3 yıl sonra geri döndü

Akıllı telefonunuzu değiştirmek istiyorsanız veya ilk kez akıllı telefon alacaksanız, BlackBerry Z10 sizin için iyi bir seçim olabilir.

3 yıl sonra geri döndü

BlackBerry denildiği zaman akıllı telefon piyasasında çok farklı bir markadan bahsetmiş oluyoruz. Bu farklılık, telefonun özelliklerinden çok, son beş yılda çok büyük değişim gösteren akıllı telefon sektöründe edindiği yer.

iPhone öncesi dönemin tartışılmaz lideri Nokia, Apple ve Google gibi firmaların cep telefonu dünyasında devrim yapacak işletim sistemlerinden habersiz, sona ermek üzere olan parlak günlerinin keyfini çıkarırken, Kanadalı Research In Motion (RIM), iş dünyasının haberleşme trafiğini kolaylaştıracak, bireysel kullanıcıların da SMS derdini ortadan kaldıracak bir cihaz geliştiriyordu.

Nokia, akıllı telefon sektöründe devrim yapan iPhone’un 2007’de piyasaya çıkmasıyla beklemediği bir darbe alırken, 2008 yılında BlackBerry’nin öne çıkan Bold serisi, iPhone’un ardından piyasanın en çok tercih edilen telefonu olmayı başardı.

Benzersiz e-posta özelliği cihazı iş dünyasının ilgi odağı yaparken, bugün sayısız bedava chat uygulamasının öncüsü olan BlackBerry Messenger (BBM), milyonların iletişim platformu haline geldi. BlackBerry, iPhone’dan ucuz olmasının yanı sıra, klavyesinin verdiği hızlı yazışma avantajının BBM ile uyum sağlamasıyla iPhone’a karşı ciddi bir rakip olarak belirdi. Ta ki, Samsung-Google ortaklığında piyasaya sürülen yeni akıllı telefonlar piyasaya çıkana dek.

iPhone’un Kuzey Amerika’da piyasaya hakim olması, Android tabanlı telefonların da hızla güç kazanmasıyla düşüşe geçen BlackBerry, uzun bir süre arka planda kaldı ama kendisine sadık kullanıcıları ve Playbook tablet satışlarıyla Ar-ge için yeterince gelir elde etmeyi başardı.

Aradan geçen yılların ardından, birçok başarılı markaya, çeşit çeşit telefona ve bolca rekabete sahip akıllı telefon sektöründe yine BlackBerry konuşuluyor. Kanadalı şirket, RIM markasını tarihe gömerek yoluna iki yeni BlackBerry ile devam ediyor: Z10 ve Q10. Klavyeye bağımlı olanlar Q10’u beklerken, iki ayda Kuzey Amerika,  İngiltere ve BAE’de 1 milyon satan Z10, dahil birçok ülkede merakla bekleniyor.

iPhone’dan iyi mi kötü mü gibi klişe bir karşılaştırmaya girmeden, analize başlamadan önce kısaca şun belirtmek gerek: BlackBerry geride kalan yıllarda kesinlikle boş oturmamış.

GENEL GÖRÜNÜM

BalckBerry Z10, özellikle elinizde siyah olanı varsa, ilk bakışta iPhone 5’i andırıyor. Uzunluk ve inceliğinin yanı sıra, kıvrımlı köşeleri bu benzerliğinin en öne çıkan tarafları.

3 yıl sonra geri döndü - 1 Büyütmek için tıklayın.

130 x 65.6 x 9 mm ölçülerinde olan telefon, bu haliyle 123.8 mmx58.6 mmx7.6 mm

3 yıl sonra geri döndü - 2 Büyütmek için tıklayın.

Ölçülerindeki iPhone 5’ten biraz daha büyük. Z10, 4.2 ,nç (10,6 cm) genişliğinde ekrana sahip ve 137,5 gr ağırlığında.

3 yıl sonra geri döndü - 3 Büyütmek için tıklayın.

