450 hayvana protez taktı

Eskişehir'de insanlar için protez üreten firmanın sahibi 450 hayvan için de gönüllü olarak protez üretti. Şimdi diğer üreticilere sesleniyor...

450 hayvana protez taktı

Eskişehir'de yıllarca insanlara protez takarak insanlara hizmet veren Çapa Ortopedi ve Medikal Şirketi sahibi Niyazi Çapa, 6 yıl önce hayvanlara ücretsiz protez ve ortez takmaya başlayarak engelli hayvanların imdadına koştu.

Ancak tek başına uğraşan 73 yaşındaki Çapa, gelen taleplere değinerek, "Çok fazla talep var. Ben Eskişehir'e yeterim ama diğer kentlerdeki firmalar bu konuda çalışma yapmalı. Biz bir karşılık beklemiyoruz. Amacımız hayvanların daha mutlu olmasını sağlamak" dedi.

Eskişehir'de,  aralarında güvercin, kanarya, buzağı, leylek, kedi ve köpeğin de bulunduğu 450 hayvana ücretsiz protez ve ortez(yürüteç) takılarak yürümeleri sağlandı.

Trafik kazası, kırık çıkık yada engelli doğan hayvanların yürümesini sağlayan bu çalışma 'de bir ilk oldu.

450 engelli hayvana Protez ve Ortez (Yürüteç) bacak takılarak yeniden yürümeleri sağlandı. 6 yıl önce Türkiye'de ilk kez bir kurt köpeğinin kopan bacağının yerine protez bacak takan Çapa Ortopedi ve Medikal Şirketi sahibi Niyazi Çapa, "6 yıl önce bir köpeğe protez bacak taktık. Sonra bu iş medyaya yansıdı. Olay duyulunca ülkemizin her şehrinden talepler gelmeye başladı. Daha sonra gelen talepleri karşılamaya başladık. Para istemedik sadece dedik ki para vereceksiniz gidin hayvan barınaklarına yardım edin dedik. Ama ne yazık ki bu yapılmadı. Biz 40 yıldır 30-40 yıldır protez ve protez yapıyoruz. Hayvanlar için yaptığımız ortez ve protezlerden bir para kazanmıyoruz. Buradan sesleniyorum. Diğer kentlerdeki firmalar da bu konuda çalışma yapmalı. Hep insana yardımcı olduk ama keşke daha önce hayvanlar için de çalışma yapsaydık diyorum. Felç olan, kaza yaptıksan sonra yürüyemez hale gelen hayvanların uyutulmaması için bu çalışmanın yapılması lazım. Ama diyorum ki Türkiye'de sadece Niyazi Çapa mı var? Siz bu 81 ilin yükünü bize yüklemeyin. Kendi şehrinizde hayvanlara yardımcı olun. Mesela en son Bursa'dan Yumak adlı bir kedi geldi. Bursa'daki medikal firmalara giden kedi sahibi tüfekle vurulup yürüyemez hale gelen kedisi için çalmadık kapı bırakmamış ama yapmamışlar. Onların insafına bırakıyorum. Tüm talepler bize geliyor. Ama artık uğraşmakta güçlük çekiyoruz. Çünkü tek başımızayız" dedi.

Çapa, "Bu yavrucaklar ölüp gitmesin. Türkiye'de binlerce hayvan engelli. Bizim yaptığımız ortez ve protezler istenilen şekilde ayarlanabiliyor. Çağrımı yineliyorum. Biz bir hayır işi için yola çıktık. Sosyal sorumluluk projesi dedik. Ama diğer kentlerdeki firmalar bu işi sahiplenmez girmezse yürütmek çok zor. Bu konuda biz bir ilki yaptık. Ama gelen talepler giderek artıyor" dedi.
Çapa, Türkiye'nin ilk ve tek hayvan protez ve ortez atölyesinin de Eskişehir'de faaliyete geçtiğini kaydetti.

Felçli olan hayvanlar ise bu yürüteçler sayesinde eskisi gibi koşup oynamaya başladı. Çapa İstiklal Mahallesi'nde bulunan işyerindeki atölyesini de Odunpazarı'nda bulunan Eczacılık Müzesi bahçesine taşıyacak.

Sayfa Yükleniyor...