AB ile sığınmacı anlaşması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB ile Türkiye arasındaki sığınmacı zirvesinin ardından Brüksel'den dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri de uçaktaydı. Yurteri, AB ile varılan anlaşma, dokunulmazlıklar ve terörler mücadele konusunda Başbakan'ın açıklamalarını NTV canlı yayınında değerlendirdi.

AB ile sığınmacı anlaşması

NTV Genel Yayın Yönetmeni Nermin Yurteri, AB ile varılan anlaşma, dokunulmazlıklar ve terörler mücadele konusunda Başbakan'ın uçaktaki açıklamalarını NTV canlı yayınında değerlendirdi. 

Yurteri, Davutoğlu'nun AB ile yapılan anlaşmayı başarılı bulduğunu, gönderilecek sığınmacıların BM kriterleriyle seçileceğini belirttiğini aktardı.

Davutoğlu'nun, AB ile ilk kez iki taraf gibi değil, aynı taraf gibi konuşulduğunu ve bunun psikolojik eşiğin aşılması anlamına geldiğini belirttiğini ifade eden Yurteri, geri gönderilecek sığınmacıların bir heyet tarafından seçileceğini, bu heyette 'den de üye bulunacağı bilgisini paylaştı. 

Bu süreçte muhtaçlığın esas olacağının altını çizen Davutoğlu, özellikle yaşlılar, bakıma muhtaçlar, çocuklar, kadınlar, daha çok ihtiyacı olanların Türkiye'de olacağını belirtti. 

VİZESİZ AVRUPA İÇİN TARİH

Vizesiz Avrupa için tarih konusunun Başbakan Davutoğlu'na sorulması üzerine, Davutoğlu'nun Haziran sonunu adres gösterdiğini aktaran Yurteri, 4 Mayıs'a kadar Türkiye'nin kendi hazırlıklarını tamamlayacağını daha sonra bu durumun Avrupa Parlamentosu'nda, Avrupa Konseyi'nde ele alınacağını, parlamentolarda onaylanacağını belirtti.  

Yurteri, dokunulmazlık tartışmasına da değinen Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel'de Cuma günü grup başkan vekillerinin muhalefet ile yaptığı temasları yakından takip ettiğini aktardı.  

Yurteri, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları ile ilgili olarak Davutoğlu'nun değerlendirmelerini, "Bunlar bir muhalefet liderinin söylemesi gereken şeyler değil. Çünkü dokunulmazlıklar önce muhalefeti korur. Muhalefetin meclisteki sayısı dokunulmazlığı kaldırmaya yetmez, ama iktidar isterse muhalefetten bir ismin dokunulmazlığını kaldırabilir" ifadeleri ile aktardı. 

KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞINA SICAK BAKILMIYOR

Yurteri, ayrıca Başbakan Davutoğlu'nun kürsü dokunulmazlığına sıcak bakmadığını ifade etti. Davutoğlu'nun dokunulmazlıkların tamamen kalkması doğru bulmadığını aktaran, Yurteri, Başbakan'ın böyle bir durumda yargı ile ilgili sorunlar yaşanabileceğini belirttiğinin altını çizdi.

Başbakan Davutoğlu'nun Kürt grupların Kuzey Suriye’de federasyon ilanı konusundaki tepkisini de dile getiren Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı’nın bugün yapacağı İstanbul ziyareti sırasında bu konunun da gündeme geleceğini belirtti.  

Yurteri, Başbakan Davutoğlu'nun İran’da geçen hafta gerçekleştirilen görüşmelerde bazı noktalarda ters düşülmesine rağmen Suriye’nin bölünmemesi ve ülkenin tek bir devlet olarak kalması konusunda mutabık kalındığını belirttiğini aktardı. 

Yurteri, Davutoğlu'nun konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle özetledi: ‘’Rusya Suriye’deki hedeflerinin pek çoğunu gerçekleştirdi. Bunlardan birincisi, Lazkiye Havaüssü ve Tartus Limanı’nın korunması ve geliştirilmesiydi. İkincisi Esad rejiminin güçlü olarak masaya oturmasını sağlamak. Üçüncü hedef ise, muhaliflerin güçsüzleşmesiydi. Geldiler, bombaladılar, gidiyorlar. Ancak bu çok inandırıcı değil. Zira, Rusya’nın füzeleri ve Lazkiye Havaüssü orada durdukça çekildiğini söylemek gerçekçi olmaz." 

Sayfa Yükleniyor...