12 Eylül ve 12 Mart mağdurları yasadan çıkarıldı

12 Mart ve 12 Eylül döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılanlar özlük haklarının iadesiyle ilgili olarak hazırlanan tasarıdan çıkarıldı.

12 Mart ve 12 Eylül döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) atılanlar özlük haklarının iadesiyle ilgili olarak hazırlanan tasarıda yer almayacakları açıklandı.

12 Eylül ve 12 Mart mağdurları, TSK'dan ilişiği kesilenlere emsali rütbelerdekilere denk özlük hakları üzerinden emeklilik imkanı sağlayan yasanın kapsamından çıkarıldı.

Yasa artık sadece Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla ordudan atılanları kapsıyor. 12 Eylül ve 12 Mart'ta ordudan atılanlar, YAŞ değil dönemin darbe yönetiminin kararlarıyla uzaklaştırılmıştı.
AK Parti, böylece yasa taslağını ilk haline döndürmüş oldu.

'Sadece 28 Şubat mağdurlarını kurtarmak için hazırlandı' tepkileri üzerine AK Parti komisyonda verilen önerge ile taslağa diğer ordu mağdurlarını da eklemişti. Ancak bugün Genel Kurul'da verilen bir önerge ile yasa taslağı eski haline döndü.

'DAHA SONRAYA KALACAK'
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün Parlamento'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken görüşülecek olan sözleşmeli erbaş ve er istihdamı ile Yüksek Askeri Şura kararlarıyla TSK'dan atılanlara emeklilik ve istihdam imkanı sağlayan kanun tasarısına, darbe dönemlerinde TSK'dan atılan askerlerin özlük haklarının iadesi konusunda önergeyle ekleme yapılabileceğini ifade etmişti.

Kesin bir rakam çıkarmaya çalıştıklarını belirten Gönül, ''1971'e kadar gidecek. 1980 sonrası mağdur olanlar 'bizi de dahil edin' diyorlar. Kati rakam çıkarılamadı, arkadaşlar hala çalışıyor. Çalışma biterse önergeyle dahil edilecek, yoksa daha sonraya kalacak'' demişti.

Bakan Gönül, sözkonusu bu çalışmanın; Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK Başkanlığı ve Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından ortak yürütüldüğünü söylemişti.

Kesin rakam belli olmadan önergeyle tasarıya ekleme yapılamayacağını, bu konuda daha sonra yasal düzenleme yapılacağını anlatan Gönül, şöyle konuşmuştu:

''Sayı olmadan olmaz, nereye varacağını bilmeden olmaz. Maliye Bakanlığı bunu istiyor. Bin 543 kişi şu andaki kanundan yararlanıyor. Üzerinde çalışıyoruz, kaba taslak bir rakam bulunursa dahil edilecek. 800 kişi var deniliyor 1980'le ilgili, 1971 ile ilgili bir şey söylenemiyor. Devlet olarak önümüzü görmemiz lazım. Ayrı ayrı mahkemelerde ayrı ayrı kararlarla ihraç edilmişler. Kayıtlara ulaşılabilirse önerge bunları kapsayacak şekilde olur.''

Vecdi Gönül, başvuruların komisyon tarafından değerlendirilmesi konusunda değişiklik olup olmayacağı sorusuna, ''Tasarıya göre yetki bakanın. Komisyon inceleme yapıyor. Komisyonun aleyhinde AİHM'e gidilemez. Bakanın yetkisi dahilinde AİHM'e gidilebilir'' yanıtını vermişti.

Sayfa Yükleniyor...