7 bin site SOPA'yı gösterdi

Internetin en geniş kaynak sitelerinden Wikipedia öncülüğünde 7 bin web sitesi, ABD'nin interneti sansür etme girişimini protesto için değişik eylemler yapıyor. Bazı siteler ekran karartırken, bazıları da yasaya dikkat çekmek için çeşitli eylemler yaptı.

7 bin site SOPA'yı gösterdi

Temsilciler Meclisi'ndeki "Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası" (SOPA) ve Senato'ya sunulan "Entellektüel Mülkiyetin Korunması Yasası"nı (PIPA) protesto için Wikipedia, BoingBoing ve Minecraft sayfalarını kararttı.

Google, Reddit, WordPress, TwitPic, Cheezburger, Mozilla gibi internet şirketleri de sayfalarında değişik eylemlerle, ABD'nin interneti sansürlemek için görüştüğü iki yasa teklifini protesto etti.

SOPA'nın yasallaşmasını savunan senatör Lamar Smith, Wikipedia'nın bu yasa zarar görmeyecek olmasına rağmen böyle bir eylemi gerçekleştirimesinin ironik olduğunu söyledi. Smith yasa teklifinden yerel bloglar ve sosyal paylaşım sitelerinin de zarar görmeyeceğini iddia etti.

Gece yarısından sonra "Wikipedia English" sayfasında, "On yıldan uzun süredir, insanlık tarihinin en büyük ansiklopedisini oluşturmak için milyonlarca saat çalıştık. Şimdi Amerikan Kongresi, serbest ve açık internete ölümcül zarar verebilecek tasarıları değerlendiriyor. Buna dikkati çekmek için 24 saat için Wikipedia'yi karartıyoruz" yazısı çıkmaya başladı.

Wikipedia diğer dillerdeki sayfalarında da "SOPA" yasasına dikkat çekerek, ABD'nin interneti sansürlemek istediğini belirtti.

ZARAR GÖRMÜYOR AMA...
Temsilciler Meclisi'ndeki "Çevrimiçi Korsanlığı Durdurma Yasası'nın önümüzdeki ay, Senato'daki "Entellektüel Mülkiyetin Korunması Yasası'nın ise önümüzdeki hafta görüşülmesi bekleniyor.

Söz konusu yasalar doğrudan Wikipedia'ya zarar vermemesine rağmen en büyük protesto eylemi onlardan geldi. Sitenin kurucusu Wikipedia Vakfı, ABD'deki SOPA ve PIPA'nın yasalaşması halinde özgür ve açık internetin büyük zarar göreceğini açıklamıştı.

GOOGLE'A SİYAH BANT
Wikipedi'nin ardından dünyanın en büyük arama motoru Google da, ''www.google.com'' uzantılı açılış sayfasındaki ''Google'' yazısının üzerini siyah bantla kapattı. Sitenin alt tarafında da ''Kongre'ye söyle: İnternete sansür getirmesin'' yazısı yer aldı. Yazının üzeri tıklandığında da kullanıcılar Kongre'yi protesto etmeye çağırıldı.

BAZI KONGRE ÜYELERİ DE KATILDI
Yasa tasarısına yönelik protestolar ABD Kongresi'nde de kısa zamanda yankı bulmaya başladı.

Demokrat Anna Eshoo ve Zoe Lofgren gibi Kongre üyeleri de internet sitelerinin eylemlerine katılarak, kendi kişisel web sayfalarını kararttı. Birçok Temsilciler Meclisi üyesi de Twitter üzerinden tasarıya muhalefetlerini dile getirdi.

İLK ARANAN KELİME 'SOPA'
Teknoloji sektörünün protestosu, halk düzeyinde de işe yaramaya başlamış görünüyor. Çünkü, bugün itibarıyla Google'da en fazla aranan ilk 10 kelime arasına ''SOPA'' ''SOPA karartması'' da girdi.

FİLM ENDÜSTRİSİ YASAYI SAVUNUYOR
Film ve müzik endüstrisi tasarıyı destekleyen gruplar arasında yer alırken, Google, Yahoo, Twitter, eBay, AOL gibi teknoloji şirketleri ise yasa tasarısına karşı çıkıyor.

Sayfa Yükleniyor...