BlackBerry’nin ilk tam dokunmatik telefonu olan Z10, bu konuda diğer telefonlardan farklı bir yere sahip. İşletim sisteminin sunduğu pratiklik gibi dokunmatik ekranı  da son derece pratik bir kullanım şansı sunan Z10, bir yönlendirme tuşuna sahip değil. Yani ‘geri’, ‘ileri’, ‘iptal’, ‘çal’, ‘oynat’ gibi birçok komutu yerine getirecek, herhangi bir ekran açıkken size ayarlar ve ek işlemler menüsü çıkartacak fiziksel veya kapasitif  tuşlar telefonda yer almıyor. Tüm işlemlerinizi, ekranın üzerinde hallediyorsunuz.

Tek fiziksel tuşlar, kararan ekranı açmak için ekranın üst kenar kısmında yer alan tuş ile sağ kenarında yer alan ses açma kapama ve duraklatma tuşu.

3 yıl sonra geri döndü - 4 Büyütmek için tıklayın.

Burada BlackBerry 10 OS (işletim sistemi) ve kapasitif ekranın özelliğine değinmek gerek. Telefonu ilk açtığınız zaman kısa bir eğitimden geçiyorsunuz. Burada anlatılan en önemli fonksiyon, tüm uygulama ve işlem ekranlarını açmanızı ve kapamanızı sağlayacak parmak hareketi: Ekranın ‘en’ altından yukarı doğru parmağınızı kaydırdığınızda ana ekrana çıkıyorsunuz (aslında bir ana ekran yok). Seçtiğiniz uygulamalardan çıkmak için tek yapmanız gereken, yine en alttan yukarı doğru parmağınızı kaydırmak. Bu şekilde uygulamalar ana pencerede küçük kutucuklar olarak yer ediniyor ve anında kullanım için hazır bekliyorlar. Kapatmak için, kutucuğun sağ alt tarafındaki X’e basmanız yeterli.

3 yıl sonra geri döndü - 5

Parmağınızı ekranın en üstünden aşağı kaydırdığınızda, ayarların kısa yolları karşınızda beliriyor. Bir uygulama açıkken aynı hareket bu sefer uygulamanın ayarlarını karşınıza çıkarıyor. Parmağınızı soldan sağa kaydırmanızla, uygulamada yapabileceğiniz ek işlemlerin listesi beliriyor.

BlackBerry 10 OS, Z10’a gerçekten çok pratik bir kullanım sunuyor. Telefonu açtığınızda karşınızda bir ana ekran belirmiyor. Uygulamaların yayıldığı pencerelerin yanı sıra, açık olan uygulamaların küçük kutucuklar halinde pencereler yer alıyor. Müzik uygulamasına veya Twitter’a girdiniz diyelim. Bir parça çalarken veya bir tweet’in ortasındayken parmağınızı aşağıdan yukarı kaydırarak açık alan pencereyi hemen küçülterek pencerede bekletebiliyorsunuz. İşleminize devam etmek için tek yapmanız gereken kutucuğun üzerine yeniden tıklamak, uygulamayı kapatmak için de X’e basmak.

3 yıl sonra geri döndü - 6

Z10, Galaxy S3 ve yakın zamanda ülkemize gelecek S4 gibi malzemesinde ağırlıklı olarak plastik kullanan bir cihaz. Arka kapağı, tıpkı S3 gibi tırnağınızla bir aralık yaptıktan sonra iki saniyede çıkarılabiliyor. Arka kapağı açmak için bazı telefonlarda olduğu gibi büyük mücadeleler vermeniz gerekmiyor, ayrıca sağlamlık ve çizilme riski konusunda plastiğin verdiği avantajı hissediyorsunuz. Ancak bu haliyle Z10’un alüminyum kasa bir iPhone 5’in sağlamlığı ve kalitesine yaklaşabildiği söylenemez.

EKRAN

4.2 inç (10,6 cm) ekran genişliğinde LCD ekrana sahip olan Z10, 1280×768 piksel çözünürlüğe sahip. WXGA HD olan ekran aynı zamanda 355 ppi (inç başına piksel) ve IPS LCD ekrana sahip iPhone 5’in 326 ppi olan çözünürlüğünden daha başarılı. Super AMOLED ekrana sahip S3 ise 312 ppi.

