Matrix gerçek oluyor

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı çalışmalar yapan Savunma Projeleri Araştırma Geliştirme (DARPA), bilgisayardan insan beynine bilgi aktarabilecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor.

Matrix gerçek oluyor

Wachowski kardeşlerin 2000 yılında sinemalarda gişe rekorları kıran bilimkurgu filmi Matrix'te bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson (Keanu Reeves), aşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simulasyon olduğu gerçeğini öğrenmiş, gerçek dünyaya adım atmıştı.

DARPA internet sitesinde yayınladığı bir makalede, çalıştıkları yeni bir program sayesinde dijital dünyadan insan beynine ve insan beyninden bilgisayara veri aktarımı olabileceğini açıkladı.DARPA'ya göre birleştirilmiş iki adet 10 cent (nicel) demir para hacminde bir parçanın beyne konularak, bilgisayardan bilgi paylaşımı yapılabilecek.Bu ise bilim dünyasını şimdiden etkilemiş gibi görünüyor. 

BİLGİSAYARDAN BEYNE BİLGİ AKTARMAK MÜMKÜN MÜ? 

Bilim dünyası bu makaleyi tartışa dursun, DARPA sistemin çalışması için tüm hazırlıklara başladı. 

Geliştirilme aşamasında olan program sayesinde alet beyindeki nöronlar ile bilgi teknolojisi dilini oluşturan elektrokimyasal dil arasında bir dönüştürme bir çevirmen gibi görev yapacak.Günümüz teknolojisinde en iyi beyin ile, bilgisayar arayüzü sistemleri, internetin ilk kullanılmaya başlandığında kullanılan 300 baud modem ile irtibat kurmaya benzetiliyor. Sinir arayüzleri bir seferde binlerce bilgi sinyallerini toplayarak 100 kanal aracılığıyla insana gönderebiliyor. Ancak bunlar çok gürültülü ve özensiz oluyor. 

Matrix gerçek oluyor - 1 Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss gibi isimlerin yer aldığı Matrix üçlemesi, gişede büyük bir başarı yakalamıştı.

DARPA, soğuk savaş döneminde Rusya'nın Sputnik füzesini uzaya göndermesinin ardından 1958'de ARPA adıyla Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulmuştu. DARPA'nın geliştirdiği projeler içinde en bilineni internet ve drone.

HANGİ PROGRAM KULLANILACAK? 

NESD programı bu durumu geliştirerek beyindeki sinirlerin bu sinyalleri daha açık, tek tek iletişim kurabilecek ve sistemli şekilde almasını sağlayacak şekilde geliştiriliyor. Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması durumunda insandaki 1 milyon nörona, dijital dünyadan sinyal gönderilebilecek. 

NESD Program Müdür Phillip Alvelda: "Kullanılacak araçların geliştirilmesi halinde gerçekten insan beyni ile modern elektronik dünyası arasında bir kanal kuracak" dedi. 

Programın potansiyel uygulamalar arasında çözünürlük ve deneyimsel kalitesinin güncel ile mümkün olandan çok daha yüksek bir şekilde beyin içine dijital, işitsel veya görsel bilgilerle besleyerek, şu anda yaşanan işitme ve görme açıklarını telafi edecek. 

DARPA, yeni geliştirmeye başladığı proje için 60 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor. 

Sayfa Yükleniyor...