21 milyon liralık hacze karşılık imar değişikliği

Kuşadası Belediye Meclisi, işadamı Kadir Turgut’un rekreasyon alanı olarak görünen Ada Göl Mevkisi’ndeki 17 dönümlük arazisinin imarını turistik tesis olarak değiştirdi. Turgut, arazisinden izinsiz toprak alındığı için belediyeyi mahkemeye verip, tüm banka hesapları ile taşınmazlarına haciz koydurtmuştu.

21 milyon liralık hacze karşılık imar değişikliği

Kuşadası Belediyesi, 6 yıl önce Ak Partili başkan Fuat Akdoğan döneminde, Tusan Otel arkasında yer alan ve mülkiyeti belediyeye ait olan Ada Göl’ün koku üretmesi ve olumsuz bir görüntü yaratması nedeniyle çevre düzenlemesi yaptı.

Göl hafriyat yapılarak derinleştirildi, etrafına ağaçlar dikilerek mesire yeri ve rahvan at yarışları sahası yapıldı.

Ankaralı işadamı Kadir Turgut, belediye ekiplerinin gölde yaptığı çalışmalar sırasında, kendisine ait imar planlarında rekreasyon alanı olarak görünen araziden toprak alındığı ileri sürüp, konuyu mahkemeye taşıdı. Bilirkişinin, arazisinden 4 bin 200 kamyon toprak alındığını belirten raporu üzerine Turgut, belediye aleyhine dava açtı.

Kuşadası Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki dava 2006 yılının Ocak ayında sonuçlandı. Mahkeme, belediyenin işadamına 4 milyon 434 bin lira ödenmesine karar verdi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin bu kararını onadı.

Turgut’un avukatları kararın ardından Kuşadası Belediyesi’ne 1. İcra Müdürlüğü’nde icra takibi başlattı. Turgut’un avukatı Mehmet Sinan İnce, Kuşadası Belediyesi’nin icra sürecinde yatırdığı ve bloke edilen miktar dahil, yasal faizleriyle 21 milyon 641 bin liraya ulaşan alacaklarının tahsili için harekete geçti.

HACZE KARŞI İMAR DEĞİŞİKLİĞİ Mİ?
Bunun üzerine Turgut’un hacizden vazgeçmesi için girişimler olduğu konuşulmaya başlandı. Ardından, Kuşadası Belediye Meclis üyesi DSP’li Yusuf Güneş, Turgut’un arazisinin imarında değişiklik talebinde bulundu. Güneş’in bu talebi Kuşadası Belediye Meclisi’nin dün yapılan aralık ayı toplantısında gündeme geldi.

DHA'nın haberine göre; Güneş, "Bu imar değişikliği ile açılan davaların tamamı ortadan kalkacak. Pazar yeri yapmak istediğimiz yer üzerindeki haciz kalkacak. İcra dairesinde tutulan hacizli 2 milyon lira serbest kalacak. Yani imar değişikliği bir nevi alacaklar karşılığında olacak" dedi.

Diğer belediye meclisi üyelerinin de konuyla ilgili düşüncelerini söylemesinin ardından oylamaya geçildi. İmar değişikliği talebi DSP’li Yusuf Güneş ile 14 CHP’li üyenin oylarıyla kabul edildi.

Değişiklik ile Turgut’un rekreasyon alanı olarak görünen Ada Göl Mevkisi’ndeki 17 dönümlük arazisinin imarı turistik tesise dönüştürüldü. AK Partili 2, CHP’li 2, bağımsız 3 üye ise ret oyu kullandı. Belediye Meclisini 2 bağımsız, 1 DP’li üyesi ise mazeret gösterip oylamaya katılmadı.

BAŞKAN VE BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİNİN GÖRÜŞLERİ ŞÖYLE:

CHP’li Belediye Başkanı Esat Altungün:
Daha önce vatandaş mağdur edilmiş. Vatandaş arazisinden toprak alındı diye belediyeye ihtar vermiş. Süresinde itiraz edilmeyince vatandaş o dönemde belediyenin 2 milyon lirasına haciz koydurmuş. Davacı geçtiğimiz günlerde icradaki rakamın tutulan 2 milyon dışında 19 milyona ulaştığını belirterek karşımıza çıktı. İcrada tutulan 2 milyonu almaması için 7 gün içinde 800 bin liralık teminatı yatırarak o paranın alınmasını engelledik. Yargı süreci devam ediyor. O araziyi satsanız o parayı etmez. Orada turistik tesis sayısını çoğaltabilirsek yatak sayısı artar, ilçemiz yeni bir otel kazanır.

CHP’li Ömer Günel:
Belediyeyi mağdur eden birinin, mağdur olduğunu söylemek doğru değil. Arazi, kongre merkezinin rekreasyon alanı içinde. O gölün etrafındaki düzenleme ile yanı başındaki kongre merkezine ve kente nefes alacak bir alan yaratma fırsatı varken, imara açılması doğru değil. Dava dosyasını incelediğimizde bu arazinin toplam bedelinin 3-3.5 milyon olduğu ortaya çıkar. Arazi kamulaştırılsın. Bu rakamlar için kent feda edilmemeli.

Ak Partili Tacettin Özden:
Bu parseli kurtaracağız diye yapacağımız değişiklik hiçbir sorunu çözmediği gibi daha büyük sorunlar yaratacak. Kongre Merkezi düzenleme alanında yer alan tüm arazi sahipleri aynı taleple belediyeye gelecek. Kaldı ki arazi sahibi vatandaş davalardan vazgeçeceğini söylemiyor.

Bağımsız üye Fahri Pancar:
İmar verilen arazi kıyı kenar çizgisinde. İmarla bölge katledilir. Kıyı kenar çizgisi uygulandığında ise burası ancak günü birlik tesis olabilir. İmar komisyonunda çözüm aradık. Ancak, kıyı kenar çizgisi nedeniyle yapılmasının mümkün olmadığını gördük. Belediyenin vatandaşla bu şekilde anlaşmaya gitmesi çok yanlış.




Sayfa Yükleniyor...