3 yıl sonra geri döndü - 7 Büyütmek için tıklayın.

Z10’un ekranının üzerinde, bildiri ışığı ve 2 mega piksel kamera yer alıyor. Ekranın sağ tarafında ses artırma ve azaltma tuşlarıyla, ortasında parça duraklatma ve ses komut fonksiyonu gören tuş yer alıyor. Eğer ses açma ve azaltma tuşlarına aynı anda 1 sn süreyle basarsanız, telefonunuzun ekran görüntüsünü alabilirsiniz. Kamera açıkken bu tuşlardan birine bastığınızda, fotoğraf da çekebiliyorsunuz.

Ekranın sol kenarında, Micro-HDMI ve micro-USB girişi yer alıyor. Ekranın üzerindeki kısımda ise açma/kapama tuşu ve standart 3.5 mm’lik kulaklık girişi bulunuyor. Açma/kapama tuşunu 3 sn boyuna basılı tutarsanız, 3 saniyelik bir geri sayım başlıyor. Bu esnada kapamayı iptal edebilir veya telefonunuzu yeniden başlatabilirsiniz.

3 yıl sonra geri döndü - 8 Büyütmek için tıklayın.

Z10’un arka panelinde, LED flaş ile yan yana duran 8 mega piksel kamera yer alıyor. Plastik arka panel kapağının üzerindeki BlackBerry logosu, iç taraftaki NFC (Yakın Alan İletişimi) anteninin tam üzerinde yer alıyor.

3 yıl sonra geri döndü - 9 Büyütmek için tıklayın.

Kapağı açtığınız zaman, ilk olarak karşınıza uzun bir batarya çıkıyor. Lityum-iyon pil, 1800 mAh gücünde ve Z10’a batarya ömründe ayırt edilecek bir üstünlük kazandırmıyor.

3 yıl sonra geri döndü - 10 Fotoğraf: Müfit Yılmaz Gökmen.

PERFORMANS

Her ne kadar ülkemizde henüz 4G veya LTE olmasa da, Z10’un internet hızı dikkat çeken bir özellik. Web sayfalarını 5 saniyeden daha kısa bir sürede açan Z10 (bu süre Wi-Fi bağlantı gücüne göre değişiyor tabii ki), uygulamalar arasında gezinme ve pencere açıp kapatma konusunda da çok hızlı.

3 yıl sonra geri döndü - 11

Galaxy S3’te adres defterine girme, kamerayı açma, Instagram ve Twitter gibi uygulamaları başlatmak bazen 3 saniyeyi buluyor hatta geçiyor. Ancak Z10’da böyle bir durum söz konusu değil. Cihaz bir uygulamayı başlatma, tweet’leri veya web sayfasını güncelleme ve ekran kapatıp bir diğer uygulamaya geçme konusunda çok hızlı.

3 yıl sonra geri döndü - 12

Telefonun yavaş olduğu bir alan, yeniden başlatma ve kapatıp açma. Güvenlik denetimi nedeniyle uzayan bu süre, birçok telefonun yaklaşık iki katı, bir dakika civarında sürüyor.

Z10, Qualcomm 1.5GHZ çift çekirdekli Snapdragon S4 Plus işlemcisi kullanıyor. Bu işlemci Qualcomm’un en hızlı çift çekirdekli işlemcisi S4 Pro’nun bir önceki versiyonu ve Z10’a kaydı değer bir sürat kazandırıyor. Aynı anda birçok uygulamayı açabiliyor, kamera, müzik ve sosyal ağlardan iki üç tanesi açıkken Word dosyası yazabiliyorsunuz.

3 yıl sonra geri döndü - 13

Bataryası istisnai bir ömre sahip olmayan Z10, 10 saat konuşma, 310 saat bekleme süresine sahip. Telefon, 60 saate kadar müzik çalma, 11 saate kadar da video izleme imkanı sunuyor. Telefonu her gün bir defa şarj ettiğimi belirtmem çok şaşırtıcı olmayacak herhalde.

