1657 çocuk kayıp!

Emniyet Genel Müdürlüğü, son 10 yılda 562'si erkek, 1095'i de kız olmak üzere toplam 1657 çocuğun kaybolduğunu açıkladı.

1657 çocuk kayıp!

Yurdun dört bir yanından art arda kayıp çocuk haberlerinin gelmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü bir açıklama yaptı.

Asayiş Daire Başkanı Özer Zeyrek, genelindeki kayıp çocuk sayısının bin 657 olduğunu açıkladı. Bu çocuklardan 562'si erkek, 1095'i ise kız.

Zeyrek, kayıp çocukların yaklaşık 700'ünün Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan izinsiz ayrılıp dönmediğini söyledi.

'GÖNÜL İLİŞKİSİ'
Zeyrek, bunun dışında kalanların önemli bölümünü 13-18 yaş arasındaki kız çocuklarının daha çok ''gönül ilişkisi'' sebebiyle kaçanlardan oluştuğunu ifade etti.

24 SAAT BEKLEMEYE YALANLAMA
Kayıp çocukların, başvurunun üzerinden 24 saat geçtikten sonra aranmaya başlandığına ilişkin iddiaları reddeden Zeyrek, "İhbar alındıktan hemen sonra aramalara başlanıyor" dedi.

ONLİNE TAKİP
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile imzalanacak protokolle Ulusal Kayıp Çocuk Veri Bankası oluşturulacağını belirten Zeyrek, bu sayede kayıp çocukların sayısının ''online'' ortamda güncel olarak izlenebileceğini ifade etti.

Zeyrek, Kayseri’de Ramazan Bayramı’nda kaybolan üç çocuğun aranmasına devam edildiğini de ifade etti.

Emniyet Amiri Zeyrek, bazı ailelerin çocukları döndükten sonra kendilerine bildirmemelerinden de yakındı.

Öte yandan, Zeyrek’in evden kaçan kız çocuklarıyla ilgili net bir açıklama yapmaması da dikkat çekti.




Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Özer Zeyrek, son 10 yıllık verilere göre, kayıp çocukların 1462'sinin 13-18 yaş, 195'inin ise 0-12 yaş arasında olduğunu, bunların 1095'i kız, 562'sinin ise erkek olduğunu bildirdi.

Zeyrek, ''Bitlis, Bingöl ve Kayseri'deki kayıp çocuklar organ mafyası tarafından mı kaçırıldı?'' sorusu üzerine, buna ilişkin bir tespit olmadığını ama bu yönde de araştırmaların sürdürüldüğünü anlattı.

Zeyrek, ''Kayseri'deki çocuklar biliyorsunuz bayramdan bu tarafa aranmakta. Emniyet Genel Müdürlüğümüz tarafından da özel ekipler de oluşturuldu, çocukların bulunması için. Kayseri'deki çocukların bulunması için Kayseri Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, diğer illerimiz çok yoğun olarak araştırmalara devam etmektedir. Bütün ihtimaller değerlendirilmektedir.

Bitlis'deki olay henüz yeni doğmuş bir çocuğun, kendisini annesi olarak tanıtan bir bayan tarafından hastaneden alınmasıdır. Burada onu alan kişinin eşkal bilgileri ve götürülen araç tespit edilmiştir. Bu yönde çalışmalar devam etmektedir'' dedi.

Zeyrek, ''Kayseri'deki çocuklar bulunabilmiş değil. Organ mafyası savıyla yola çıkarak yurtdışı bağlantılarına ilişkin bir çalışma yapılıyor mu?'' sorusuna karşılık, ''Bu konu da dahil olmak üzere çok yönlü olarak araştırılıyor ama elimizde henüz resmi bir bulgu yok'' dedi.

''Kayseri'deki kayıp çocuklara ilişkin yeni bir ihbarda bulunulmadığı, bu nedenle aramanın durdurulduğu yönündeki iddialar'' üzerine Zeyrek, böyle bir durumun doğru olmadığını, olayın çok yönlü olarak araştırıldığını, Kayseri Emniyet Müdürlüğünün seferber olduğunu kaydetti.

KAYIP ÇOCUKLARIN ÇOĞUNLUĞU KIZ
Son 10 yıllık verilere göre, Türkiye genelindeki bin 657 kayıp çocuğun 1462'sinin 13-18 yaş arasında, 195'inin ise 0-12 yaş arasında olduğunu belirten Zeyrek, bu çocukların 1095'inin kız, 562'sinin erkek olduğunu kaydetti.

Zeyrek, ''Kayıp ihbarında bulunan bazı aileler çeşitli nedenlerle geri bildirimde bulunmuyorlar. Bu da sayının kabarık olmasına neden oluyor. Aynı şey Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan kaçan çocuklar için de geçerli'' diye konuştu

Zeyrek, ''Bu kayıp çocuk sayısı normal mi?'' sorusuna, ''Bu tabiİ bir yıla ait bir rakam değil. Kurumdan kaçanların önemli bir oranda olduğunu söylemiştim. Bunu çıkartınca normal bir rakam ortaya çıkıyor'' yanıtını verdi.

''KAYIP ÇOCUK VERİLERİ ONLİNE İZLENECEK''
Zeyrek, kayıp çocukların bulunması için Türkiye genelinde özel bir ekip kurulup kurulmadığı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

''Teknik yönden yetişmiş arkadaşlarımız var. 81 ilimizde çocuk şubelerimiz var, merkezde çocuk şubemiz var. Bunun dışında kayıp çocukların bilgilerinin güncel tutulabilmesi için Kayıp Çocuklar Projesi İşbirliği Protokolümüz var. Bu protokolü Devlet Bakanlığına bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile imzalamak üzereyiz. Bundan sonra kayıp çocuk bilgileri online veri bankasında toplanacak. Daha sağlıklı, daha güncel veriler elde etmiş olacağız.''

Zeyrek, ''Kayıp çocuklar arasında terör nedeniyle kaçırılanlar var mı, oranlar nedir?'' sorusuna karşılık, bunun çok düşük oranda olduğunu düşündüğünü, ''bir takım gönül ilişkisi yüzünden kaçanların'' kayıp çocuk sayısını arttırdığına dikkati çekti.

Başka bir soru üzerine de Zeyrek, kayıp çocukların suça karışma oranları ve Türkiye'de kayıp çocuklara ilişkin istatistiki veri bulunmadığını bildirdi.

''AİLELERİN DUYARLI OLMALARI LAZIM''
Zeyrek, ailelere şu önerilerde bulundu:

''Çocuklarının kimlerle görüştüklerini, ilişkilerini takip etmeleri gerekiyor. İnternet çok önemli. İnternette tanıştığı kişiler çocuklarımızı bir takım maceralara sürükleyebiliyorlar.

Ailelerin duyarlı olmaları, çocuklarına sahip çıkmaları lazım. Bu yöndeki herhangi bir bilgiyi de derhal emniyet birimleriyle paylaşmaları lazım. Müracaatlar, kesinlikle anında işleme konuluyor, 24 saatlik bir bekleme süresi yok.''

Sayfa Yükleniyor...