Sigara yasağını ihlal edenlere 5 yılda 120 milyon lira

Sigara yasağını ihlal edenlere, 5 yıl içerisinde toplam 120 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.

Sigara yasağını ihlal edenlere 5 yılda 120 milyon lira

Kapalı mekanlarda tütün ve mamullerinin içilmesi yasağını ihlal edenlere, 2010-2015 yılları arasında toplam 120 milyon lira para cezası uygulandı.

Tütünle mücadelede yapılan çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat, tütünle mücadelede Türkiye'nin çağ atladığını ve yapılan çalışmalarla dünya kamuoyunda örnek gösterildiğini söyledi.

Kapalı alanlarda sigara yasağını denetlemek için sahada 4 bin denetim görevlisinin 7 gün 24 saat görev yaptığını belirten Polat, "Biz vatandaşlarımızın taleplerine göre düzenleme yapıyoruz. 184 numaralı SABİM iletişim hattımız var. Tütün ihbarlarını o hattımız üzerinden alıyoruz. Oradaki operatörlerimiz ihbarları, sahada denetim yapan ekiplerimize online olarak gönderiyor. En geç iki saat içerisinde o işletmeye ve kapalı alana ekiplerimizi yönlendiriyorlar" dedi.

Yapılan denetimler sonrasında kapalı alanlarda, restoranlarda ve kafelerde sigara ihlallerinin azalmaya başladığını ifade eden Polat, vatandaşlardan havaalanı, otobüs terminalleri ve alışveriş merkezi girişlerinde de sigara içilmemesi yönünde taleplerin geldiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun çocuk parkları ve hastane önleri gibi alanlarda da sigara içilmemesi konusunda bir genelge imzalayarak 81 ile gönderdiğini hatırlatan Polat, genelgeyle insanların yoğunlukla kullandığı kapalı mekanların hemen önündeki giriş, çıkış kapılarına belli bir mesafede sigara içilmesinin yasaklandığını söyledi.

"12 MİLYON DENETİME 120 MİLYON CEZA"

Polat, bu yıl da kış aylarında denetimlere ağırlık verileceğini vurgulayarak, "2010 yılından bugüne kadar 12 milyon denetim yaptık. Denetimlerde ihlal gördüğümüz mekanlara 121 milyon lira ceza kestik. Üçüncü ihlalden sonra işletmelerimize kapatma cezası veriyoruz. Bu kapatma cezamız da 10 günden bir aya kadar gerçekleşiyor ve ağır bir yaptırım. Bazı işletmelerimizin elde ettiği kar payı yüksek olduğu için verdiğimiz para cezası onları çok etkilemiyordu. Şu anda bir caydırıcılığı var" diye konuştu.

Denetimlerde değişikliğe gidileceğini de anlatan Polat, şunları söyledi: "Bundan sonraki süreçte A ilçesi B ilçesini denetleyecek, B ilçesi C ilçesini denetleyecek. İlerleyen dönemlerde de iller arası denetim gerçekleştireceğiz. Ankara'dan ekibimiz Erzurum'daki işletmeleri denetleyip geri gelecek. 4 bin elemanımız ne kadar çok görünse bile, işletmelerimiz tarafından tanınıyorlar. Daha sokağın başında denetime başlamadan önce işletmelerimiz tarafından görülünce gerekli tedbirleri alıyorlar. Biz bazen ihlalleri tespit edemiyorduk. Bu sürekli değişimlerle birlikte bunun da önüne geçmeyi planlıyoruz. Kapatma cezalarında da bazen aksaklıklar yaşanabiliyor. Belediyelerimizde ve diğer kurumlarımızda kapatma ile alakalı gecikmeler olabiliyor. Biz de merkezden çok ciddi şekilde takip ediyoruz. Görevde ihmali bulunanlar hakkında her türlü cezayı uygulayacağız."

KİŞİLERE 90 LİRA CEZA

Cezalarla ilgili de bilgi veren Polat, kurallara uymayan işletmelere bin 100 liradan 5 bin liraya, kişilere ise 90 lira para cezası uygulandığını dile getirdi. Ulusal Tütün Kontrol Komitesinin yeni yol haritasını belirlemek üzere 18-20 Kasım'da tarihleri arasında toplanacağını bildiren Polat, akademisyenlerin, halk sağlığı müdürlüğü sorumlularının, belediye, spor federasyonu ve tütün kontrolünde görev alan yaklaşık 280 kişinin toplantıda yer alacağını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...