KAMERA VE VİDEO

BlackBerry, sahip olduğu kameralarla eski modellerinde yetersiz kalan fotoğraf ve video özeliklerini de bir üst seviyeye taşıdı.

Öndeki 8 ve arkadaki 2 mega piksel kamera ile 720p HD video çekebiliyorsunuz. Arka paneldeki kamera aynı zamanda 1080p HD video çekimi de yapabiliyor.

Ana kamera, otomatik odaklanma ve 5x dijital zoom özelliğine sahip. Yakın çekim için iki parmağınızı hafif ve dikkatli bir şekilde yanlara açmalısınız. Çünkü ekrana dokunmanız fotoğraf çekmeniz demek. Yine de ekran yakınlaştırmaya çok hassas ve küçük miktarlarda yakınlaşıp uzaklaşmanıza imkan sağlıyor.

3 yıl sonra geri döndü - 14

iPhone 5 ve Galaxy S3’te olduğu gibi fotoğraf çekmeden önce ışık kaynağı olarak odaklanılacak bölgeyi belirleyebiliyorsunuz (küçük kare çerçeve). Fotoğraf çekmek ekranın üzerinde herhangi bir yere basmanız yeterliyken, ses açma/azaltma tuşlarına da basabilirsiniz. Seri fotoğraf çekimi S3’ün yanından bile geçmiyor. Ancak saniyede tek kare çekebiliyorsunuz.

3 yıl sonra geri döndü - 15

Z10’un fotoğraf çekimindeki en büyük özellik, tabii ki ‘TimeShift.’ Kamerayı başlattığınızda, yukarıda üç ikon görüyorsunuz. Kamera modu, video çekim modu ve ‘Time Shift’ modu. Time Shift seçtiğinizde, normalinden farkı olmayan bir şekilde fotoğraf çekiyorsunuz. Çektikten sonra ise aşağıda basit bir cetvel beliriyor. Bu cetvel, fotoğrafın öncesi ve sonrasındaki kareleri gösteren zaman çizelgesi görevi görüyor. Bu çizelge üzerinden 11 tane kare arasından en iyisini seçebilirsiniz.

Bu özellik özellikle topluca fotoğraf çektirirken, kalabalık ortamda birisine odaklanmaya çalışırken ve hareketli görüntüleri yakalamaya çalışırken tercih edilmeli. Kapalı gözler, bir anda görüntüde beliren istenmeyen kişi veya nesneler ve bulanıklık gibi istenmeyen durumlar Time Shift ile atlatılabilir.

Aksiyon ve gece ayarı gibi fotoğraflarınızı çekebileceğiniz birçok başka mod da bulunuyor. Ayrıca, fotoğraflarınızı 3:4 ve 9:16 ekran oranıyla çekme şansınız da var.

KAMERADAKİ EKSİLER

Z10, pratik ve güzel bir fotoğraf çekim tecrübesi sunsa da, bazı beklenmedik eksilere sahip. Yüksek Dinamik Alan (HDR) ayarları bulunmuyor. Yani fotoğrafların arka planı, renk tonu ve ışık gibi ayarları üzerinde oynayamıyorsunuz. ISO ayarları da bulunmayan kamerada, çözünürlüğü belirleme şansınız da yok. Bir diğer eksi (veya fark edemediğin nokta), cihaz sessiz de bile olsa fotoğraf çekerken ‘klik’ sesinin ortadan kalkmaması.

3 yıl sonra geri döndü - 16

Fotoğrafların düzenleme ekranı ise bir artı olarak kabul edilebilir. Tıpkı Instagram’da olduğu gibi çeşitli seçeneklerle fotoğrafın sanatsallığı üzerinde oynayabiliyor, stilini değiştirebiliyor, sağa-sola çevirme, kırpma, kırmızı gözleri yok etme gibi temel işlemleri yapabiliyor ve renk ayarları üzerinde oynayabiliyorsunuz. Benzer ayarlar S3’te de yer alıyor ancak bugüne kadar fotoğraflarını telefonundaki ayarlar üzerinden yeniden şekillendirerek sosyal ağlarda paylaşanı duymadım. Z10, paylaşım menüsüyle tüm sosyal ağlara hemen erişim sağlamasıyla biraz daha başarılı olabilir.

