120 milyon yıllık hamile kertenkele fosili

Çin’de bulunan 120 milyon yıllık hamile kertenkele fosili, keşfedilen en eski hamile fosil olarak tarihe geçti.

120 milyon yıllık hamile kertenkele fosili

Çin’in Jehol bölgesinde bulunan fosilin 120 milyon yıllık hamile bir kertenkeleye ait olduğu açıklandı. Fosilin üzerinde inceleme yapan araştırmacılar kertenkelenin hamile olduğunu ve bir düzineden fazla embriyonun içinde hiç bozulmadan durduğunu söylediler.

Emriyolar, fosilin içinde çok iyi saklanmış durumda bulundu. O kadar az bozulmuşlar ki embriyolar bütün detaylarına kadar görülebiliyor.

Bulunan fosil kertenkelenin doğum yapmadan kısa bir süre önce öldüğü tahmin ediliyor. Araştırmacılar, bu durumda fosilleşmiş olmasını çok nadir ve bilimsel açıdan son derece ilginç ve heyecan verici buluyorlar.

Bulunan fosil kertenkelenin 30 cm uzunluğunda olduğu ve bilimsel adının Yabeinosaurus olduğu söylendi.

VOLKANİK ARAZİ KORUMUŞ
Çin’in Jehol bölgesi volkanik bir alan, bu yüzden bu bölgede toprağa gömülmüş ve yıllarca korunmuş fosillerle bütün bir ekosistem görülebiliyor.

Yanardağ patlamaları dinazor, kuş ve sürüngen gibi birçok hayvanın fosiline ulaşmayı mümkün kılmış. Volkanik arazideki kireç taşı katmanları fosilleri çok iyi bir şekilde günümüze kadar koruyabiliyor. O kadar büyük bir etkisi var ki fosillerin tüyleri, derileri ve hatta midelerindeki kalıntılara kadar birçok şeyle karşılaşılabiliyor.

Sayfa Yükleniyor...