‘2 milyon metrekare yeşil bina yaptık’

İzmir’de 200 milyon TL’lik yatırımla A’dan Z’ye geridönüşümlü 2 km’lik yeşil  bir sokağa hayat veren Akşan Yapı, bugüne kadar 2 milyon metrekare yeşil bina inşa etti.  Hedef ise kentsel dönüşüm için ideal formül olarak görülen depreme dayanıklı hafif çelikle 2015 yılına kadar 1500 çelik konut inşa etmek.

‘2 milyon metrekare yeşil bina yaptık’

’yi çelik yapı sistemleriyle tanıştıran Akşan Yapı, İzmir’de Türkiye’nin en büyük hafif çelik konut projesinin ilk etabını yıl sonunda teslim edecek. 280 aile için ‘yeşil yaşamın’ başlayacağı 35. Sokak; üniversite öğrencilerinin de uğrak noktası olacak.

Akşan Yapı Gayrimenkul Geliştirme Sorumlusu Serdar Öncü, çelik yapıların özelliklerini ve yeşil dönüşüme nasıl destek verdiklerini ntvmsnbc.com’a anlattı.

Projenizin yeşil özellikleri nedir?
“130 bin dönüm arazi üzerinde 95 bin m2 ortak yeşil alan ve özel bahçelerle 555 konut için özgün mimari yapıda 2 km’lik bir sokak yarattık. Projede kullanılan malzemeler çevreye duyarlı ve geridönüştürülebilir olarak seçildi. Çelik kullanımı ile yüzde 90’ı geridönüştürülebilir bir proje oluşturduk.

İlk etaptaki konutların % 60’ının satıldığı 35. Sokak; uluslararası yeşil bina sertifikası Breeam Tasarım Sertifikası’nı alan ilk konut projesi. Sertifikayı destekleyen çok fazla unsur var. Enerji verimliliği çok yüksek binalar yapıyoruz. Proje, metroya çok yakın olduğu için sakinlerimizi toplu taşımaya özendiriyoruz. Yeryüzünde araç trafiği oluşmasına izin vermiyoruz. Site içinde ulaşımı sağlamak için elektrikli shuttle servisi planlıyoruz ve 4 km uzunluğunda bisiklet yollarımız olacak.

Her konutun kendi yeşil alanı bulunuyor. Projemizde ısıtma, soğutma  ve sıcak su temini ile  270 ton karbon salınımını engelliyoruz.  35. Sokak'ın tüm enerji ihtiyacı güneşten elde edilecek. Türkiye’nin sayılı ticari olmayan güneş enerjisi sistemiyle ortak alanların enerjisini karşılayacağız ve masraflar çok azalacak. Satış ofisimiz de yeşil özelliklerle donatıldı, sonsuzluk hissi veriyor.

‘2 milyon metrekare yeşil bina yaptık’ - 1

35. Sokak; kütüphanesi, sokak kahveleri, kreşi, organik sebze ve meyve manavı, 1350 m2’lik spor merkezi ve adet açık yarı olimpik havuzu ile de farklılaşıyor.”

Çelik kullanımı başka ne yararlar sağlıyor?
“Hafif, zemine uygun, hızlı ve ekolojik inşaat örneği, iklim koşullarından etkilenmiyor. İnşaat sürecinde de çevredeki sosyal yaşamı etkilemedik. Sıfır atık hedefine yaklaştık. Hafif çelik kullanarak inşaat sırasında 30.455 ton daha az su kullandık. Enerji verimliliği açısından referans binadan %50 iyileştirilmiş bina kabuğu sağlıyor. İnşaat sırasında daha az atık oluşuyor, kaplama malzemelerinde optimizasyon sunuyor. Düşük karbon emisyonu iklimlendirme ile 272 bin kg az karbon salımı sağlıyor. Ürün ayak izi takip edilebiliyor.”

‘2 milyon metrekare yeşil bina yaptık’ - 2

Yeşil projeleriniz devam edecek mi?
“Hafif çelik, malzeme özelliği gereği yeşil bina özelliklerini büyük oranda sağlıyor. %90 geridönüştürülebildiği ve yalıtım sağladığı için enerji verimliliğini destekliyor.  Bugüne  kadar 2 milyon metrekare yeşil bina inşa ettiğimiz söylersek, yanlış olmaz.

Ankara’da çok katlı çelik konut projemiz var. Özelliği, ilk çok katlı çelik konut projesi olması. Diğer projelerimiz de bu özelliklerde olacak. Zaten, ÇETBİK yeşil bina sertifikasyon sistemi hazırlandığında bütün projelerimizi buna uygun yapıyor olacağız. Başka şehirlere de bakıyoruz. İzmir ve Ankara’da süren projelerimize ek olarak iki proje daha gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Büyük çaplı projeler düşünüyoruz. Aynı sistemle 2015 yılına kadar 1500 çelik konut yapmayı planlıyoruz.”

Konut projeleri dışında yeşil binalarla ilgili sosyal sorumluluk çalışmalarınız var mı?
“35. Sokak’ı öğrenciler gelip geziyorlar. Mimarlık ve inşaat mühendisliği öğrencileri, teknik geziler yapıyorlar. Deprem ve çelik üzerine seminerler vermeyi planlıyoruz. Deprem gerçeğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm sürecinde binaların yeşil olması da çok önemli.  Çelik yapılar buna çok uygun, çok sağlıklı ve her ikisini de sağlıyor. Biz de çok önemsiyoruz. Çelik ile ilgili dersler veren üniversite hocaları ile iletişime geçip projemizi gelip görmelerini bekliyoruz. Çerkezköy’deki fabrikamız da bu konuda bilgi ve birikime sahip.”

Sayfa Yükleniyor...