3 yıl sonra geri döndü - 17

BB Z10 – Galaxy S3 KARŞILAŞTIRMASI

3 yıl sonra geri döndü - 18 Galaxy S3 kamerasıyla çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 19 Galaxy S3 kamerasıyla çekilen fotoğraf.

BB Z10 – iPHONE 5 KARŞILAŞTIRMASI

3 yıl sonra geri döndü - 20 BlackBerry Z10 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 21 iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 22 BlackBerry Z10 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 23 iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 24 BlackBerry Z10 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 25 iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 26 BlackBerry Z10 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 27 iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 28 iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.
3 yıl sonra geri döndü - 29 iPhone 5 ile çekilen fotoğraf.

GÖRSEL KLAVYE

İki yılı aşkın bir süre boyunca BlackBerry Torch kullanmış biri olarak Galaxy S3’e geçtiğim zaman dokunmatik klavyeye alışmakta oldukça zorlanmıştım. Daha sonrasında SwiftKey klavye uygulamasıyla işleri oldukça kolaylaştırdığımı söylemeliyim (kesinlikle tavsiye edeceğim bir uygulama).

3 yıl sonra geri döndü - 30

Z10’un görsel klavyesi, S3’e kıyasla bir avantaja sahip: Daha büyük tuşlar içeriyor. Bir harfe basacağınız zaman 2-3 tane başka harfe de basmıyor veya çok sık harf ıskalamıyorsunuz. Klavye parmaklarınıza son derece hassas ve bir tuşa iki kere basmanız gerekmiyor.

3 yıl sonra geri döndü - 31

Aynı anda üç dili hafızasında tutan klavye, otomatik düzeltme ve kelime oluşturma özelliğine sahip. Dahası, parmağınızı sola kaydırarak kelimeleri ve cümleleri silebiliyorsunuz ancak bu alanda biraz uzmanlaşmanız lazım.

SES KONTROLÜ

iPhone’un Siri, Galaxy S’in S Voice hizmetlerinin yanında, BlackBerry’de ‘Ses Denetimi’ hizmetini sunuyor.

Ne kadar başarılı derseniz, bu vereceğiniz komuta göre değişir. Ancak kısaca belirtmem gerekirse, Ses Denetimi internette gezinmek için harika bir araç. Denediğin Z10’da Türkçe dil ayarı yoktu ancak Türkiye’de satılacak olan telefonlarda bu eksiklik şüphesiz olmayacak. İngilizce olarak verdiğim neredeyse tüm karmaşık komutları anlayarak, arama motorunda ilgili sonuçları karşıma çıkaran Ses Denetimi, standart olarak Bing’i kullanıyor. Ancak ayarlardan Google veya Yahoo! gibi diğer tarayıcıları da seçebilirsiniz.

3 yıl sonra geri döndü - 32

İnternette gezinmenin dışında, Facebook veya Twitter’a girme, kamerayı aktif hale getirme, uygulama kapama gibi işlemlerde hiçbir sorun yaşamadım. Örneğin iki eliniz klavyede iken ve araba sürerken, Ses Denetimi birilerini aramak veya kısa işlemler yapmak için işe yarayabilir. Ya da en basitinden, parmaklarınızı kullanmak istemezseniz size yardımcı olacağı kesin gibi.

3 yıl sonra geri döndü - 33

Açıkçası şu haliyle S Voice’dan daha iyi diyebilirim.

BELLEK

Z10, 16 GB dahili bellek ile sunuluyor. 2 GB RAM’e sahip olan telefon, micro SD kart girişi sayesinde ek bellek kazanıyor. Her ne kadar 32 GB’a kadar bellek artırımı yapılabildiği açıklansa da, daha sonrasında 64 GB micro SD kartın FAT32 formatı atılması halinde kullanılabileceği anlaşıldı.

