1915 yılından gerçek bir kahramanlık hikayesi

Çanakkale Savaşı'nın, az bilinen Kerevizdere muharebelerine ilişkin önemli bir belge ortaya çıktı.

1915 yılından gerçek bir kahramanlık hikayesi

".....Alay kumandanıyla cereyan eden bir konuşmadan sonra biri kendinde kuvvet gördü. Dedi ki; ben hemen şimdi onbeş neferle gider ve zaptederim kumandanım! Erzincanlı Hasan Çavuş öyle bir mert tavır almıştı ki düşmanı anında kahredip cezasını verecek kuvvete malik olduğunu haliyle anlatıyordu..."

Kazım Karabekir komutasındaki 14. Tümen'de görev yapan Yedek Subay Kemal Efendi, 41. Alay 2. Taburun birinci bölük birinci takım komutanı Hasan Çavuş'un kahramanlık hikayesine bu sözlerle başlıyor.

Bu 30 askerin sadece süngüyle 30 metre ötedeki bir sipere saldırdığını ve başarılı olduğunu fakat başarı sağlandıktan sonra Hasan Çavuş'un şehit olduğunu söyleyen Boğaziçi Ünivesitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Oral,  ''Hikayenin geçtiği yer Kerevizdere ve biz Kerevizdere hakkında çok fazla bir şey bilmiyoruz. Fransız sektörü diyelim. Fransız sektörüyle ilgili Türk kaynaklarında fazla bir bilgi yok. Onun için özellikle ilginç'' dedi.

1915 yılından gerçek bir kahramanlık hikayesi - 1

Yedek Subay Kemal Efendi o gün siperde yaşananları o kadar canlı ve ayrıntılı anlatmış ki, Haluk Oral, Şahin Aldoğan, Bünyad Dinç ve Gürsel Göncü'den oluşan NTV Tarih ekibi bölgede bir alan çalışması yapmış.

Ekip, Kemal Efendi'nin diğer mektupları, fotoğraf ve çizimlerinden yola çıkarak Hasan Çavuş Siperi'nin ve Domuzdere'de muharebeler sırasında çekilen ve bir jandarma neferini gösteren fotoğrafın yerini tespit etmiş.

NTV Tarih, Ağustos sayısında, Kemal Efendi'nin mektubunun bir kopyası ve Türkçe çevirisini okurlarına hediye ediyor.

http://www.ntvtarih.com.tr/

Sayfa Yükleniyor...