16 Mart Katliamı’nın hakimlerine soruşturma

16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi önünde atılan bomba sonucu 7 sol görüşlü öğrencinin ölmesine ilişkin katliam davasının zamanaşımına uğramasına yol açan savcı ve hâkimler HSYK’ya sevk edildi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde atılan bomba sonucu yedi sol görüşlü öğrencinin yaşamını kaybettiği katliam sonrasında açılan kamu davasını zamanaşımına uğratan Cumhuriyet savcıları ve hâkimler hakkında soruşturma açıldığını kaydetti. Ergin, söz konusu savcı ve hâkimlerin, disiplin yönünden gereğinin yapılması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) sevk edildiğini belirtti.

16 Mart 1978’de 7 öğrenci ölmüş, 41 öğrenci de yaralanmıştı. Katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması için 1988’de bir dava açılmış, ancak delil yetersizliğinden dava düşmüştü. 1995’te ikinci dava açılmış ancak İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, zamanaşımı gerekçesiyle davayı ortadan kaldırmıştı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 1 Şubat 2010’da davayla ilgili temyiz incelemesini sonlandırarak “İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Beyazıt’ta 30 yıl önce yedi öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin de yaralanmasıyla sonuçlanan davaya ilişkin verdiği ‘zaman aşımı’ kararında hukuka aykırılık bulunmadığına” hükmetmişti.

Mahkemenin zaman aşımı kararından sonra dönemin Adalet Bakanı TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kendisinin de katliamın görgü tanıklarından olduğunu belirterek, zaman aşımı kararında ihmali bulunanlar hakkında soruşturma açılacağını söylemişti.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, TBMM’ye verdiği önergede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Şahin’in başlattığı soruşturmanın akıbetini sordu. Erdoğan adına önergeyi yanıtlayan Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmaya ilişkin olarak özetle şu bilgeleri verdi:

“Sanıklar hakkında İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 1995/128 esasına kayden açılan kamu davasını, 30 yıllık süre içerisinde sonuçlandırmayarak zamanaşımına uğramasına sebebiyet veren ilgili cumhuriyet savcısı ve hakimler hakkında, bakanlığımızca soruşturma başlatılarak, kusurlu görülen cumhuriyet savcısı ve hâkimler için disiplin yönünden gereğinin tayip ve takdiri için soruşturma evrakı HSYK’ya tevdi edilmiştir.”

HSYK’nın Adalet Bakanlığı’nın soruşturma raporunda belirlediği kusur ve istenen disiplin cezasını onaması halinde, “Zamanaşımına neden olan savcı ve hâkimler” hakkında yargıda ender rastlanan bir karar verilmiş olacak.

Sayfa Yükleniyor...