17 yıldır yakan ateşte müze müjdesi gelmedi

Yakın dönem Türkiye tarihinin en karanlık olaylarından 37 kişinin katledildiği Madımak Oteli müze yapılacak mı? Sivas'taki anma törenlerine ilk kez bir bakan katıldı ancak Devlet Bakanı Faruk Çelik, talebe olumlu yanıt vermedi.

17 yıldır yakan ateşte müze müjdesi gelmedi

2 Temmuz 1993 tarihine en karanlık günlerden biri olarak geçti. Sivas'taki Madımak Oteli'nde 37 aydın canlı canlı yakıldı. Katliamın üzerinden tam 17 yıl geçti ve acılar tazeliğini koruyor.

Sivas'ta düzenlenecek anma töreni öncesi Alevi dernekleri ve çeşitli siyasi partilere mensup yüzlerce kişi ilk anmayı İstanbul Kadıköy'de gerçekleştirdi. Kadıköy'de toplananlar, Madımak'ın müze olması yönündeki taleplerini bir kez daha dile getirdi. Kadıköy'deki anma, katliamda hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla sona erdi.

Sivas'ta ise bu yıl bir ilk gerçekleşti. Anma törenlerine bu yıl ilk kez bakan düzeyinde katılım oldu.

Sivas’a gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, vatandaşlarla el ele tutuşarak Madımak Oteli’nin önüne kadar yürüdü. Tören bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından Bakan Çelik kürsüye geldi.

Bakan Çelik, Madımak Oteli'nin önünde toplananların beklediği müjdeyi vermedi. Çelik, şunları söyledi:

''O gün sinsi odaklar, karanlık senaryolarını sahnelemek istediler. O gün hain mihraklar eti tırnaktan, tırnağı etten ayırmak istediler. O gün farklılıklarımızı istismar etmek suretiyle yüzlerce yıllık kardeşliğimizi kanla, gözyaşıyla sınadılar. Biz o günü unutmadık, hayatlarını kaybedenleri anmak için bugün hep birlikte buradayız. Madımak Oteli'nde yaşanan acı hepimizin acısıdır. Tüm Türkiye'nin acısıdır. Bu olayın tarafı olamaz, bu olayın tarafı olmak aslında yangını söndürmemek demektir. Herkes, 73 milyon bir taraftadır. İnsanlık adına bir taraftadır. Müessir olayda yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyorum.

Madımak Oteli'nin kamulaştırılması için gerekli adımları attık. Sayın Valimizin başkanlığında, koordinasyonunda bu süreç yürümektedir. Kamulaştırma işleminin tamamlanmasıyla birlikte 17 yıllık bir beklentiyi de gidermiş olacağız. Komisyonlar çalışıyor, talepler neyse bu talepler karşılanacak. Yalnız bir kesimin değil, toplumun her alanda talepleri var. Yöneticilerin görevi bu taleplere cevap bulmaktır. Canla başla, samimi olarak bu sorunların çözümü için gayret ediyoruz. Ama hepimizin önceliği hoşgörü, sevgi ve barış ortamını daha da geliştirmek ve her şeyden önemlisi ön yargıları kırmak, zihinlerdeki Berlin duvarlarını ortadan kaldırmak olmalıdır."

Alevi çalıştayıyla ilgili sonuçların 10 gün içinde açıklanacağını söyleyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Alevi Bektaşi kardeşlerimizin sorunlarını, taleplerini ele aldığımız çalıştaylarda tüm katılımcılar bu durumu dile getirdi. Bunun üzerine yakın geçmişimizdeki karanlık kalan tüm noktaların araştırılması için TBMM'ye bir araştırma önergesi verildi. Çünkü geçmişteki karanlık noktaları aydınlattığımız oranda geleceğimiz de o kadar aydınlık olacaktır. Karanlık noktaların geleceğimizi de karartmasına müsaade etmemeliyiz. O günün hukuk ve demokrasi ortamında konuşmayanların bugün daha cesur olacağına inanıyorum. Artık Türkiye kronik sorunlarıyla yüzleşecek demokratik olgunluğa ve sorunlarını istismar eden odakların yakasına yapışacak hukuki ve siyasi kararlılığa sahiptir.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, "5 katlı bir bina nasıl müze yapılabilir? Bilmeden konuşuyorlar" dedi.

Bakan Çelik ve beraberindekiler daha sonra otelin önüne karanfil bıraktı.

Madımak katliamıyla ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP lideri Masum Türker de bir mesaj yayınladı.

Sayfa Yükleniyor...