Korsan filmlerin sonu mu geliyor?

Araştırmalar ücretli online video servislerinin, korsan kullanım oranını ciddi bir biçimde düşürdüğünü ortaya koydu. Peki bu servisler "korsan"ı bitirebilir mi?

Korsan filmlerin sonu mu geliyor?

ABD’de yapılan araştırmalar kullanıcıların internet kullanımının %70’ini video izlemeye ayırdığını ortaya koydu. Araştırmalara göre son 7 senede korsan içerik paylaşım oranı 6’da 1 oranında düştü. Bu düşüşün ücretli video izleme servislerinin yaygınlaşmasıyla ortaya çıktığı iddia ediliyor.

Gelişen , yükselen bağlantı hızları ve akıllı telefonlar, internet üzerinden video izlemeyi daha da kolaylaştırdı. Yükselen bağlantı hızları insanların artık internette sorunsuzca video izlemesine olanak sağlıyor. ABD’de internetin en çok kullanıldığı saatlerde, tüm internet kullanımın %37’si ücretli online film ve dizi izleme servisi veren ABD’li Netflix üzerine yönleniyor. Sandvine şirketi tarafından yapılan ankete göre kullanıcıların %18’i ise bir başka ücretli video servisi olan Youtube Red’i kullanmayı tercih ediyor.

Netflix’in global abone sayısı 57 milyonu geçti. Hulu ve Netflix’in aylık ücretli abonelik fiyatı 7,99 dolardan başlıyor. Henüz iki servis de ülkemizde kullanımda değil. Ancak önümüzdeki sene Netflix’in Türkiye’de kullanıma açılacağı söyleniyor.

TV KANALLARI HALA GÜÇLÜ AMA NEREYE KADAR?

ABD’de nüfusun yarısından çoğunun bir kablolu kanal aboneliği bulunuyor. En büyük kablolu TV şirketi COMCAST’in değerinin 160 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak geleneksel TV kanallarının internet karşısında yavaş da olsa güç kaybedeceği aşikar. Bunu öngören teknoloji devleri de bu pastadan pay almak için adeta yarışıyor. Geçtiğimiz sene Amazon, HBO kanalının içeriklerini kendi çevrimiçi video izleme servisinde yayınlayabilmek için, 300 milyon dolarlık anlaşma yapmıştı. Bir başka teknoloji devi Apple ise halihazırda Itunes üzerinden video içeriği satışı yapıyor. Ancak önümüzdeki sene online video izleme hizmete sokacağı söyleniyor. Netflix şu an 80’in üzerinde ülkede hizmet veriyor ve bunu 2 sene içinde neredeyse tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor.

Korsan filmlerin sonu mu geliyor? - 1 Online video izleme servisi Netflix 80'in üzerinde ülkede izlenebiliyor.

“TORRENT VB YASADIŞI PAYLAŞIMIN SONUNU GETİREBİLİR”

2008 yılında dosya paylaşım platformu BitTorrent dünyadaki tüm internet kullanımının %31’ini kapsıyordu. 2015’te ise bu oran %5’e düştü. Bu orandaki düşüş de insanların içeriklere yasal olmayan yollardan ulaşmak yerine ücretli ve yasal yolları kullanmaya başladığını gösteriyor. (Benzer bir durum aylık belli bir ücret karşılığında müzik dinleme hizmeti veren Spotify’ın çıkışından sonra da yaşanmış, özellikle ücretli kullanıcı sayısı milyonları aştıktan sonra, teknoloji şirketleri bu pastadan pay alabilmek için kolları sıvamıştı. Apple Music, Tidal vb.)

Korsan filmlerin sonu mu geliyor? - 2 Apple CEO'su Tim Cook Apple TV'yi anlatıyor. Apple'ın online video izleme servisinin önümüzdeki günlerde hizmete girmesi planlanıyor. 

ONLINE SERVİSLER MOBİL KULLANIMDA DA YÜKSELİYOR

Streaming hizmetleri mobil kullanımda giderek yaygınlaşıyor. ABD’de streaming servisleri, mobil internet kullanımının %41’ini kapsıyor. Bu oran Orta Doğu ülkelerinde ise %35’ler civarında.

Ortadoğu ülkelerinde daha çok Instagram gibi fotoğraf paylaşım uygulamaları kullanılıyor. Sadece Instagram, Ortadoğu ülkelerinin mobil internet akışının %10’unu kapsıyor.

Korsan filmlerin sonu mu geliyor? - 3

Afrika’da ise cep telefonu kullanım oranı yükselse de insanların akıllı cep telefonu kullanım oranı çok düşük. Afrika’da internetin en yoğun kullanıldığı saatlerde kullanıcıların %30’u streaming servislerini kullanıyor.

Netflix’in global abone sayısı 57 milyonu geçti. Hulu ve Netflix’in aylık ücretli abonelik fiyatı 7,99 dolardan başlıyor. Henüz iki servis de ülkemizde kullanımda değil. Ancak önümüzdeki sene Netflix’in Türkiye’de kullanıma açılacağı söyleniyor.

HEM KULLANICININ HEM ESER SAHİBİNİN YARARINA 

Online video servis hizmetleri çok yakın zamanda korsan paylaşımın kökünü kazıyamayacak olsa da, illegal paylaşıma ciddi darbeler vuracağa benziyor. Zira insanlar artık izlemek istedikleri şeye en hızlı şekilde (aylık ücret ödemek zorunda kalsalar da) tek bir platform üzerinden ulaşmanın peşinde. Bu servisler telif hakkı sahiplerine ödeme yaptığı için telif sahiplerinin hakkı korunacak, hem de kullanıcılar çok yüksek olmayan bir ücret ödeyerek kaliteli içeriğe erişim sağlamış olacak.

Sayfa Yükleniyor...