40 bin ton süt ne oldu?

Bugün 5. gün... Satış fiyatı konusunda sanayicilerle anlaşma sağlayamayan süt üreticilerinin başlattığı grevde neler yaşandı? Sanayicilere verilmeyen tonlarca süt ne yapıldı?

40 bin ton süt ne oldu?

Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun, greve başladıklarından bu yana geçen 4 günlük sürede yaklaşık 40 bin ton sütün sanayiciye verilmediğini belirterek, ''Bazı üreticilerimiz elde kalan sütleri ihtiyacı olanlara ücretsiz dağıtıyor, bir bölümü de peynir yapıyor. Şu anda peynir mayası yok satıyor'' dedi.


Yasun, sanayiciyle süt fiyatı konusunda anlaşma sağlanamayınca geçen hafta sonu Pazar günü greve başladıklarını anımsattı.

Grev kapsamında sanayiciye süt vermeme kararı aldıklarını ifade eden Yasun, grevde 4 günü doldurduklarını, bugün 5. güne girdiklerini belirtti.

''Ülkede süt yok, yakında içecek süt bulamayacağız'' diyenlerin farklı amaçlarının bulunduğunu dile getiren Yasun, grevle ilgili şunları söyledi:

''Her gün binlerce ton süt üretiliyor. Bir süre önce sanayiciler, süt bulamadığını söylüyorlardı ama şimdi günlük 10 bin ton sütü almıyorlar.

40 BİN TON SÜT SANAYİCİYE VERİLMEDİ
Greve başladığımızdan bu yana geçen 4 günlük sürede yaklaşık 40 bin ton süt sanayiciye verilmedi.

Merkez Birliği olarak Ulusal Süt Konseyi'ne üyeyiz. Konseyin sanayici kanalı, üreticinin sütünü pazarlama noktasında sıkıntı yaşaması durumunda ürünü alması gerekiyor. Bu konuda girişimlerimiz sürüyor. Bir şekilde her şey düzene girecek.

İHTİYACI OLANA ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR, GERİ KALANI PEYNİR YAPILIYOR
Bazı üreticilerimiz elde kalan sütleri ihtiyacı olanlara ücretsiz dağıtıyor, bir bölümü de peynir yapıyor. Şu anda peynir mayası yok satıyor. Özellikle süt üretiminin yoğun olduğu yerlerde üreticiler, peynir mayası bulmakta sıkıntı çekiyor. Bu durum, grevimizin ne kadar etkili olarak yürütüldüğünü gösteriyor.

Örgütsüz üretici, toplamın yüzde 17'sini oluşturuyor. Sadece bu üreticilerden alınan sütle bir yere varılmaz. Başka amaçlar için çaba harcanıyor.

2007-2008 yıllarında süt fiyatı çok düşünce üretici, elindeki hayvanı kesime götürdü. 45 gün mezbahada sıra beklendiği günler oldu. Hayvan sayısı azaldı, kurbanlık fiyatları fırladı. Bunları çok yakın zamanda yaşadık.

BU İSTEK VATANA İHANETTİR!
Süt fiyatı düşünce 2007-2008'deki gibi damızlık hayvanların kesilmesi ve sayısının azalması kimi mutlu edecek? Ülkede süt tozu ve et ithalatının önünün açılmasını istemek vatana ihanettir.

DIŞARIDAN SÜT TOZUNA İHTİYAÇ YOK
Piyasada kendi istedikleri fiyatların oluşmasına çalışıyorlar. Artık eskisi gibi değil. Üretici, çok zor şartlar altında üretim yapıyor. Ülkede süt bol miktarda var. Dışardan süt tozu getirmeye ihtiyaç yok.''

Sayfa Yükleniyor...