8 üye: Kılıç’a katılmıyoruz

Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, ‘kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin’ dün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmadığını” bildirdi.

8 üye: Kılıç’a katılmıyoruz

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş’ın imzaları bulunan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 gününde yapılan açıklama, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamaktadır.

Anayasa’nın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasından, anayasal görev, yetki ve sorumluluk, ilgili kurum ve kuruşlara aittir.

Önceden haberdar olmadığımız, bu nedenle de oluşumuna hiçbir katkıda bulunamadığımız açıklamaya katılmıyoruz.”

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
Meclis, 6 Mart 2008’de nüfusu 2000’in altına düşen belediyelerin kapatılmasını öngören kanunu kabul etti. Yasanın çıkmasının ardından CHP Anayasa Mahkemesi’nde düzenlemenin iptali istemi ile dava açtı.

31 Ekim 2008 davayı karara bağlayan yüksek mahkeme, iptal istemini reddetti ancak kapatılacak belediyelerin 60 gün içinde dava açabileceklerine hükmetti. 122 belediye iki aylık süre içinde dava açtı.

DANIŞTAY “KAPATILAN BELEDİYELERİN TÜZEL KİŞİLİĞİ DEVAM EDER” DEDİ
Danıştay, davacı Bulancak Belediyesi’nin tüzel kişiliğinin dava sonuçlanana kadar devam edeceğine hükmetti. 862 belediyenin kapatılmasını içeren İçişleri Bakanlığı genelgesini bu belediye lehine iptal etti.

YSK BELEDİYELERE SEÇİM YOLUNU AÇTI
Danıştay’ın kararı üzerine toplanan Yüksek Seçim Kurulu, dava açmayan 740 belediyeye de 6 Şubat’a kadar açmaları şartıyla seçime girme şansı tanıdı. Kurul, 6 Şubat tarihini belirlerken, kanunun yayınlandığı 22 Mart 2008 tarihini değil, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayınlandığı 6 Aralık tarihini esas aldı.

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamayla YSK’nın kararına dayanak olan Danıştay kararını eleştirdi ve Danıştay’a “Demek ki ikinci bir Anayasa Mahkemesi daha çıktı” sözleriyle tepki gösterdi.

ANAYASA MAHKEMESİ: YSK VE DANIŞTAY ANAYASAYI İHLAL ETMİŞTİR
Anayasa Mahkemesi’nden aynı gün yaptığı açıklamada, YSK’yı dava açma süresini 22 Mart yerine 6 Aralık’ta başlatması nedeniyle anayasayı ihlal etmekle suçladı.

Ancak Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Mahkeme Başkan Haşim Kılıç’ın açıkladığı bu bildiriden Yüksek Mahkeme üyelerinin haberi olmadığını açıkladı ve bildirideki ifadeleri talihsiz ve sert olarak nitelendirdi.

BAŞKAN KILIÇ: 6 ÜYENİN KARARI BUDUR
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bugün sabah “Açıklama şahsi değil, kararı veren 6 kişinin görüşünü yansıtıyor” dedi.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin 8 üyesi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, ‘kapatılan belediyelerin dava açma süresine ilişkin’ dün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmadığını” bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...