BAĞLANTI

Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0, NFC (Yakın Alan İletişimi) ve 3/4G ve HSPA+ (yüksek hıda veri paketi indirme bağlantısı) özelliklerine sahip. 4G’nin yanı sıra, LTE (süper hızlı veri indirme) özelliği de altyapısı hazır ülkelerde mevcut.

BLACKBERRY 10 OS

BlackBerry 10 işletim sisteminin en iyi tarafı, anlaşılması ve kullanmaya alışması çok kısa sürmesi. İyi tasarımı, pratikliği ve kapasitif ekrana uyumuyla iOS ve Android kullanıcıları için daha kolay bir kullanım sunabilir. Mevcut işletim sistemini değiştirmek isteyen veya yeni bir sistem denemek isteyenler için BB 10 OS hayal kırıklığı olmaktan uzak, ancak eksikler de yok değil, özellikle de uygulama alanında.

3 yıl sonra geri döndü - 34

BB 10 OS, adres defterine hesabınız bulunan tüm sosyal medya ağlarından bilgi topluyor. Facebook, Twitter, Foursquare, LinkedIn, Instagram gibi birçok sosyal medyada hesap açtığınız anda, buradaki bağlantılarınız adres defterinde yer ediniyor. Aynı durum e-posta hesapları için de geçerli. Tüm hesaplarınızı açtığınız zaman, bağlantılarınız adres defterinizin altında mevcut tüm sosyal medya ağı adresleri ve e-posta hesaplarıyla oluşturuluyor. Kısaca iOS ve Android’e kıyasla kişiler hakkında çok daha fazla bilgi içeren bir adres defteri oluşturabilirsiniz.

3 yıl sonra geri döndü - 35

Tüm kullanıcıların hoşuna gideceğini düşündüğüm bir özellik, harita uygulamasında adres defterindeki isimlerin adreslerinin de belirmesi.

3 yıl sonra geri döndü - 36

Başarılı müzik, video ve harita uygulamasına sahip olan BB 10 OS’nin farklılıklarından bir tanesi ‘Docments To Go’ uygulaması. Uygulama sayesinde Word, Excel dosyaları açabilir ve hazırlayabilir, PowerPoint ve Adobe PDF dosyalarını da görüntüleyebilirsiniz.

Standart sosyal ağ uygulamaları ve YouTube’un yanı sıra, kronometre, sayaç ve dünya saati (görmek istediğiniz tüm bölge şehirlerin saatini ekleyebiliyorsunuz) ile gelen alarm saatiniz mevcut. Alarm saatinin ‘baş ucu’ adlı bir özelliği var. Z10’un ekranını açtığınızda, henüz aşağıdan yukarı parmağınızı kaydırıp ekran kilidini kaldırmadan önce bu özelliği aktif edebiliyorsunuz. Bunun için, parmağınızı ekranın üstünden aşağı kaydırırsanız, bir yatağın içini gösteren ok sembolü beliriyor. Sembolü ekranın en altına kadar indirdiğinizde ekran loş ışıklı bir alarm saatiyle kaplanıyor. Bu esnada, tüm alarmlar devre dışı kalmış demektir. Aynı ekrana, alarm saati ekranı açıkken yukarıdan aşağı indireceğiniz ekrandan da geçiş yapabilirsiniz.

3 yıl sonra geri döndü - 37

Z10, filmlere yorum yazarak puanladığınız Flixster, dosyalarınızı görüntüleyip paylaşmanızı sağlayan Box, bulut depolama ve paylaşma uygulaması Dropbox, QR kodlarını okuyabildiğiniz Akıllı Etiketler, haberlere eriştiğiniz Newsstand gibi uygulamaları da sunuyor. BlackBerry hesabınızı aktif ettikten sonra kullanabildiğiniz bazı uygulamalar arasında en çok oyunlar öne çıkıyor. Örneğin, Angry Birds Star Wars.

Bu uygulamaların yanı sıra Dosya Yöneticisi telefonunuzdaki her türlü dokümanı görmek ve kontrol etmek için çok size yardımcı olurken, ‘Remember’ ile belli klasör ve başlıklar altında not olabiliyorsunuz. Pusula da sıkıcı olmaktan çok uzak görünümüyle bulunduğunuz koordinatları anında size sunuyor.

