Yarım asırlık müze böcek bilimine ışık tutuyor

Erzurum'da, Türkiye'nin çeşitli yerleri ve farklı ülkelerden getirilen yaklaşık 50 bin tür böcekle oluşturulan Entomoloji Müzesi, böcek bilimine ışık tutuyor.

Yarım asırlık müze böcek bilimine ışık tutuyor

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde yarım asırdır yurt içi ve yurt dışından toplanan böceklerden oluşturulan ve 50 bin böceğin yer aldığı Entomoloji Müzesi, böcek bilimine ışık tutuyor.

Kentteki böcek çeşitliliğini ortaya çıkarmak için 1966 yılında üniversite bünyesinde kurulan müzede, Türkiye'nin çeşitli yerleri ve farklı ülkelerden getirilen 20 bini teşhis edilmiş 50 bin tür böcek bulunuyor.

Müzede, aynı zamanda keşfedildikleri yörenin ismi verilen ve dünya literatüründe yerini alan 30'un üzerinde de böcek türü mevcut.

ULUSLARARASI BÖCEK MÜZELERİ ARASINDA

"Entomological Museum of Erzurum Turkey" adıyla uluslararası böcek müzeleri arasına giren müzede, yurt içi ve yurt dışından da gelen bilim insanları araştırmalar ve proje çalışması yapıyor.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, yaptığı açıklamada, yarım asır önce kurulan müzede söz konusu bölümde görev yapan akademisyenlerin yanı sıra kendisinin de yaklaşık 30 yıllık çabasıyla topladığı böcek türlerinin muhafaza edildiğini söyledi.

"1 MİLYON 650 BİN HAYVAN TÜRÜNÜN 1 MİLYON 80 BİNİ BÖCEK"

Yıldırım, müzenin, böcek meraklıları için iyi bir veri bankası olduğunu dile getirerek, "Şu an müzemizde 50 bin civarında böcek türü var, bunların 20 bini teşhis edilmiş, 30 bin civarında da teşhis edilmeyi bekliyor. Türkiye'nin en büyük böcek müzesi Erzurum'da." dedi.

Prof. Dr. Yıldırım, dünyada 1 milyon 650 bin hayvan türü bulunduğunu ifade ederek, bu sayının 1 milyon 80 binini böceklerin oluşturduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...