhangi bir iyileşme belirtisi görülmüyor. 

İsveç'te Chalmers Üniversitesi'nde görev yapan Dr. Max Ortiz Catalan'ın bu konudaki son araştırması The Lancet dergisinde yayınlandı. 

Hayalet eklem ağrısına "artırılmış gerçeklik" çözümü - 1 Prof. Dr. Max Ortiz Catalan

Çalışmada kaslardan, kaybedilen uzva giden elektrik sinyalleri miyoelektrik sensörlerle tespit edildi ve bir ekrana yansıtıldı. Ekrandaki görüntüde gerçekten farklı olarak hastanın kaybettiği uzvu da yer aldı. Böylece hastanın düşündüğü ancak uzuv kaybı nedeniyle gerçekleştiremediği hareketler, artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak ekrana yansıtıldı.

Bu testler, 14 hasta üzerinde 6 hafta boyunca 12 seansta gerçekleştirildi. 

Araştırmayı gerçekleştiren Dr. Catalan, çalışma için birbirinden farklı durumdaki ve diğer tedavileri yanıt vermeyen kronik hastaları seçtiklerini belirtti. 

Çalışmada beklenenden de umut verici sonuçlar elde edildi. Testler sonucunda deneklerin ağrılarının yaklaşık yarı yarıya azalarak, günlük hayatlarını sekteye uğratmayacak seviyeye gerilediği görüldü. 

Daha önce ilaçla tedaviye başlayan iki hasta ise "artırılmış gerçeklik" tedavisi sonrası dozlarını sırasıyla yüzde 31 ve yüzde 81 düşürmeyi başardı. 

KATILIMCI GRUBU GENİŞLEYECEK

Araştırmayı genişletmeyi planladığını ve bu kez bacağını kaybeden insanları da çalışma grubuna ekleyeceğini söyleyen Dr. Ortiz Catalan, bir sonraki katılımcı grubunda 30'dan fazla hasta üzerinde çalışma yapmayı planlıyor. 

Sayfa Yükleniyor...