3 yıl sonra geri döndü - 38

BlackBerry hesabınıza kavuştuğunuzda, BlackBerry World uygulama dükkanına giderek oyun, müzik, video, dizilere erişeceksiniz. Angry Birds’ün yaratıcısı Finlandiyalı mobil ve sosyal ağ oyun geliştiricisi Rovio, oyun ve multimedya için altyapıyı sunarken, İngiltere merkezli 7 Digital onlime müzik platformu BlackBerry’nin müzik dükkanı konumunda. Bu da, 22 milyondan fazla parçaya erişim demek.

BlackBerry’nin kulaklıkları eski görünüme sahip olsa da iyi bir ses çıkışına sahip ve iPod/iPhone kulaklıklarına nazaran kolay kolay düşmeyecek bir şekilde kulağınıza oturuyorlar.

3 yıl sonra geri döndü - 39

Başlangıç için yeterli görünse de, BlackBerry World’ün AppStore ve Google Play ile arasındaki mesafeyi kapaması için üçüncü parti uygulama geliştiricilerin yardımına ihtiyacı var.

STORY MAKER DENGELERİ DEĞİŞTİREBİLİR

Z10, kendine özgü bir uygulamayla sosyal ağların ve diğer marka telefonların sunmadığı bir özellik tanıtıyor: Fotoğraf ve videolarınızı müzik ekleyerek kısa bir multimedya sunumu hazırlama.

3 yıl sonra geri döndü - 40

Bu basit montaj, Story Maker adı verilen uygulama ille yapılıyor. Çok basit adımlarla ilk önce kameranızdan montajlamak istediğiniz fotoğrafları ve videoları seçiyor, müzik listenizden ekleyeceğiniz parçayı belirliyor ve ardından başlık, tarih gibi bilgileri giriyorsunuz.

3 yıl sonra geri döndü - 41

Daha sonrasında bir araya getirilen müzik ve videoların yer aldığı çalışmanıza yine Instagram tarzı farklı sanatsal görünümler ekleyebiliyorsunuz. Üzerinde uğraştım denemez ama tüketicilerin ilgisini çekebilecek bu uygulama sosyal medyada bir şeyler paylaşmaya bayılanlar için yeni bir uğraş olabilir.

3 yıl sonra geri döndü - 42

BLACKBERRY MESSENGER GERİ DÖNDÜ

Z10, birçok uygulamasının yanı sıra bir zamanlar efsane olmasını sağlayan en önemli içeriği, BBM ile dönüyor. BBM 6, sayıları artması beklenen BlackBerry kullanıcıları arasındaki nihai yazışma programı olmaya aday.

BBM 6, her kullanıcıya özgü koduyla Z10 ve Q10 kullanıcıları tarafından eskisi kadar kullanılır mı bilinmez. Ancak WhatsApp’i rahatsız edeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

İŞ DÜNYASI İÇİN İDEAL

BlackBerry, ABD hükümetinin mobil cihazlar için verdiği en yüksek seviyeli güvenlik sertifikası olan Federal Information Processing Standard’a (Federal Bilgi İşleme Standardı)sahip. Devlet kurumlarının ve iş dünyasının büyük ilgi göstermesi beklenen Z10, ABD Savunma Bakanlığı’nın merkezi Pentagon’un da gözdesi.

Telefonun sahip oluğu BlackBerry Balance özelliği, işinizle ilgili önemli uygulamaları, bireysel uygulamalardan ayırıyor. BlackBerry, özel güvenlik ayarları ve iş dünyasının verilerini saklamak için ayrı olarak şifrelenmiş özel sunucularında önemli bilgi ve verilerinizi saklıyor. Kaybolan BlackBerry telefonunuzun bulunması ve içindeki bilgilerin korunmasını sağlayan BlackBerry Protect uygulaması, cihazın bir diğer güvenlik artılarından.

BlackBerry, sunduğu güvenlik özellikleri sayesinde bireysel kullanımın yanı sıra KOBİ ve büyük şirketlerin de ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düşünülmüş. Ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek.

