50 bin yıl önce yok oldular

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, Avrupa’daki Neandertal nüfusunun yok oluş süreciyle ilgili yeni bulgulara ulaştı.

50 bin yıl önce yok oldular

Bilim insanları, modern insanın Avrupa’ya varışına kadar, Neandertallerin Avrupa’da yüzbinlerce yıl yaşadığı inancının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Molecular Biology ve Evolution dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 50 bin yıl önce Avrupa’da hayatta kalabilen Nendertal nüfusu Orta ve Batı Avrupa’da yeni yerleşimler kurdu. Neandertaller, Homo Sapiens henüz Avrupa’ya varmadan, 10 bin yıl daha hayatta kalmayı başardı.

İsveç’in başkenti Stockholm ve Uppsala kentiyle, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen çalışmaların ardından yeni bilgilere ulaşan İsveçli ve İspanyol araştırmacılar, Neandertallerin, modern insanlarla karşılaşmadan çok uzun bir süre önce yok olmakla burun buruna geldiğini ifade etti.

İsveç Ulusal Tarih Müzesi yetkilisi Love Dalen, “Avrupa’daki Neandertal nüfus ilk önce yok olma sınırına geldi ancak toparlanmayı başardılar... Anladığımız o ki, Neandertaller Buz Çağı’nda yaşanan iklim değişikliğinden sandığımızdan çok daha fazla etkilenmiş” dedi.

GENETİK ÇEŞİTLİLİK KALMADI
İspanya’nın kuzeyindeki Neandertal fosilleri üzerinde analizler yapan araştırmacılar, eski insanların, Avrupa’da var oldukları son 10 bin yıl içinde genetik çeşitliliklerinin önemli derecede azaldığını fark etti.

Uppsala Üniversitesi’nden Anders Götherström, “Asya’da yaşamış olan eski Neandertaller, modern insanlar kadar fazla genetik çeşitliliğe sahipti. Buna rağmen, Avrupa’daki Neandertallerin genetik çeşitliliği, İzlanda’daki modern insanların ki kadar bile çok değil” dedi.

Araştırnada incelenen DNA’ların ciddi derecede bozulmuş olması nedeniyle, bilim insanları laboratuar analizlerinin yanı sıra bilgisayar modellerinden de faydalandı. Araştırma ekibinde aynı zamanda iastatistikçiler, DNA dizilimi uzmanları ve ABD, İspanya ve Danimarka’dan paleoantropolojistler katıldı.

Madrid Complutense Üniversitesi’nden Juan Luis Arsuaga, “Birçok bilim dalının yer aldığı bu tarz bir araştırma, evrim basamaklarımızı anlamak konusunda çok önemli. Son yıllarda şaşırtıcı birçok bulgu elde ettik, önümüzdeki yıllarda da böyle olacağına inanıyorum” dedi.

Sayfa Yükleniyor...