1 milyar nüfuslu bir dünya

Kişi veya grupların yayın kuruluşlarına bağımlı olmadan görüşlerini yazıp paylaşabildikleri internet günlükleri, 1 milyarı aşan bir yazar ve takipçi nüfusuna sahip.

1 milyar nüfuslu bir dünya

Geçen yüzyılın son günlerinde popüler olmaya başlayan blog dğnyası, Şubat 2011 itibarıyla 156 milyon blogu barındırıyor. Bunların toplam takipçi sayısının da 1 milyarı aştığı sanılıyor.

’de Blogspot’a uygulanan erişim engeliyle yeniden gündeme gelen ‘blog’ veya ‘blogculuk’, internetin yaygınlaşması ve kullanımının kolaylaşması sonucunda ortaya çıkan, kullanıcının sadece bir okuyucu olmaktan çıkıp fikirlerini yazarak paylaşabildiği kişisel bir yayıncılık türü. ‘Weblog’ (internet günlüğü) sözcüğünden türetilen ‘blog’, sahibinin istediği gibi yazdığı, sadece ona ait serbest bir alan olduğu için hem günlük hem de kişisel bülten olarak kabul edilebilir.

Weblog sözcüğü ilk olarak Aralık 1997’de Jorn Barger, kısaltması olan blog sözcüğü ise ilk kez Evan Williams tarafından Mayıs 1999’da kullanıldı.

Bloglar, pek çok yazılım ve internet firmasının sağladığı şablon servisleri ve barındırma hizmetleriyle olanaklı hale geldi. Sayfa altyapısı birbirine çok benzeyen blogta, genellikle son girilien yazı en üste görünür, aşağı inildikçe eski yazılara ulaşılır, az sayıdaki kısayol sekmelerinde ay ve yıl bazında eski yazılar, etiket sözcüklerle arama veya favori siteler gibi linkler bulunur.

Bloglar tek bir kişi tarafından yazılabildiği gibi, kurucu kişi veya kişilerin yazı ekleme yetkisi verdikleri insanlarca da doldurulabiliyor, minik grup bültenleri halini alabiliyor. Elbette bu içerikler, her konuyu kapsayan ‘günlük’ maddeleri gibi oluşturulabildiği gibi, tematik veya kurumsal da olabiliyor.

SERBEST ATIŞ ALANI
Bugün Blogspot ve Blogcu gibi ana alan adı uzantısıyla standart tasarımlı web günlüğü alanı sağlayan sistemler olduğu gibi, ücretsiz şablon yazılımı vererek kullanıcıya kendi seçtiği alan adıyla yayın yapma olanağı sağlayan yapılar da bulunuyor. Blogspot kullanıcısının açacağı blogunun adı “blogismi.blogspot.com’ gibi yazılırken, blog şablonunun özel kiralanan sunucu alanına yerleştirilmesi ve çalıştırılmasıyla kurulan bloglar www.blogismi.com gibi bir adrese sahip oluyor.

Birinci grubun temsilcisi Blogspot ile ikinci modelin lokomotifi WordPress, dünyada milyonlarca kişiye serbest yazı alanı kazandırdı. Zaman içinde bloglarındaki yazılarıyla ünlenen kişiler çıktığı gibi, pek çok ünlü yazar, sanatçı ve politikacı da kendi bloglarını tutmaya başladı. Bugün, Technorati'nin istatistiklerine göre günde 50 binden fazla yeni blog sitesi yaratılıyor. Toplam blog sayısı da 156 milyonu geçiyor.

Blogların kullanımı 1999 yılında Blogger'ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesiyle yaygınlaştı. 2003 yılı Şubat ayında Google, Blogger'ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan 'Blog This!' tuşu yerleştirdi. İngilizce bilen çoğu kişi ilk defa bu düğme sayesinde bloglarla tanıştı.

KENDİ BLOĞUNU KENDİN YAP
Microsoft'un Windows Live Spaces adlı blog sistemi de, MSN üyelerine sunulan Windows Live Messenger hizmetine ilişkilendirilince ciddi bir yayılma gösterdi. Üyelerin fotoğraf albümü oluşturmasına izin veren sistem, blogların güncellendiği anda paylaşılmasını sağlayan dahili bir yapıya da sahipti. Microsoft, 27 Eylül 2010'da Windows Live Spaces servisini durduracağını açıkladı ve kullanıcılarına bloglarını ücretsiz olarak WordPress.com'a taşıma olanağı sundu.

Kullanıcının kendi sunucusuna kurarak çalıştırdığı blog yazılımlarında lider konumda olan WordPress’i benzer sistemle çalışan Joomla izliyor.

Blog, dünyada çok önemsenen ve ciddiye alınan bir kavram olmasına rağmen, Türkiye'de 2005 yılına kadar çok fazla farkedilmiş değildi. Mayıs 2005 tarihinde Google'da Türkçe sayfalarda "blog" kelimesi 65 bin 400 kez yer alırken, Mayıs 2006'da bu sayı 5 milyona yaklaştı, Mayıs 2008'de ise 10 milyonun üzerine çıktı.

Blogger.com'dan hizmet alan Türkçe blog sayısı 2004-2005 yılları arasında oldukça fazla iken, zaman içinde Türkiye kökenli blog barındırma siteleri ortaya çıkınca yükselişi durdu. Ancak Blogger/Blogspot platformu, Türkiye’de halen en çok ziyaret edilen 10. adres durumunda.

2005 yılında hizmet vermeyen başlayan Türkçe blog servisi Blogcu.com, 2 sene içinde 300 bin üyesi ile Türkiye'de en çok okunan sitelerden oldu. Blogcu.com bugün 21. sırada.

Blog mantığıyla yola çıkıp çok basit formlar şeklinde yapılandırılan sosyal ağlar, blogculuğun doğal uzantılarından biri olarak kabul ediliyor. Kısa cümlelerle fikir ve linklerin paylaşıldığı bu ağlara 'mikroblogging' ağları deniyor.

(Yukarıdaki yazıda kısmen Wikipedia'dan yararlanılmıştır)

Sayfa Yükleniyor...