SONUÇ

BlackBerry Z10, en çok karşılaştırılan rakipler olan iPhone 5 ve Galaxy S 3 gibi bir kısmı kullanılan, bir kısmı el bile sürülmeyen özelliklerden çok, işletim sistemi ve uygulamalarıyla derli toplu bir cihaz.

Dokunmatik ekrana çok iyi uyum sağlayan kullanıcı ara yüzü, her yaş ve kesimden kullanıcı için kolaylık sağlıyor. Uygulamaların az olması ilk aşamada cihaza alışmaya çalışan kullanıcılara fayda bile sağlayabilir.

BlackBerry belki bu telefon için 3 yıl harcadı ama geride kalan sürede akıllı telefon teknolojileriyle iyice haşır neşir olan tüketicilere alışılması zor olmayan, tersine adaptasyonu daha kolay bir cihaz sunuyor. Kamerasından sesli komutuna ve dokunmatik klavyesine kadar tüm özellikler çok iyi bildiğimiz teknolojiler. BlackBerry, var olanı kendi yorumuyla, biraz daha kolay ve farklı bir şekilde sunuyor ve bunu iyi başardıklarını söylemek gerekir. Üç yılın ardından karşımızda gerçekten yenilikçi, farklı bir BlackBerry var.

İki yoldan fazla bir süre BlackBerry kullanmış biri olarak eğer S3’ü tercih etmemiş olsaydım bugün birçok alternatif arasında Z10 tercih edeceğim ilk üç telefon arasına girerdi. Z10, değişiklik isteyenler için çok iyi bir tercih olabilir.

3 yıl sonra geri döndü - 43 Büyütmek için tıklayın.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Ölçüler: 130×65.6x9mm,

Ağırlık:  137.5 gr,

Ekran: Kapasitif dokunmatik ekran, 16 milyon renk,

Bellek: 16 GB,

RAM: 2 GB,

Mikro SD kart: 64 GB’a kadar destekliyor,

Bağlantı: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 3/4G, LTE, NFC,

Hız: 21 Mbps (indirme), 5.76 Mbps HSUPA (karşıya yükleme),

USB: Micro USB 2.0,

Kamera: Ön panelde 8 (3264 x 2448 piksel), arka panelde 2 megapiksel. Otomatik odaklanma özelliği ve LED flaş desteği,

Video: Ön kamera 1080p, saniyede 30 kare; arka kamera 720p, saniyede 30 kare,

İşletim sistemi: BlackBerry 10 OS,

İşlemci: Qualcomm çift çekirdekli Snapdragon S4 Plus,

İşlemci hızı: 1.5 GHz,

Grafik İşlemci Birimi: Adreno 225,

Tarayıcı: HTML5,

GPS: A-GPS (Assisted GPS: baz istasyonları aracılığıyla en yakın uyduya bağlanarak GPS hizmeti alma özelliği) ve dijital pusula,

Renk seçenekleri: Siyah ve beyaz,

Batarya: Lityum-iyon, 1800 mAh,

Fiyat: 2000 TL civarı.

Artıları:

- Güzel tasarımla uyum sağlayan ideal boyut,

- İnternet tarayıcısı çok hızlı,

- Görsel klavye rakip modellerinkine göre çok daha başarılı,

- Kullanıcı ara yüzü pratik ve esnek bir kullanım sunuyor,

- Kamera bazı eksiklere sahip olsa da Time Shift ve gelişmiş editleme seçenekleriyle başarılı,

-  İş ve eğlence odaklı spesifik uygulamalar,

- Güvenlik alanında rakiplerinden üstün.

Eksiler:

- Uygulama çeşitliliğinde yetersiz kalıyor,

- Düşük dahili bellek,

- Batarya ömrü bir farklılık yaratamıyor,

- Plastik kaplama orijinallikten çok uzak,

- Facebook ve Twitter ve diğer uygulamalarda içerik eksikleri mevcut.

GENEL PUAN: 85/100.

En büyük rakipleri: iPhone 5, Galaxs S4, HTC One, Optimus G.

Sayfa Yükleniyor...