1915 Ermeni iddiaları düştü!

1915 Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmedi. Meclisin yasama yılını tamamlamasıyla tasarı da düşmüş oldu.

1915 Ermeni iddiaları düştü!

- ABD ilişkilerinde önemli bir dönemeç daha geride kaldı.

Geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndan 1 oy farkla geçen Ermeni soykırımı karar tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmedi.

Kasım ayında yapılan seçimlerle yenilenen Meclisin yasama yılını tamamlamasıyla tasarı da kadük kalmış oldu.

Cuma gününden bu yana toplantı halinde bulunan Meclisin gündeminde olmayan tasarının, Başkan Nancy Pelosi’nin insiyatif kullanmasıyla gündeme alınma ihtimali vardı. Bu gerçekleşmedi ve tasarı düştü.

TAN: SAĞDUYU GALİP GELDİ
Konuyla ilgili ilk açıklama, Washington Büyükelçisi Namık Tan'dan geldi: Neticede sağduyunun hakim olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduk. Suni meselelerle vakit kaybetmeden, ABD ile dostluk, işbirliği ve ittifakın derinleştirilmesi için çalışmalıyız.

ANCA: PELOSİ BAŞARAMADI
Tasarının düşmesinden kısa süre önce, Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi de (ANCA) bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu mevkidaşı Hillary Clinton ile görüşmüş, Başbakan Erdoğan Obama'ya mektup yazmıştı. Son olarak da, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Obama'ya bir mesaj göndermişti.

Gül, diplomatik kanallardan gönderdiği mesajda, tasarıyı gündeme getirme girişimlerini Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği açısından endişeyle izlediklerini kaydetmişti.

Gül, iki ülke ilişkilerinin önemini en iyi bilen lider olarak Obama'dan ''konunun Türkiye-ABD ilişkilerini rehin almasına izin vermemesini beklediklerini'' iletmişti.

Sayfa Yükleniyor...