Wikipedia Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

İnternet ansiklopedisi Wikipedia, BTK'nın erişim engelleme kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Wikipedia Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Wikipedia'ya Türkiye'deki erişim 29 Nisan tarihinde engellenmiş, erişim yasağı kararının "bazı terör örgütleriyle Türkiye'yi ilişkilendiren içerikler" nedeniyle alındığı belirtilmişti.

Türk yetkililerin Wikipedia'dan sözkonusu içeriklerin kaldırılmasını istediği ancak bu içeriklerin kaldırılmaması üzerine bu kararın alındığı belirtilmişti.

Wikipedia, bu gelişmelerin ardından erişim engelleme kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. 

Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu "Wikimedia" adlı vakıf, "ifade özgürlüğünün engellendiği" gerekçesiyle erişimin engellenmesi kararına itiraz etmişti.

Alınan bilgiye göre, itirazın, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince reddedilmesi üzerine, Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunuldu.

Başvuru dilekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ve Anayasa Mahkemesinin ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarına atıf yapıldı.

Wikipedia sitesindeki birkaç içerik için tüm siteye erişimin engellenmesinin, hukuka aykırı olduğu iddia edilen dilekçede, erişim engelinin, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına da açıkça aykırı olduğu savunuldu.

Dilekçede, erişim engelinin, ifade özgürlüğünün temel hak ve hürriyet olarak özünü ortadan kaldıracağı ileri sürülerek, engelin ölçülülük ilkesine de aykırı olduğu iddia edildi.

BAKAN ARSLAN'DAN AÇIKLAMA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Wikimedia adlı vakfın, Wikipedia'nın erişim engeline ilişkin hukuk kuralları çerçevesinde tüm haklarını kullanabileceğini söyledi.

Bakan Arslan, Wikipedia'nın, Türkiye’deki erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesine taşımasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hukukun vereceği kararlara herkesin uymasını bekledikleri gibi kendilerinin de uyacağını vurgulayan Arslan, "Wikimedia adlı vakıf, Wikipedia'nın erişim engeline ilişkin hukuk kuralları çerçevesinde tüm haklarını kullanabilecek" dedi.

Wikipedia'ya, Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumları nedeniyle 29 Nisan'da erişim engellenmişti.

Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği ise Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu Wikimedia adlı vakfın, Wikipedia'ya erişim engellenmesi kararına yaptığı itirazı 5 Mayıs'ta reddetmişti.

Sayfa Yükleniyor...