Mobil veri trafiği 50 kattan fazla arttı

BTK Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan Türkiye'de 2009 yılında mobil işletmecilerin toplam gelirinin yüzde 2,3'ü data hizmetlerinden elde edilirken, 2015 yılı ilk çeyreği itibarı ile bu oranın yüzde 30'a ulaştığını belirtti.

Mobil veri trafiği 50 kattan fazla arttı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan, Türkiye'de 2009 yılında mobil işletmecilerin toplam gelirinin yüzde 2,3'ü data hizmetlerinden elde edilirken, 2015 yılı ilk çeyreği itibarı ile bu oranın yüzde 30'a ulaştığını belirterek, "Yani trafik 50 kat artarken, işletmecilerin geliri 15 kat artmış. Bu 2009 yılında ödediğimiz para ile 3 kat daha fazla veriye eriştiğimiz anlamına geliyor" dedi.

Sayan, Qualcom Mobil Geniş Bant Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, internetin dil, siyaset ve coğrafyada sınırları ortadan kaldırarak bireyleri tarihte olmadıkları kadar güçlü ve etkili bir konuma getirdiğini kaydetti. Bu manada kişisel girişimcilerin ve yenilikçi fikirlerin dünyayı etkilemeye başladığını belirten Sayan,  yeni bir dönemin yaşandığını kaydetti.

Artık evlerin garajlarında Apple markasının temellerinin atıldığı ya da chat odalarında Apache gibi web sunucularının ortaya çıktığı bir dünyada yaşandığını aktaran Sayan, dünyanın  dijitalleştiğini belirterek, "Dijitalleşmedeki yüzde 10'luk artış; ülkelerin Gayrisafi Yurt içi Hasılalarında yüzde 0,50-0,62 oranında artış sağlamakta,  işsizlik oranını yüzde 0,84 azaltmakta, küresel innovation-yenilikçilik sıralamasında ise 6 basamak öne geçirmektedir" dedi.

Sayan, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Avrupa Sayısal Gündemi 2020 çerçevesinde; elektronik haberleşme sektöründe Avrupa Tek Pazarı'nın oluşturulmasına genişbant yatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabetin geliştirilmesi için düzenleme yapma kararı aldığı bilgisini verdi.

"GELECEK 5 YIL SONUNDA DÜNYA DATA TRAFİĞİ 10-15 KAT ARTACAK"

Sayan, Türkiye'nin son 13 yılda bilgi teknolojileri ve iletişim alanında büyük bir sıçrama yaptığını belirterek, "Türkiye'de bugün itibariyle 72 milyonu aşan mobil telefon abonesi bulunmaktadır. 0-9 yaş nüfus hariç tutulduğu zaman nüfusun tamamı mobil telefon abonesidir" dedi.

3G abone sayısı 59 milyonu aşarken, 3G hizmetiyle birlikte mobil bilgisayardan ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısının da 34 milyona yaklaştığı bilgisini veren Sayan, genişbant internet abone sayısı 2003 yılında sadece 20 bin civarında iken bugün 49 milyona ulaştığını, bu rakamın Avrupa'daki birçok ülkenin nüfusundan bile fazla olduğunu söyledi.

Internet World Stats verilerine göre genişbant abone sayısında son 10 yılda en hızlı internet kullanıcı sayısının arttığı ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu vurgulayan Sayan, Türkiye'de data trafiğinde son 1 yılda mobilde yüzde 100'den fazla, sabitte ise  yüzde 50'den daha fazla artış olduğunu dile getirdi.

"MOBİL VERİ TRAFİĞİ 2009 YILINA GÖRE 50 KATTAN FAZLA ARTTI"

Sayan, günümüzde eğitimden bankacılığa, enerjiden sağlığa, tarımdan turizme kadar hayatın her alanında bilgi teknolojilerinin kullanılmaya başlandığını ve bu nedenle bilgi teknolojilerinin hayatın vazgeçilmez  parçası haline geldiğini söyledi.

Türkiye'nin kendi yenilikçi potansiyelini hayata geçirip,  kendi markalarını oluşturamadıkça teknolojiyi ithal eden ülke pozisyonundan kurtulamayacağını anlatan Sayan, "Kamu tarafından gerçekleştirilmesi gereken en önemli hedef; bilgiye erişimin önündeki tüm engellerin ortadan kaldırılarak kolay, güvenli ve ucuz  şekilde vatandaşın kullanımına sunabilmektir" şeklinde konuştu.

2015 yılı ilk çeyreği itibarı ile toplam mobil veri trafiğinin 2009 yılına göre 50 kattan daha fazla arttığının altını çizen Sayan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 2009 yılında mobil işletmecilerin toplam gelirinin yüzde 2,3'ü data hizmetlerinden elde edilirken, 2015 yılı ilk çeyreği itibarı ile bu oran yüzde 30'a ulaştı. Yani trafik 50 kattan fazla artarken, işletmecilerin geliri 15 kat artmış. Diğer bir ifade ile bu, 2009 yılında ödediğimiz para ile 3 kat daha fazla veriye eriştiğimiz anlamına geliyor. Ancak bu da yeterli değil. Mobil genişbant hizmetlerinin tüm vatandaşlarımıza makul fiyatlarla sunulması, önümüzdeki yıllarda da bu hizmetin yaygınlaştırılarak hızlı erişimle sağlanması önemli."

Sayfa Yükleniyor...