Uzay verileri "kutu uydu"larla alınabilecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, yaygınlaşmaya başlayan ve büyüklüğü bir meşrubat kutusu kadar olan uydu cihazları sayesinde uzayla ilgili pek çok verinin elde edilebileceğini söyledi.

Uzay verileri "kutu uydu"larla alınabilecek

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan, yaptığı açıklamada, kendisi ve Türkiye'deki başka üniversitelerden uzmanların yer aldığı Uzay Bilimleri Tekniği ve Bilim Grubu'nun, uzay çalışmaları yapan üniversiteleri uluslararası iş birliği kapsamında bir araya getirmeyi amaçladığını anlattı. 

"Kutu uydu"nun, bir meşrubat kutusu büyüklüğündeki yapının içine yerleştirilen uydunun, uzay ortamı etkileri dahil diğer işlevleri temsil edebilen, maliyeti oldukça ekonomik, çok değerli bir eğitim malzemesi olduğunu belirten Aslan, "Bunun dışında eğitim haricinde çok farklı amaçlar için de kullanmak söz konusu" dedi. 

Aslan, hacmi çok küçük olmasına rağmen kutu uydudan, birçok verinin elde edilmesinde yararlanılabileceğini vurguladı. 

Sensör, duyarga ve eleyicilerin bugün çok küçülmüş durumda olduğunu dile getiren Aslan, şöyle devam etti: 

"Mesela, kullandığımız uygulamalarda atmosfer özelliklerini ölçebiliyoruz. Biraz daha yukarı çıkabilirseniz radyasyonu ölçebilirsiniz. Uzayda çok küçük partiküller var, bunları algılayabilirsiniz. Değişik ışınlar var, x, gama ışını gibi, bunları hisseden sensörler koyabilirsiniz. Konum belirlemek üzere GPRS koyuyoruz. Zaman, basınç, sıcaklık ölçülebiliyor. Aslında bir uydu üzerindeki benzer sensörlerin çoğunu, aynı işlevi yapan ama aynı nitelikte olan duyargayı bu tür uyduda kullanmak söz konusu." 

Prof. Dr. Rüstem Aslan, "CanSAT" adı verilen model uydu tasarımı ve imalatı eğitimlerinde yer almış öğrencilerin, mezun olup uzay ajanslarına gittikleri zaman gerçek projelere girdiklerinde çok çabuk uyum sağladığını bildirdi. 

Öğrencilerin, sistemlerin tasarım ve geliştirilmesinde daha hızlı ve iyi katkıda bulunabildiğini ifade eden Aslan, "Öğrencilerimden örnek verebilirim. 1, 3, 5 kilogram ağırlıklarında uydular yapıyoruz. Yörüngede iki uydumuz var. Yeni üç uydu projesi üzerinde çalışıyoruz. Toplamda 5 uyduya çıkacağız. Bunlara 'küp uydu' diyoruz. Bu projelerde çalışmış öğrencilerim sektöre, projelere çok hızlı giriş yapabiliyor. Kıdemli olarak da başlıyorlar. Japonya ve Avrupa ile yoğun iş birliklerimiz var" diye konuştu. 

Aslan, küçük uydu çalışmalarının sürdüğü bilgisini verdi. Bu konularda görev alacak öğrencileri yetiştirmek için kutu uyduyla çalışmalara başladıklarını aktaran Aslan, "Birçok kavramı, temel altyapıyı yaşayarak çok hızlı şekilde, çok ucuza görüyorlar. Bir kutu uydunun maliyeti bin ila iki bin lira. Bir küp uydu çalıştığımızda milyon lirayı buluyor. Aradaki fark; bin lira, milyon lira. Bu işleri kademe kademe yapmak gerekiyor. Bu eğitimi havacılık, uzay veya diğer sektör yöneticilerine de uygulamayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sayfa Yükleniyor...