15 kat tıraşlanabilir mi?

"16/9 İstanbul" projesi için çıkan tartışmalara Bakan Günay da katıldı. Günay, "Bu projenin silueti olumsuz etkileyeceğini tarihi sur duvarlarına çok yakın olduğunu bir uyarı yazısıyla belirttim" dedi. Projenin UNESCO Kültür Mirası alanına yakınlığından dolayı yıkılabileceği iddia edildi.

15 kat tıraşlanabilir mi?

Mesut Toprak’ın sahibi olduğu Astay Gayrimenkul’ün Zeytinburnu’nda yükselen projesi "16/9 İstanbul", şehrin siluetini bozduğu gerekçesiyle tartışmaların odağına oturdu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Tarihi Yarımada’nın siluetiyle özdeşleşen Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasından yükselen gökdelenlere karşı devreye girdi.

Vatan gazeetsinin haberine göre; Günay, “Orada daha inşaat yükselirken bir uyarı yazısı yazdım. Yapının silueti olumsuz etkilediğini ve tarihi sur duvarlarına yakın olduğunu belirttim. Turizm bölgesi olmadığı için bizim doğrudan müdahale imkanımız yok. Belediyelerden şu anda bir yazı gelmedi. Onu bekliyoruz. Konuyu tekrar inceliyoruz” dedi.

Yetkililer ise yapılaşmanın SİT alanının dışında olması nedeniyle Kültür Bakanlığı’nın yetki alanının dışında olduğunu belirterek, şu açıklamada bulundu:

“Yapılaşma, SİT alanının dışında olması nedeniyle Koruma Kurulu’nun da yetki alanı dışında bulunuyor. Dolayısıyla hiçbir şekilde Kültür Bakanlığı’nın yetki alanında değil. Ancak tarihi yarımada UNESCO Dünya Mirası alanının da tampon bölgesinde ve içinde sayılıyor. Dolayısıyla Bakanlık burada inisiyatif alarak devreye girdi. Her iki belediyeden de değerlendirme istendi. Büyükşehir bunların imar planını onaylayıp izin veriyor. Ruhsatı da Zeytinburnu Belediyesi veriyor. Belediyelerin değerlendirmesi bu açıdan önemli. Yıkım olup olmayacağına bu değerlendirmeden sonra Bakanlıklık karar verecek.”

15 KAT TIRAŞLANABİLİR Mİ?
Zeytinburnu’nda olmasına rağmen Tarihi Yarımada’nın siluetiyle özdeşleşen Sultanahmet Camii’nin minarelerinin arasından görülebilen projeye AKP’ye yakın bazı isimler tepkili.

36 ve 26 kat olan gökdelenlerin siluete karışmaması için en az 15 kat tıraşlanması gerekiyor.

Mensucat Santral’in, Kazlıçeşme’de denize 200 metre mesafedeki 28 bin metrekarelik arazisi, 2007’de TMSF tarafından 45 milyon dolara satılmıştı. Arsayı alan Mesut Toprak, önce imar planı değişikliği yaptı ve gökdelen dikmek için yasal zemini hazırladı. Biri 155 metre yükseklikte olmak üzere 3 gökdelenin inşaatı ilerledikçe İstanbul siluetini etkilemeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşaatın yasal zeminde sorunu olmadığı için inşaatı durduramadı. Bazıları, Park Otel örneğini hatırlatarak binanın silüeti bozan kısmının tıraşlanması gerektiğini ifade ediyor.

"HERŞEY RUHSATA UYGUN AMA İSTANBUL SİLUETİ TEHLİKEDE"
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, bu görüşe karşı çıkıyor:

“Proje İstanbul silüetini tehdit etse de firmaya kanuni olarak bu tanınmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girmeli ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu inşaat hakkında durdurma kararı vererek projeyi incelemeli. Herşey ruhsata uygun ama İstanbul silueti tehlikede. Tek çözüm bu.”

İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise oda olarak konuyla ilgili rapor hazırladıklarını ve arsaya özel imar planı yapılmadan önce yetkileri uyardıklarını ifade ediyor:

“Zeytinburnu’nda devam eden proje, ayrıcalıklı imar planı ile yapıldı. Plan yapılırken Mimarlar Odası İstanbul Şubesi olarak olarak rapor hazırladık. Raporda, yapılacak binanın İstanbul’un siluetini bozduğunu, trafik yoğunluğunu artıracağını, plan dengelerini alt üst edeceğini detayları ile belirttik.”

Sayfa Yükleniyor...