İnternetin yeni düzenlemeleri endişe doğuruyor

'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri' başlığıyla hazırlanan kanun teklifinde yer alan internetle ilgili madde, tartışmaları da beraberinde getirdi. 5651 sayılı kanunun taslağında yer alan değişiklikler, internet özgürlüğüne ilişkin soru işaretleri doğurdu.

İnternetin yeni düzenlemeleri endişe doğuruyor

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonunda kabul edilen yeni kanun teklifinde yer alan maddeler, Türkiye'de internetin geleceği hakkında endişe doğurdu.

5651 sayılı internet yayınlarını düzenleme ile ilgili kanuna genişleme getiren teklifte, 60'ın üzerinde madde yer alıyor. Bu maddelerden en öne çıkanı ise internet içeriklerine erişimin kesilebileceğini öngören düzenleme.

Madde kapsamında, 'bir web sitesine erişimle ilgili karar 48 saat içinde verilebilecek, yayınların yayılması 4 saat içinde engellenebilecek."

Dahası, TİB (Telekomünikasyon İletşim Bakanlığı) gerekirse erişimi kesebilecek, Erişim Sağlayıcıları Birliği adında yeni bir düzenleyici kurum oluşturulacak ve internet kafelerde kayıtlar belli bir süre saklanabilecek.

İlk olarak Aralık 2013'te 2/1914 numarasıyla sunulan ve 12 maddeden oluşan kanun teklifi, bir ay sonra 60'ın üzerinde maddeyle torba yasaya eklendi.

Özel hayatın gizliliği ihlal edildiği gerekçesiyle içeriklerin bloke edilmesine imkan verecek olan yeni kanun teklifi, aynı zamanda Sulh ve Ceza Mahkemeleri'nin en geç 48 saatte erişimin kesilmesi konusunda karar vermesini şart koşacak.

IP ADRESİYLE BLOKE
Yeni kanun teklifinde, web sitelerinin dijital adresleri olarak bilinen IP'leri üzerinden bloke edilmeleri öngörülüyor. Bu uygulama hayata geçerse, engellenen siteye erişim hiçbir şekilde  mümkün olmayacağı gibi aynı IP'yi paylaşan alt sayfalar da erişime kapanacak.

Örnek olarak, geçmişte erişimi engellenen ancak proxy sunucular gibi opsiyonlarla erişim sağlanan YouTube, IP adresi üzerinden engellenirse erişimden kopacak.

İnternetteki veri akışını ve içerik paylaşımını son derece dikkatli bir şekilde denetimden geçirmeyi öngören değişiklikler, web sitelerinin paylaşımlarının internet kullanıcılarına erişmesinin de önüne geçebilecek.

Örneğin, domain (alan adı) yerine web sitelerinin doğrudan bloke edilebilecek olması, haberlerden tweet'lere kadar içeriklerin okuyuculara ulaşmasını önleyecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği ile merkezi bir denetim oluşturulabileceği sinyalini veren yeni teklif, web sitesi ve içeriklerine müdahale edilmesiyle internet hızının da yavaşlamasıan neden olacak.

DNS ayarları ve proxy alternatifleri işe yaramayacak gibi görülen şartlar gerçeğe dönüşürse, paralı olarak sunulan Sanal özel ağ (VPN) hizmetinde patlama yaşanabilir.

İnternet kullanıcıları, dün akşam yasaklanan video portalı Vimeo'ya DNS ayarlarını değiştirerek ve VPN ile erişebiliyor.

Sayfa Yükleniyor...