Laboratuvarda burun ve kulak üretilecek

Laboratuvarda biyolojik parçalar üretmeyi hedefleyen İngiliz ekip, deneylerin başarıyla sonuçlanması durumunda, 3 yıl içinde kayıp uzuvların yerine Laboratuvarda üretilen parçaların yerleştirilebileceğini belirtiyor

Laboratuvarda burun ve kulak üretilecek

Teknolojideki gelişmeler sağlık sektörünü de yakından etkiliyor. Özellikle 3D (3 boyutlu) yazıcıların gelişimi ile ivme kazanan sağlık odaklı üretim İngiltere'deki yeni bir çalışma ile yeni bir evreye geçebilir. 

İngiltere'nin Swansea Üniversitesi'nde yapılan araştırma kapsamında kısa süre içinde burun ve kulak gibi uzuvlarını kaybeden hastalar, laboratuvarda geliştirilen parçalardan yararlanabilecek. 

Hastalardan alınan hücre örneklerinin kuvözde gelişimin sağlanması ve ardından istenilen organın 3D yazıcı ile basılmış jöleyi andıran örneği ile karıştırılmasının ardından yeniden kuvözde bekletilmesi sayesinde  

Ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Iain Whitaker, söz konusu işlemi "İşin özünde insanlardan alınan hücre örnekleri yardımıyla yeni dokular üretmeyi amaçlıyoruz" sözleriyle özetliyor.

Laboratuvarda burun ve kulak üretilecek - 1 Araştırmayı gerçekleştiren ekip adına açıklamalarda bulunan Profesör Iain Whitaker, deneylerin başarıya ulaşması durumunda 3 yıl içinde hastaların üzerinde uygulanabileceği görüşünde.

"3 YIL İÇİNDE KULLANIMA SUNMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bu alanda bir ilke imza atıp üç yıl içinde bu yöntemi hastaların hizmetine sunmayı hazırladıklarının altını çizen Whitaker, "3D yazıcılar yardımıyla aldığımız hücre örneklerinden biyolojik parçalar üretmeyi, bunu doğru zaman ve doğru yerde yaparak gerektiği durumlarda insanlar üzerinde kullanmayı hedefliyoruz" dedi. 

Bu işlemin kaybedilen uzuvların yerine laboratuvarda üretilenlerin konulmasının yolunu açabileceğini belirten Whitaker, ilk etapta burun ve kulak gibi parçaların üretilebileceğini, uzun vadede ise kemik ve kas gibi yapılarından üretilmesinin mümkün olabileceği görüşünde. 

İLK TESTLER HAYVANLAR ÜZERİNDE YAPILACAK

Whitaker, bu yöntemin öncelikle hayvanlar üzerinde test edileceğini, başarı sağlanması durumunda insanlı testlerin yapılacağını belirtti. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bilim
  • Teknoloji
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...